motorforum1520x250

Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Auto Moto 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

08|08
2019
17:45

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Το σ/ν της ΝΔ για τους ΟΤΑ είναι επιστροφή στο μοντέλο του μονάρχη

Του Μάκη Μπαλαούρα

Πρόσφατα διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και, μόλις 3 εβδομάδες, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες, ψηφίζοντας, κατά μεγάλο μέρος, την ανατροπή και υπονομεύση μιας βαθιάς δημοκρατικής τομής, την απλή αναλογική της μεγάλης μεταρρύθμισης του Προγράμματος «Κλεισθένης Ι». Το πολυνομοσχέδιο συμπυκνώνει τη κοινωνικά συντηρητική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, που συνιστά μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Είναι, δηλαδή, η επεναφορά στο μοντέλο του δημάρχου/περιφερειάρχη -ηγεμόνα, ένα μοντέλο που ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων και τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις..

Ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ενισχύει τα συμβούλια, καλλιεργεί κουλτούρα συνθέσεων, δίνει φωνή και ρόλο στις τοπικές κοινότητες.

Οι κύριοι λόγοι που εστιάζουμε τη κριτική μας είναι:

  1. Οι συνδυασμοί που κατατέθηκαν και έλαβαν μέρος στις εκλογές και οι πολίτες που ψήφισαν είχαν ως δεδομένο το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τη Βουλή τους προηγούμενους μήνες και ως το εκλογικό σύστημα και ως προς τη διοίκηση των ΟΤΑ.
  2. Με αυτή της την ενέργεια η κυβέρνηση αλλοιώνει τη λαϊκή, νωπή, έκφραση των πολιτών, που σε κάθε περίπτωση δεν έχει δοκιμαστεί στη πράξη.
  3. Στις εκλογές αντιπαρατέθηκαν, κυρίως, τα προγράμματα των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και όχι των επικεφαλής τους.
  4. Επαναφέρει το προβληματικό, αυταρχικό και αποτυχημένο περιφερειαρχοκεντρικό- δημαρχοκεντρικό πλαίσιο διοίκησης των ΟΤΑ(υπάρχει πλούσια αρνητική εμπειρία και στην Ηλεία), αγνοώντας αντιδημοκρατικά τους συσχετισμούς των συμβουλίων, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τους εκλογείς.
  5. Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος καθίστανται ξανά, ως πρόσωπα, τα απόλυτα αποφασιστικά όργανα, με ακραία υποβάθμιση των εκλεγμένων συμβουλίων.
  6. Οι όποιες συνεργασίες των παρατάξεων θα γίνονται πια όχι στη βάση των διαμορφωμένων, από τη λαϊκή εντολή, συσχετισμών, αλλά στις διαθέσεις περιφερειάρχη/ δημάρχου.
  7. Οι σημαντικές για το έργο τους Επιτροπές των περιφερειών/ δήμων δε θα συγκροτούνται στη βάση των συσχετισμών δύναμης που επέλεξαν οι πολίτες, αλλά παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας της ψήφου, στα μέτρα του περιφερειάρχη/ δημάρχου.
  8. Η ενδοδημοτική αποκέντρωση των τοπικών κοινοτήτων, που απελευθέρωσε ζωντανές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ουσιαστικά ακυρώνεται.
  9. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων δε θα εκλέγονται, αλλά θα ορίζονται βάση του νόμου, περιφρονώντας και εδώ, την εντολή του εκλογικού σώματος.
  10. Η αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινοτήτων καταργείται, υποβιβαζόμενες σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του δημάρχου.

     Όμως, ότι και να επικαλεσθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έστω και χωρίς να προλάβει η εφαρμογή της στη πράξη, οι πολίτες οι τοπικές κοινωνίες αντιλήφθηκαν το συμφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα καταφέρουν να στηρίξουν τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Προγράμματος «Κλεισθένης Ι», γιατί, πολύ απλά, συμφέρει τις κοινωνίες.


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών