kontoxristos 1520x250

 

hairthecity 755x150  sotiropoulos skoubouri vets

08|09
2019
09:05

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Μια συνάντηση, καθόλου τυχαία...

Του Μάκη Παρασκευόπουλου, πρώην δημάρχου Πύργου

Την  Κυριακή , στις 7 μμ στο Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι ,θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα ,μια χώρα παραδόξως νεωτερική», με εισηγητές τον Κώστα Σημίτη ,τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Μιχ. Μητσό. Η φθινοπωρινή αυτή συνάντηση στους μαγικούς κήπους του κτήματος , μας οδηγεί σε μια αναγκαστική αναδρομή στο παρελθόν , μια αναδρομή που θα μπορούσε να ερμηνεύσει την όχι και τόσο τυχαία σύμπτωση των προσώπων του πάνελ.

Μεγάλος απών της συνάντησης αυτής ο Σταύρος Τσακυράκης ,καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, που μας έφυγε νωρίς . Τον θυμάμαι στην πρώτη μας παράνομη επαφή , ένα βροχερό βράδυ του Μαρτίου του 73 , κάτω από την μαρκίζα του ΤΡΙΑΝΟΝ . Είχε αναλάβει γραμματέας του Κ.Σ. του παράνομου Ρήγα Φεραίου ,της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Το φοιτητικό κίνημα είχε ήδη βγει στους δρόμους. Ο Ρήγας και το κόμμα είχαν κάνει από την αρχή την επιλογή τους . Μαζικό αντιδικτατορικό κίνημα ,όχι στις δυναμικές μορφές πάλης . Μετά τις καταλήψεις της Νομικής ακολουθούν τα χτυπήματα της χούντας ,οι μαζικές συλλήψεις και τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ . Ο Σταύρος συλλαμβάνεται στον Μόλυβο στις αρχές Αυγούστου του 73 .Λίγες μέρες μετά , μεταφέρεται στο ΕΑΤ- ΕΣΑ και ο Γιάννης Βούλγαρης από το στρατό ,όπου είχε στρατευτεί αναγκαστικά .Και οι δύο βασανίζονται βάρβαρα.

Ακολουθεί η αμνηστία και το Πολυτεχνείο .Ο Γιάννης Βούλγαρης ,φοιτητής στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Μετσόβιου , θα γίνει ο τελευταίος γραμματέας του Κ.Σ. του παράνομου Ρήγα. Ο Νίκος Αλιβιζάτος , συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από την Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων και τον παράνομο Ρήγα . Με την πτώση της δικτατορίας « οι ρηγάδες » θα αποτελέσουν τον πυρήνα διαμόρφωσης μιας νέας ,σύγχρονης πολιτικής σκέψης για την πολιτική και την Ελλάδα. Το πρόπλασμα ήδη υπάρχει από τα χρόνια της δικτατορίας . Η άνοιξη της Πράγας ,η διάσπαση του ΚΚΕ το 68 , η αγωνία για έναν σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο , οι ιδέες του ευρωκομουνισμού , η ελευθερία και η δημοκρατία ως υπέρτατες αξίες , όλα όσα έφερε στην Ελλάδα το ΚΚΕ εσ και εξέφρασε ο Λ. Κύρκος ,αποτέλεσαν το γόνιμο έδαφος για να φυτρώσουν οι νέες ιδέες για τη διεύρυνση των ελευθεριών και της δημοκρατίας , για την προσέγγιση του φαινομένου του λαϊκισμού , για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και του κράτους , εν τέλει για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη . Ο Ν. Αλιβιζάτος ,ο Στ. Τσακυράκης ,ο Γ. Βούλγαρης και μια πλειάδα συντρόφων τους εκπροσωπούν μια γενιά πανεπιστημιακών δασκάλων που διαμορφώθηκε στην πολιτική πράξη και στη συνέχεια αναδείχθηκε στην επιστημονική και δημόσια ζωή . Μια γενιά με σπάνιο ήθος και εντιμότητα , με καθολική επιστημονική καταξίωση και κυρίως με θρησκευτική προσήλωση στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της σκέψης. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι νέοι που πρωτοήρθαν σε επαφή με την πολιτική μέσα στις δομές ενός κομμουνιστικού κόμματος ,έστω και αναθεωρητικού ,και σε συνθήκες παράνομης πάλης και φριχτών διώξεων , κατάφεραν να υπερβούν τις ιστορικές αγκυλώσεις που έθεταν οι στρατεύσεις τους και να ανοίξουν τους δρόμους της σκέψης σε πρωτόγνωρους πολιτικούς ορίζοντες .

Στον αντίποδα της κομμουνιστικής αριστεράς χώρο , αλλά με εαμικές καταβολές , ο Κώστας Σημίτης , γραμματέας του σοσιαλιστικού Ομίλου Αλέξανδρος Παπαναστασίου πριν το 1967, συμμετέχει ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα . Η εξέλιξη της πολιτικής σκέψης του Κ. Σημίτη θα ακολουθήσει μια παράλληλη διαδρομή . Θα αντισταθεί από την πρώτη στιγμή στον λαϊκισμό που κατακυρίευσε το ΠΑΣΟΚ και ,παρά τις αντιφάσεις και την άρνηση του κόμματός του , θα γίνει ο θεμελιωτής του πολιτικού ρεύματος του εκσυγχρονισμού Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο Κ. Σημίτης ήταν για την κεντροαριστερά , ό,τι ο Λ. Κύρκος για την κομμουνιστική αριστερά . Κι ακόμη περισσότερο: ήταν η συνέχεια και η εξέλιξη της πολιτικής αντίληψης του Λ. Κύρκου .

Στην ίδια κατεύθυνση ο Ευάγγελος Βενιζέλος , σε μια περίοδο διαλυτικής ήττας της κεντροαριστεράς , κατάρρευσης των αξιών της και κυριαρχίας του λαϊκισμού αναδείχθηκε σε κύριο αντίπαλό του λαϊκισμού και υπερασπιστή του ορθού λόγου και του μετώπου της λογικής.

Να λοιπόν που τα πρόσωπα στο πάνελ της παρουσίασης δεν συναντιούνται τυχαία. Όπως και η δική μας παρουσία εκεί, δεν θα είναι τυχαία.

Κτήμα Μερκούρη, Παρουσίαση Βιβλίου, Kώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Μάκης Παρασκευόπουλος


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.