telesima 755x150 sotiropoulos skoubouri vets

02|12
2019
19:53

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Τζαβάρας: Παρέμβαση για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ

Κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στον καφέ με τον «μνημονιακό» νόμο 4389/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς ο Κώστας Τζαβάρας με σχετική ερώτηση που κατέθεσε εχθές. Το μέτρο αυτό πρέπει να καταργηθεί αφενός γιατί πλήττει τον καταναλωτή ενός αγαθού καθημερινής χρήσης, ιδιαίτερα προσφιλούς σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, αφετέρου διότι περιορίζει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα μεγάλου αριθμού εγχωρίων επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά ο Βουλευτής αναφέρει:

«Το κράτος, σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω των περιοριστικών συνθηκών που επέφερε η οικονομική κρίση, επέβαλε αδικαιολόγητα την αύξηση της τιμής του καφέ, ενός αγαθού ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό ευθύς εξαρχής η νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε σφοδρά επικριθεί. Εξακολουθεί δε μέχρι σήμερα να προκαλεί κοινωνική δυσφορία.

Αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων ήδη η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις.  Πολλές εγχώριες επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας καφέ, διέκοψαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, αφενός γιατί επιβαρύνθηκε οικονομικά η λειτουργία τους από έναν επιπλέον φόρο που δεν εφαρμόστηκε, όπως αναμενόταν, στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά τελικά πήρε παράλογα και ανεπίτρεπτα τον χαρακτήρα εισαγωγικού δασμού. Ενός δασμού αμφιβόλου νομιμότητας γιατί ως γνωστόν το ισχύον ενωσιακό δίκαιο απαγορεύει κάθε δασμό ή φόρο με ισοδύναμο αποτέλεσμα, που περιορίζει ή εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και εμπορευμάτων εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετέρου η εφαρμογή του οδήγησε στη δημιουργία μιας πολύπλοκης γραφειοκρατίας προκειμένου οι υποκείμενες στον φόρο επιχειρήσεις να επιτύχουν την απαλλαγή τους από αυτόν κατά τις εξαγωγές. Τέλος, ο εν λόγω φόρος δημιουργεί ένα απαράδεκτο καθεστώς οικονομικού παραλογισμού στην αγορά, αφού παρατηρείται ανεπίτρεπτα μια άνιση και άδικη μεταχείριση, αφενός μεν μεταξύ των ελληνικών εταιριών επεξεργασίας καφέ οι οποίες εισάγουν πρώτη ύλη προς βιομηχανική επεξεργασία (που συνήθως έχουν και εξαγωγική δραστηριότητα) και πληρώνουν 50% φόρο επί της πρώτης ύλης τους, και αφετέρου των απλών εισαγωγικής εμπορίας εταιριών έτοιμου συσκευασμένου ενδοκοινοτικού προϊόντος, οι οποίες πληρώνουν 33,4 % φόρο επί τη αξίας κτήσης του.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου:

α) Να καταργηθεί εντελώς αυτή η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ενός προϊόντος ευρείας λαϊκής κατανάλωσης όπως είναι ο καφές γιατί δεν προσβάλλει μόνο τα συμφέροντα του καταναλωτή αλλά και περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα εγχώριων επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα.

β) Σε περίπτωση που η κατάργηση του εν λόγω φόρου δεν είναι δυνατή, να μειώσουν την φορολογική αυτή επιβάρυνση, ώστε αφενός μεν να εξορθολογισθεί η διαδικασία της εφαρμογής της και αφετέρου να καταστεί δικαιότερη η επιβολή της.

γ) Να σχεδιαστεί νέο απλούστερο μοντέλο εφαρμογής, ώστε να απαλλάσσονται αυτομάτως οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές.»


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.