Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

08|12
2018
17:55

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Σκουρλέτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια για αλυτρωτισμούς

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του τόνισε, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, πως «έχουμε μία Συμφωνία που το περιεχόμενο της μας θωρακίζει από κακοτοπιές».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «θετικό» τον απολογισμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και, παράλληλα, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία και την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις σε στέρεες και προωθητικές βάσεις.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αλυτρωτισμούς, ούτε για μειονότητες εντός του ελληνικού χώρου, που θα πρέπει, όπως φαίνεται ότι είπε ο κ. Ζάεφ, να έχουν δικαίωμα στο να διδάσκεται η γλώσσα τους. Άρα, έχουμε μια Συμφωνία που με το πνεύμα και το γράμμα της αποτελούν την καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσα είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος, βέβαια, αισθάνθηκε την ανάγκη να ανασκευάσει», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην πΓΔΜ

Σε ερώτηση για τις ερμηνείες που δόθηκαν στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ απάντησε: «Μπορεί λόγοι σκοπιμότητας που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της πΓΔΜ και τον διάλογο που διεξάγεται εκεί να δίνουν μια ερμηνεία στο γιατί ειπώθηκε ότι ειπώθηκε, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτή η ερμηνεία δεν είναι εξαγώγιμη και σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τέτοιου είδους ερμηνείες πάνω στο τραπέζι. Και γι' αυτό υπήρξε η αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι εμείς έχουμε λόγους αυτή τη στιγμή να θεωρούμε ότι κάτι έχει αλλάξει από την άλλη πλευρά. Βεβαίως, είναι πολύ σωστό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, υπάρχουν μια σειρά δεσμεύσεις, ένας οδικός χάρτης, που είναι η προϋπόθεση να τηρηθεί στο ακέραιο για να έρθει αυτή η Συμφωνία στη Βουλή».

Η Ν.Δ έχει «λερωμένη τη φωλιά της»

Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως τα μάτια της αντιπολίτευσης βλέπουν πολλά, αλλά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, και παρατήρησε: «Θα πρέπει να είναι προσεκτική και η αντιπολίτευση, η οποία έχει καταθέσει τη διαφωνία της, όπως την έχει καταθέσει. Η αντιπολίτευση πιάνεται από ένα ζήτημα που αν τελικά το περιεχόμενο της Συμφωνίας οδηγεί σε τέτοιου είδους ερμηνείες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική διότι δίνει λαβές στους ακραίους κύκλους από την άλλη πλευρά να κάνουν μια τέτοια ερμηνεία, ενθαρρύνει τέτοιου είδους τοποποθετήσεις. Πρέπει να είναι πιο προσεκτική η αντιπολίτευση και να μην κινείται με βάση, τελικά, τα ταπεινά αντιπολιτευτικά της κίνητρα».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε, μάλιστα, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «λερωμένη τη φωλιά της», διότι «είναι πλήρως ανακόλουθη με τα όσα έλεγαν οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ότι αν ήταν υπουργός Εξωτερικών θα τραβούσε με κάθε τρόπο τα αφτιά του κ. Ζάεφ για τις δηλώσεις που έκανε, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τον κ. Κοτζιά. Θα πρέπει κανείς να μην τοποθετείται με εάν και εφόσον. Και το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το αποτύπωμα της πολύ καλής δουλειάς που έκανε. Άρα, δεν ξέρω, τελικά, αν αυτή η δήλωση αμφισβητεί τη δική του δουλειά ή είναι κριτική για τα όσα έκανε η κυβέρνηση».

Σχετικά με δηλώσεις στελεχών του Ποταμιού για τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Οι επίσημες ανακοινώσεις του Ποταμιού εξασφαλίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας, αν υπάρξουν επανατοποθετήσεις θα το δούμε, ο καθένας αναλαμβάνει την πολιτική του ευθύνη. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Μιλάμε για μια κορυφαία στιγμή στα εθνικά ζητήματα, για μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν γίνεται να εμφανίζονται διάφοροι υπέρ τους κοσμοπολιτισμού, υπέρ της συνανάπτυξης, μιας φιλειρηνικής πολιτικής και την ίδια ώρα η Ελλάδα το μόνο που κάνει είναι να βλέπει προς τα κάτω και να μην έχει σχέση με τους βόρειους γείτονες της».

«Ειδικού σκοπού» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνα και προέδρου των ΑΝΕΛ τόνισε πως «ο κ. Καμμένος δεν έχει πει σε καμιά στιγμή ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» και συνέχισε: «Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές γύρω από τη στάση του, έχουμε ακούσει και πιο "σκληρά" πράγματα. Αλλά έχουμε ακούσει, επίσης, από τον κ. Καμμένο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έμπαινε εμπόδιο στην πορεία αυτής της κυβέρνησης. Εγώ κρατάω την καλή εκδοχή των πραγμάτων, βλέποντας τη συμπόρευση που υπήρξε σε αυτή την κυβέρνηση, κάτω από δύσκολες και αντιφατικές συνθήκες». Χαρακτήρισε «ειδικού σκοπού» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σημείωσε πως το πιο πιθανό είναι πως αυτή κλείνει τον κύκλο της με την ολοκλήρωση της τετραετίας, εκτός κι αν υπάρξουν γεγονότα.

Για τις βουλευτικές εκλογές σημείωσε ότι ο χρόνος διεξαγωγής τους δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο μη ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και δήλωσε πως σχεδιασμός της κυβέρνησης και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Δεν κάνουμε παροχές, δίνουμε αυτό που μας επιτρέπει η πορεία της οικονομίας

Οι πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν τον ελληνικό λαό, καθώς, όπως είπε, «έχουμε αρχίσει να πίνουμε νερό, βρισκόμαστε στην καλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων, γιατί να τη σταματήσουμε;». Απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί παροχολογίας, λέγοντας ότι «δεν κάνουμε παροχές, δίνουμε αυτό που μας επιτρέπει η πορεία της οικονομίας». «Τι θα έπρεπε να κάνουμε, να εθιστούμε στις περικοπές, στις απολύσεις, στις διαθεσιμότητες; Τι έχουμε πάθει; Ανοσία, μιθριδατισμό στη λιτότητα;» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Πηγή: cnn.gr


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη