Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

15|02
2019
09:54

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Μπαλαούρας: Η ελληνική κυβερνητική πολιτική για τη στέγαση να γενικευτεί

Ο Μ. Μπαλαούρας στο ετήσιο συνέδριο του ΟΟΣΑ

Στις «7ες Κοινοβουλευτικές Ημέρες του ΟΟΣΑ»(7th OECD Parliamentary Days), Συνέδριο του ΟΟΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Εθνικών Κυβερνήσεων και Εθνικών Κοινοβουλίων από όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού, βρέθηκε και μίλησε χτες ο βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μάκης Μπαλαούρας.

Ο Μάκης Μπαλαούρας συμμετείχε με παρεμβάσεις του, μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για τα προβλήματα στέγασης.

Δε μας έφτανε η κρίση, ήρθε και το AirBnB

Για τηστέγαση, ο Έλληνας βουλευτής εξέφρασε αρχικά τη διαπίστωσηότι «η πρόσβαση σε κατάλληλη στέγη, με οικονομικούς  όρους που μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά είναι κομβικής σημασίας για τον περιορισμό της φτώχειας και την ισότητα των ευκαιριών:

  • «Στην Ελλάδα, η αύξηση του τουρισμού των πόλεων, με την είσοδο της πλατφόρμας AirBnB, η οποία έχει επιφέρει μία άνευ προηγουμένου συγκέντρωση των τουριστών στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, έχει εκτοπίσει τους μόνιμους κατοίκους. Ιδιαίτερα στις περιοχές, όπου ο τουρισμός είναι σε εποχιακή βάση, αστικές ζώνες ερημοποιούνται από ανθρώπους και κοινωνικές δραστηριότητες, γιατί η δυνατότητα στέγασηςείναι ουσιαστικά απαγορευτική», επεσήμανε ο βουλευτής.
  • «Όπως και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα υπερχρέωσης των νοικοκυριών και κόκκινων στεγαστικών δανείων. Στην Ελλάδα ωστόσο,  δεδομένου ότι είχαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε συν τοις άλλοις,  υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, που οξύνουν την κατάσταση», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα ελληνικά νοικοκυριά δίνουν για στέγαση το 24% των εισοδημάτων τους, τυχόν εγκατάλειψη των  υπερχρεωμένων  και σε πολλές περιπτώσεις άνεργων ιδιοκτητών ακινήτων στην τύχη τους, θα σήμαινε μαζικές εξώσεις, δηλαδή αύξηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και  των αστέγων.Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις». Ο βουλευτής συνέχισε, αναφέροντας επιγραμματικά τα σημαντικότερα μέτρα:

Η ελληνική κυβερνητική πολιτική για τη Στέγαση

Πρώτον, την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Το μέτρο αφορά  κατοικίες αξίας μέχρι ενός ορισμένου ορίου και οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

Δεύτερον, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειεςπου διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου. Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, φέτος όμως εφαρμόζονται πρώτη φορά και στην Ελλάδα.

Τρίτον, ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (ΚΕΑ), το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης.

Τέλος, ο βουλευτής κάλεσε τους εκπροσώπους των Εθνικών Κοινοβουλίων να στηρίξουν την πρότασή του προς τον ΟΟΣΑ, «προκειμένου να αναπτύξει πολιτικές τέτοιες, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων στη στέγαση», διευκρινίζοντας ότι για την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω AirBnB «πρέπει να γίνει οριοθέτηση ζωνών ενοικίασης στέγης και να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, όπως ισχύει και για τα τουριστικά καταλύματα», ενώ παράλληλα πρέπει να ληφθούν μέτρα «για την προστασία των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια».

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη