LIVE

 

Αφιέρωμα Κατοικία Χειμώνας 2022

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021
Oilympian ΚΟΥΦΟΛΙΑΣ Διαφημιστείτε στο ilialive.gr

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|10
2022
07:29

Λεχαινά: Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Α. Καρκαβίτσα

Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από το θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης διοργανώνει από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου στο ΣΙΝΕ-ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινά, Διεθνές Συνέδριο.

Για τον λόγο αυτό χθες στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών δόθηκε συνέντευξη τύπου όπου μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι το συνέδριο με θέμα « Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δημάρχος  Ανδραβίδας Κυλλήνης. Γιάννης Λέντζας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του συνεδρίου, ενώ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες προκειμένου να στηρίξουν με την παρουσία τους το συνέδριο. «Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης που διοργανώνεται ένα συνέδριο στην μνήμη για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα. Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και την Περιφερειακή Ένωση δήμων Δυτικής Ελλάδας θέλησε να συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται με πολύ κόπο από τον Όμιλο Φίλων της βιβλιοθήκης Λεχαινών και συμμετέχουν σε αυτό εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Θα είναι παγκοσμίως πρώτη φορά που γίνεται μία ανασκόπηση και στις διδαχές που πέρασε από το έργο του ο Ανδρέας ο Καρκαβίτσας οπότε καταλαβαίνετε την σημαντικότητα και σπουδαιότητα αυτού του συνεδρίου που σίγουρα ξεπερνάει και τα πανελλήνια όρια γιατί μιλάμε πλέον για καλεσμένος, διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου από το εξωτερικό.

Ως Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης θα ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα προς όλους τους δημότες της Ανδραβίδας Κυλλήνης αλλά και προς όλους τους δημότες όλης της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας να παραστούν, γιατί σίγουρα το πολιτιστικό αποτύπωμα και η πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε πάρει από τον Ανδρέα Καρκαβίτσα είναι τεράστια. Με αυτό τον τρόπο τιμούμε και την μνήμη του αλλά βελτιωνόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με όλους αυτούς τους συλλόγους, θέλει να βοηθήσει στο να υπάρξει πολιτιστικό αποτύπωμα, να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας, οπότε είναι αρωγός και συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον σύλλογο φίλων δημοτικής βιβλιοθήκης Λεχαινών για αυτές τις αέναες προσπάθειες που έχει καταβάλει εδώ και τρία χρόνια και χωρίς αυτούς, χωρίς την δική τους επιμονή και επιμονή δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα το οποίο θα παραχθεί από αυτό το συνέδριο, σίγουρα θα αποτελέσει εφαλτήριο και έναν φάρο που θα δείξει τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβεσης σημείωσε πως «... άλλη μία δράση, μία σπουδαία δράση που πραγματοποιείται από τον Όμιλο Φίλων Βιβλιοθήκης Λεχαινών, ένα σπουδαίο συνέδριο με επίκεντρο τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Μετά από πρόταση των φίλων βιβλιοθήκης με χαρά δεχθήκαμε σαν περιφέρεια να συνδιοργανώσουμε, να χρηματοδοτήσουμε κάτι πολύ σπουδαίο. Έχει πολιτιστικό αποτύπωμα, προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε θεσμό, γιατί η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζει τέτοιες δράσεις έμπρακτα, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δείχνει πλέον ότι στα πολιτιστικά είναι παντού και είναι για όλους. Σε ό,τι με αφορά, με όλες μου τις δυνάμεις, στήριξα, θα στηρίξω και θα συνεχίσω να στηρίζω τέτοιες δράσεις. Είναι κάτι μεγάλο, ελπίζω φέτος να έχει επιτυχία, καλούμε τον κόσμο γιατί από την παρουσία του θα κριθεί η επιτυχία ενός συνεδρίου, τον καλούμε λοιπόν να έρθει, να το παρακολουθήσει και εδώ θα είμαστε του χρόνου να το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο».

Τέλος, η Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών Μαργαρίτα Αργυράκη, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «... στόχος του συνεδρίου είναι εδώ στην γενέθλια πόλη του συγγραφέα, να τιμηθεί για μία ακόμα φορά το έργο του, που σημάδεψε το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Καθώς ο Ανδρέας Καρκαβίτσας έχει καταξιωθεί από την φιλολογική κριτική ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της γενιάς του 1880.
Το διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2 με 6 Νοεμβρίου 2022 στο κινηματοθέατρο είναι άστρων οργανώνεται από τον όμιλο φίλων της δημοτικής βιβλιοθήκης Λεχαινών και έχει συνδιοργανωτές και χορηγούς την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Έχει τεθεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.

Η πόλη τον Λεχαινών έχει μία πλούσια πολιτιστική παράδοση που είναι συνυφασμένη με την κληρονομιά του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό παγκοσμίως συνέδριο που έχει ως θέμα του το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Ευχόμαστε να μην είναι και το τελευταίο. Ένα εξίσου μοναδικό στοιχείο είναι ότι ειδικά για το συνέδριο ο συνθέτης Γιάννης Δροσίδης κατόπιν ανάθεσης από την χορωδία Μυρτουντίων Λεχαινών θα μελοποιήσει τρία ποιήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, την “μελαγχολία”, την “τυφλή” και το “αηδόνι“ και θα από το αποδοθούν σε παγκόσμια πρώτη από την μικτή χορωδία Μυρτουντίων Λεχαινών».

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.