sporthouse 1520x250

telesima 755x150 sotiropoulos skoubouri vets

20|07
2019
08:49

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Η μαγεία ξεκινά…

Με το “μυστικό τραγούδι του Κάστρου” την Άντα Αθανασοπούλου και τον Γιώργο Βούκανο, ξεκινά σήμερα το κυρίως μέρος του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στο Κάστρο Χλεμούτσι. Στις 19.45 η μαγεία απλώνεται σε αυτό το ιδιαίτερο μνημείο της Ηλείας με τη συμμετοχή της Ζακυνθινής Γκιόστρα και άλλων… Χθες ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανδρέας Μίγκος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Βούκανος, παρουσίασαν το πρόγραμμα των υπόλοιπων δράσεων του φετινού φεστιβάλ…

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ανοίγωντας την συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι “…το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ξεκινάει και φέτος αύριο Σάββατο είναι η πρώτη εκδήλωση μέσα στο κάστρο, με τις μεσαιωνικές νύχτες. Είναι ένα φεστιβάλ που έχει γράψει ιστορία, θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα φεστιβάλ γενικότερα που γίνονται και αυτό που εύχομαι είναι να συνεχιστεί και με την επόμενη δημοτική αρχή, γιατί είναι κάτι πολύ χρήσιμο για το Δήμο μας, για την προβολή του και για την ιστορία του. Είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί με τα καλά που έχουμε σε αυτό το δήμο”.

Ο κ. Μοράντν εξήγησε πως “…φέτος όπως ξέρετε λόγω των εκλογών είχαμε κάποια προβλήματα στην οικονομική στήριξη του φεστιβάλ, λόγω απαγόρευσης στις πιστώσεις, δεν είχε γίνει έγκαιρα πριν τις εκλογές, οπότε φέτος ήταν πολύ πιο δύσκολα από κάθε χρόνο.
Εμείς στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουμε την τύχη να έχουμε έναν άνθρωπο που αγαπάει τον πολιτισμό και το τρέχει από μόνος του. Αυτός είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ο Γιώργος Βούκανος, που εδώ και οχτώ χρόνια το έχει ξεκινήσει και το συνεχίζει και κάθε χρόνο παλεύει να γίνονται όλα καλύτερα και να κάνει πιο γνωστό το φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί όντως έτρεχε δεξιά και αριστερά, κατάφερε να βρει χορηγούς, κατάφερε να βρει άτομα να τον βοηθήσουν εθελοντικά, με την λίγη βοήθεια του δήμου που προσφέραμε, το Φεστιβάλ τελικά θα ξεκινήσει αύριο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο, όλο το νομό Ηλείας και όχι μόνο, να έρθουν να δουν αυτές τις παραστάσεις, γιατί αξίζει τον κόπο, μετά από τόση δουλειά και τόση προετοιμασία, να στηριχτεί αυτό το φεστιβάλ από τον κόσμο. Όπως ξέρετε ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης έκανε πάρα πολλές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Δυστυχώς φέτος λόγω εκλογών υπάρχει μία εγκύκλιος που απαγορεύει τις πιστώσεις για τις εκδηλώσεις του Δήμου. Έτσι για το καλοκαίρι η σύλλογοι θα προσπαθήσουν ο καθένας από την πλευρά του να τα φέρει εις πέρας για να μπορέσει να κάνει αυτές τις εκδηλώσεις.
Εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε αποδείξει κατά την διάρκεια της θητείας μας ότι αγαπάμε τον πολιτισμό, εκτός από αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ, που έχει ένα ιδιαίτερο κύρος, δεν έχουμε αφήσει κανένα χωριό που να μην έχουμε στηρίξει για να κάνει εκδηλώσεις. Γιατί πάντα πιστεύαμε ότι αυτά τα χρήματα που πέρνουμε εμείς στο δήμο για κάθε εκδήλωση, παραμένουν στο δήμο, άρα τα προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία” κατέληξε ο κ. Μοράντ.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανδρέας Μίγκος τόνισε απο την πλευρά του ότι “… το φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει και μία τουριστική προέκταση, τουριστική διάσταση θα μπορούσα να πω, γιατί οι εκδηλώσεις του είναι εκδηλώσεις οι οποίες έχουν πανελλήνιο ενδιαφέρον. Δηλαδή οι καλλιτέχνες που έρχονται έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια, είναι πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες και προσελκύουν κόσμο από κοντινά και μακρινά μέρη.
Ιδιαίτερα για την παράσταση που ξεκινάει αύριο (σ.σ. σήμερα), που είναι  «Το τραγούδι του Κάστρου», που γίνεται με την σκηνοθεσία και την επιμέλεια του Γιώργου Βούκανου, που και εγώ θα ήθελα εδώ να πω, ότι πραγματικά λόγω των διαφόρων προβλημάτων που υπήρχαν το έτρεξε μόνος του,  με πολύ μικρή συμβολή από εμάς. Αυτή όμως η παράσταση είναι ακόμα πιο σημαντική, γιατί εκτός από το Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης γίνεται σε ένα η δυο σημεία σε όλη την Ελλάδα, που σημαίνει ότι πραγματικά προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, κάθε χρόνο και περισσότερους. Ο χώρος του κάστρου μερικές φορές είναι μικρός για να μπορέσει να χωρέσει όλον αυτόν τον κόσμο και ειδικά για αυτή την παράσταση ελπίζω και εγώ και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια του Γιώργου με την παρουσία της Αντάς Αθανασοπούλου, η οποία είναι μία καταπληκτική ερμηνεύτρια και όλων των εθελοντών οι οποίοι αναβιώνουν τα μεσαιωνικά δρώμενα”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και συνθέτης, Γιώργος Βούκανος αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο και όσους βρέθηκαν δίπλα του στη φετινή δύσκολη προσπάθεια, μίλησε για την παραγωγή του φεστιβάλ και το «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου». “Φέτος υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στο Διεθνές Φεστιβάλ ότι έχουμε πάρει την πιστοποίηση της ΕΦΕ. Μπήκαμε δηλαδή στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Αυτό ήταν μία δύσκολη κατάσταση, ήταν μία δικαίωση ετών, το πρόγραμμα μας κρίθηκε και κρίθηκε πολύ αυστηρά από μία ευρωπαΐκή επιτροπή, για να μπούμε στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και δικαιωθήκαμε. Κυρίως ένας από τους λόγους για τον οποίο έγινε αυτό, ήταν και η διοργάνωση των μεσαιωνικών αυτών δρώμενων και το «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου» που το ξεκινήσαμε πέρσι. Θα ήθελα να πω ότι το φεστιβάλ αυτό, είναι φεστιβάλ το οποίο δεν ανήκει απλά στο δήμο. Δεν είναι δηλαδή απλά ένα φεστιβάλ που είναι ένα κομμάτι του Δήμου. Ανήκει σε όλον τον κόσμο και γι’ αυτό και η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη και κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερη.Όσον αφορά στις μεσαιωνικές νύχτες του κάστρου, αυτό το πολύ ωραίο δρώμενο, φέτος θα έχουμε αρκετές αλλαγές με πιο σημαντικές την συνεργασία με την Γκιόστρα Ζάκυνθου, έναν συλλόγο που αναβιώνει μεσαιωνικά δρώμενα στην γειτονική μας Ζάκυνθο και έτσι ξεκινάει και εγκαινιάζεται και μία ωραία συνεργασία. Θα έχουμε μία ιταλική χορωδία που θα έρθει το επόμενο Σάββατο και έπονται φυσικά και οι δράσεις που γίνονται μέσα στο κάστρο, η συναυλία αυτή με την Άντα Αθανασοπούλου, με τους καλλιτέχνες, με τα σκηνικά, τα κουστούμια και όλα αυτά τα οποία ο κόσμος θα απολαύσει. Θα ήθελα να πω επιπλέον, ότι το φεστιβάλ δεν τελειώνει εκεί, οι τρεις αυτές δράσεις που θα γίνουν τα Σάββατα με ελεύθερη είσοδο, μετά συνεχίζουμε στους μεγάλους καλλιτέχνες” είπε ο κ. Βούκανος και “ξετύλιξε” το υπόλοιπο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου πιάνουν λιμάνι στις 4 Αυγούστου στην Κυλλήνη.
Στο Κάστρο Χλεμούτσι στις 12 Αυγούστου ο τραγουδοποιός Σωκράτης ο Μάλαμας, δίνει για πρώτη φορά συναυλία στο συγκεκριμένο χώρο. Στις 16 Αυγούστου ο Βασίλης Λέκκας έρχεται για να τραγουδίσει στο Κάστρο Χλεμούτσι Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Οι φετινές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μια συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη και των Σπείρα - Σπείρα στις 20 Αυγούστου.

“Είναι ένα φεστιβάλ το οποίο όπως βλέπετε κι εσείς έχει μία κυρία κατεύθυνση στη μουσική, είναι μία επιλογή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πια παγιωθεί και θεωρούμε και πολύ σημαντικό αυτό, από την άποψη ότι έτσι δε γινόμαστε ανταγωνιστικοί  με τα άλλα αξιόλογα φεστιβάλ του νομού Ηλείας. Εδώ για μία ακόμα φορά πρέπει να πω ότι ίσως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε όλοι μαζί, όλα τα φεστιβάλ, μια συνεργασία είτε με το «πολιτισμός ενώνει», το ζωντάνεψα φέτος και το γνωρίζετε κύριε δήμαρχε, κάναμε αυτή την εξαιρετική συναυλία φέτος στο τρίτο πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΕΡΤ, όπου φέραμε την γερμανική ορχήστρα του Boblingen, 100 ατόμων και πλέον και το φεστιβάλ ακούστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο μέσω του web radio. Αυτή ήταν μία δράση η οποία ξαναζωντανεύει τη φιλοσοφία των συνεργειών, στην οποία είχατε υπογράψει κι εσείς όταν ήμουν τότε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Ήλιδας με το Δήμο Ήλιδας και με το δήμαρχο τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και μάλιστα με το διεθνές φεστιβάλ της Πάτρας. Ευχόμαστε αυτό πλέον να απλωθεί και στα άλλα φεστιβάλ του νομού μας και να μπορέσουμε πια όλοι μαζί για το κοινό καλό να προβάλλουμε και να προάγουμε τον πολιτισμό στην περιοχή μας, το οποία έχει και οικονομικά οφέλη όπως είπε και ο κ. Μίγκος. Δηλαδή ο τουρισμός ωφελείται από αυτές τις δράσεις σε όλο το νομό. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το φεστιβάλ ήδη προβάλλεται μέσω του ΕΟΤ, μέσα από το Visit Greece και από το Western Greece της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, που μας βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το φεστιβάλ, με υπηρεσίες τα μεγάλα ξενοδοχεία, όλοι όσοι έβγαλαν το φυλλάδιο, τις αφίσες και τα λοιπά, να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας, την αθλητική ένωση Λεχαινών που ακόμα μία φορά συνδράμει στα Μεσαιωνικά δρώμενα, και να ευχαριστήσω όλους όσοι ήρθαν κοντά μου χωρίς να σκεφτούν ούτε πολιτική, χωρίς να σκεφτούν ότι αυτό είναι κάτι που ανήκει στο δήμο, έγινε πια φιλοσοφία, κομμάτι του τόπου. Αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό και ευελπιστώ βέβαια να συνεχιστεί. Να ευχαριστήσω επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας που είναι κοντά μου την κα Ερωφίλη -Ίρις Κόλλια, που από την πρώτη στιγμή μας βοηθάει, την Νάνσυ Ράλλη την προϊσταμένη του κάστρου που και αυτή μας δίνει την επιστημονική της δυναμική πάνω στα μεσαιωνικά δρώμενα μέχρι και τον τελευταίο εθελοντή που βρίσκεται κοντά μας σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια” κατέληξε ο κ. Βούκανος.

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.