Σιγαλός - Εποχιακά Είδη

Αφιέρωμα Κατοικία 2019

Λιοτρίβι Κουφωλιάς sotiropoulos skoubouri vets

16|10
2019
08:22

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία: Ολυμπιακή παιδεία και μουσείο οι στόχοι

Ξεκάθαρο μήνυμα για την όσο το δυνατόν πιο άμεση επαναλειτουργία του Μουσείο της Ιστορίας των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την αναγκαιότητα της διάδοσης της Ολυμπιακής Παιδείας στους νέους, στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έστειλαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση για την ίδρυση γραφείου της ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία.

Στο μεγάλο συνεδριακό στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ το βράδυ του Σαββάτου έλαβε χώρα η εκδήλωση, παρουσία στελεχών της ΕΟΕ, της ΕΘΝΟΑ, της ΔΟΑ, Ολυμπιονικών του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες δράσης. Ο πρώτος αφορά στην προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο δεύτερος η εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου και κυρίως της νεολαίας, στο να εμβαθύνουν και να κατανοήσουν τις ολυμπιακές αξίες, το ολυμπιακό ιδεώδες, το ολυμπιακό πνεύμα, τις αρχές του “ευ αγωνίζεσθε” και της ευγενούς άμιλλας. Στο δεύτερο πυλώνα βρίσκεται και ο ρόλος της ΕΘΝΟΑ όπως είπε και εξήγησε τη λειτουργία της.

Ο κ. Κολυμπάδης εξομολογήθηκε πως στα χρόνια που θήτευσε ως γ.γ. και έπειτα ως πρόεδρος της ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρησης, δεν είχε δώσει την πρέπουσα σημασία στην ΕΘΝΟΑ και το έργο της. Ανεβαίνοντας στις βαθμίδε της ΕΟΕ κατανόησε καλύτερα το φορέα και συνέδραμε στο έργο του.Στάθηκε επίσης στον πρόεδρο τηΕΘΝΟΑ Γιώργο Αλικάκο και το έργο το οποίο συντελείται με την συμμετοχή εμβληματικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας.

Μιλώντας για τη δημιουργία του γραφείου της ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία, σημείωσε πως το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας και δυναμικής παρουσίας της ΕΘΝΟΑ στην Πελοπόννησο. Συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής και υποσχέθηκε πως η ΕΟΕ θα σταθεί αρωγός. Συνεχάρη επίσης το δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τους συνεργάτες του και επισήμανε πως δήμος, ΕΟΕ και ΕΘΝΟΑ ως υπηρέτες του Ολυμπιακού κινήματος έχουν να κάνουν πολλά μαζί για να μεταλαμπαδεύσουν στους νέους τις Ολυμπιακές αξίες.

Ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στις αξίες της Ολυμπιακής Παιδείας στο χαιρετισμό του και ευχήθηκε το εγχείρημα του γραφείου της ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία να στεφθεί από επιτυχία.

Ο Κοσμήτορας της ΔΟΑ καθηγητής Κωνσταντίνος Γεωργιάδης μίλησε για τη σχέση της ΔΟΑ με την ΕΘΝΟΑ και τη σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία με τη δημιουργία τοπικού γραφείου.

Ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Γιώργος Αλικάκος πέραν των άλλων που ανέφερε για την ίδρυση του γραφείου της ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία, του δεύτερου στην Ελλάδα μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης, υπερθεμάτισε για την επαναλειτουργία του Μουσείου της Ιστορίας των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Αλικάκος τόνισε πως είναι το πιο παλιό μουσείο στο είδος του και ακολούθησαν αυτό της Λωζάνης και έπειτα της Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματά του δε, είναι τόσο σπάνια που αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό για το χώρο του Ολυμπισμού. Ζήτησε λοιπόν νε ευοδοθούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από τον Γιώργο Γεωργιόπουλο στη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης και απο το δήμο και την ΕΟΕ και να ανοίξει επιτέλους τις πύλες του ξανά στο κοινό για να προσφέρει πάρα πολλά και να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς για το Ολυμπιακό Κίνημα.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε για την αξία της Ολυμπιακής εκπαίδευσης και στάθηκε στο θέμα του Μουσείου, το οποίο είναι κάτι που ο δήμος θα επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις και προσπάθειες του ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο κοινό. Μάλιστα σημείωσε πως στόχος είναι οι εργασίες να έχουν γίνει έως τις αρχές του 2021, μια χρονιά που η Ολυμπία θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στις διεργασίες του Ολυμπιακού Κινήματος, αφού εδώ θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Δειθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η αρχαιολόγος της ΔΟΑ και της ΕΟΕ Δρ. Βασιλική Τζαχρήστα εστίασε στην ομιλία της κυρίως στο θέμα της Ολυμπιακής Παιδείας μέσα από τον κυριότερο φορέα που είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, φορέας που αποτέλεσε τη λυδία λίθο για την ίδρυση των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών ανά τον κόσμο. Το 1980 ήταν κομβική χρονιά για την μορφοποίηση του όρου “Ολυμπιακή Εκπαίδευση” και σχολίασε πως “… το περιεχόμενο του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Παιδείας, «κατ’ εξοχήν ηθικό», συνιστά ένα μανιφέστο ηθικών αρχών που συμπυκνώνει τις κύριες αξίες των σύγχρονων κρατών: ισότητα, αξιοκρατία, αλληλεγγύη και δημοκρατικό ανταγωνισμό”.
Απαρίθμησε τα προγράμματα Ολυμπιακής παιδείας που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στην Ελλάδα κυρίως από το 2004 και έπειτα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και λίγο πιο πριν που η Ολυμπιακή Παιδεία εισήχθη στα σχολεία. Στάθηκε στην ίδρυση της ΕΘΝΟΑ το 2004 και την ουσιαστική λειτουργία της το 2009 και παρουσίασε την πορεία της έως σήμερα και τα πρόσωα που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο μετάξύ αυτών απο την Ηλεία, η Ιλεάνα Κλοκώνη και η Ρόη Αντωνοπούλου. Τέλος ανέφερε πως η λειτουργία γραφείου ΕΘΝΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια επιτυχημένη απόφαση με ιδιαίτερη σημασία καθώς εδώ είναι ο φυσικός της χώρος καθώς ως γραφείο οφείλει να κεφαλοποιήσει το μύθο, τη διαχρονικότητα και το σύγχρονο βίωμα που προσφέρει ο τόπος στον επισκέπτη. Ρόλος που δεν είναι εύκολος, ούτε απλός.

Τέλος η Ρόη Αντωνοπούλου από το βήμα του συνεδριακού της ΔΟΑ εξέφρασε τη συγκίνησή της για την επίτευξη αυτού του στόχου με την ίδρυση γραφείου ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία και στις εγκαταστάσειςτης ΕΟΕ και της ΔΟΑ.

“Με το συνάδελφο και φίλο Αντώνη Χρυσανθακόπουλο, ως Πρόεδρος εκείνος κ Αντιπρόεδρος η υποφαινόμενη του ΝΠΔΔ Παιδείας κ Αθλητισμού, αποστείλαμε την πρώτη επιστολή προκειμένου να «πείσουμε» τον κ. Αλικάκο, Πρόεδρο της ΕΘΝ.Ο.Α και φίλο της Αρχ. Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής – μιας και έχουμε την τύχη και την τιμή να έλκει την καταγωγή του από το χωριό Βαρβάσαινα, στα όρια των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, υπέρ της ίδρυσης γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. στην Αρχ. Ολυμπία. Ενώ λοιπόν είχαμε διαμορφώσει τη ρητορική μας προκειμένου να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της ίδρυσης του εν λόγω γραφείου όταν τον επισκεφθήκαμε στα γραφεία της ΕΘΝΟΑ στην Αθήνα, αμέσως αντιληφθήκαμε ότι αδίκως προσπαθούσαμε να βρούμε επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης διότι ο κ. Αλικάκος ήταν υπερθεματιστής και ίσως πιο ένθερμος υποστηρικτής ακόμη και από εμάς για την ίδρυση του εν λόγω παραρτήματος. Εκεί λοιπόν είδαμε ότι έστεκε μπροστά μας ενας φίλος και σύμμαχός μας στην όποια διεκδίκησή μας υπέρ της Ολυμπίας” είπε χαρακτηριστικά η κα Αντωνοπούλου περιγράφοντας πως ξεκίνησε η προσπάθεια.

Ευχήθηκε δε η νέα αυτή προσπάθεια από πλευράς της ΕΘΝΟΑ να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα κ να εκπληρώσει τους στόχους της για το καλό του Ολουμπιακού κινήματος κ της νέας γενιάς της χώρας μας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τα παιδιά του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας που ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο και παρουσίασαν αναπαράσταση της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας, ενώ έγινε και η βράβευση στελεχών της ΕΟΕ, της ΔΟΑ, της ΕΘΝΟΑ και Ολυμπιονικών που παρακολούθησαν την εκδήλωση καθώς στηρίζουν το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας.

Δομή του γραφείου ΕΘΝΟΑ στην Αρχ. Ολυμπία

Επικεφαλής Γραφείου ΕΘΝΟΑ Αρχ. Ολυμπίας, κα Ρόη Αντωνοπούλου
Εκπρόσωπος Ελλήνων Ολυμπιονικών , κα Βούλα Ζυγούρη
Εκπρόσωπος Α’/μιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, κα Βίκυ Βασιλοπούλου
Εκπρόσωπος Β’/μιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, κ. Βασίλειος Δημητρέλλος
Εκπρόσωπος Γ’/μιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, κ. Αθανάσιος Στρίγκας
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας, κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος
Εκπρόσωπος Δ.Σ ΕΘΝΟΑ, κα Ξένια ΑργειτάκηΕκπρόσωπος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια)
Εκπρόσωπος Αθλητικών Σωματείων (Γ.Σ Ολυμπιονίκης- εναλλάξ υπεύθυνος των σωματείων) κ. Αλέξανδρος Αμάραντος
Εκπρόσωπος Συλλόγου Καθηγητών Φ.Α Νομού Ηλείας, κ. Αλτάνης Γιάννης
Επιστημονικοί Συνεργάτες κ.κ. Βασιλική Τζαχρήστα & Παρασκευή Λιούμπη

Τομείς Εργασίας - Υπεύθυνοι

Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας : Υπεύθυνη κα Ντενίζ Παναγοπούλου
Αθλητικές Δράσεις Προώθησης Ολυμπιακών Αξιών : κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, Ηλεία & κα Χριστίνα Γαλανοπούλου, Αθήνα
Πολιτιστικά Δρώμενα :κα Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Εθελοντικές Δράσεις : κ.Σταύρος Τσιπολίτης, κ. Χρυσανθακόπουλος Βασίλης & κα Χριστοδουλοπούλου Μαγδαληνή
Εικαστικές Δράσεις : κα Βάλια Μπερτσάτου ( Πιστοποιημένη Εικαστικός Ολυμπιακών Δράσεων της ΕΘΝ.Ο.Α)
Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (informal education) : Δρ. Αθανάσιος Στρίγκας.

ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-
ethnoa-


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη