LIVE

as koryfis 2020

kontoxristos 1520x250

hairthecity 755x150  sotiropoulos skoubouri vets

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|11
2019
18:24

Αποστολική Διακονία: Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη στις 30/11

Το Σάββατο η εκδήλωση στην Αποστολική Διακονία στον Πύργο

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη, που διοργανώνει η Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολιν Ηλείας. Το βιβλίο έχει τίτλο «Χαράλαμπος Βιλαέτης (1780-1821)-Ο ήρωας οπλαρχηγός του Πύργου», που επιμελήθηκε και συνέγραψε ο καθηγητής και Γραμματέας της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Θα παρουσιαστεί  στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου (στην Κεντρική Πλατεία Πύργου).

Το βιβλίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας προς ενίσχυσιν του μορφωτικού και πολιτιστικού έργου της Φιλαρμονικής, ενώ το προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.  στην εκδήλωση της 30ης Νοεμβρίου στην Αποστολική Διακονία Πύργου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου – Πανεπιστημιακός κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλείος πανεπιστημιακός κ. Αλέξιος Καράμπελας.

Θα προλογίσουν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου – Φιλόλογος και Ιστορικός Ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας. Η όλη εκδήλωση αποκτά ξεχωριστή σημασία εν  όψει και του 2021, της συμπληρώσεως δηλαδή 200 ετών από την έκρηξη της μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο γεννημένος το 1780 στον Πύργο Χαραλάμπης Βιλαέτης υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνος, όπως και άλλοι δεκάδες Ηλείοι που βρέθηκαν κυρίως στα Επτάνησα (μετά τον διωγμό των Κλεπτών το 1806, κάτι που οδήγησε τον Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, αλλά και τον Βιλαέτη στην Ζάκυνθο και στα εκεί ευρισκόμενα Γαλλικά και Αγγλικά Στρατεύματα, όπου απέκτησαν και την ανάλογη στρατιωτική πείρα). Στο βιβλίο παρουσιάζεται πλήθος αναφορών στην μεγάλη σχέση του με τους άλλους αγωνιστές, με τους οποίους συνυπήρξε στην Ζάκυνθο ή πολέμησε στην Λευκάδα, όπως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στην Φιλική Εταιρεία με την παράθεση δεκάδων ονομάτων από όλες τις πόλεις και τα χωριά της σημερινής γεωγραφικής περιοχής της Ηλείας, όπως προκύπτει μέσα από πλήθος ερευνών εντός και εκτός Ελλάδος από αξιόλογους ιστορικούς συγγραφείς. Στην Φιλική Εταιρεία κορυφαία θέση είχαν οι Ηλείοι αγωνιστές, κάτι που πιστοποιούν και η παρουσία ενός από τους ιδρυτές της, του εξ Ανδριτσαίνης Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, αλλά και το ότι την πρωτοβουλία κηρύξεως στις πόλεις της Ηλείας ανέλαβαν τα μέλη της Φιλικής, όπως ήταν τόσο ο Βιλαέτης στον Πύργο, όσο και ο Γεώργιος Σισίνης, που κήρυξε την Επανάσταση στην Γαστούνη, υψώνοντας μάλιστα ως σημαία το έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας.

Χρήσιμο εγχειρίδιο για την Τοπική Ιστορία

Το βιβλίο αυτό για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη προσφέρει απαντήσεις σε πολλές απορίες που συχνά γεννώνται για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την έκρηξη της Επαναστάσεως στην Ηλεία. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή η έκδοση μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εγχειρίδιο για την Τοπική Ιστορία. Ένα βιβλίο χρήσιμο για μαθητές και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θέλουν με σαφήνεια να προσεγγίσουν την ιστορική περίοδο του 1821 στο πλαίσιο του μαθήματος της Γενικής και της Τοπικής Ιστορίας.  

Δεν περιορίζεται σε μία απλή βιογραφία του Βιλαέτη, αλλά παρουσιάζει και τα βασικά γεγονότα του 1821 στον χώρο της Ηλείας (ακόμη κι αν δεν εμπλέκεται ο ίδιος ο Βιλαέτης, όπως σε μάχες πέρα από τον χώρο δράσης του), έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πιο πλήρη εικόνα της πορείας της Επαναστάσεως το πρώτο έτος, το 1821, στην Ηλεία. Έτσι το βιβλίο μπορεί να απαντήσει σε απορίες και να προσφέρει πληροφορίες σε όλους.

Το κείμενο συνοδεύει πλήθος εικόνων και φωτογραφιών, που ενισχύουν την ιστορική τεκμηρίωση των πηγών αλλά και προσφέρουν και την φωτογραφική απεικόνιση των γεγονότων και τον τόπων που περιγράφονται στο βιβλίο. Αυτή η κοπιαστική και πολύχρονη προσπάθεια αναζήτησης και συλλογής του ανάλογου υλικού καθιστά άξιο λόγου το τελικό αποτέλεσμα.  Και αυτό το διαπιστώνει ο αναγνώστης και με ένα απλό φυλλομέτρημα του βιβλίου.

Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.