LIVE

motorforum 1520x250

as koryfis 2020

hairthecity 755x150  sotiropoulos skoubouri vets
karaxristos 755x150  gatzos 755x150
manta 755x150  ilialive 755x150 2

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

19|05
2020
08:12

Άνοιξε ξανά ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας - Τον επισκέφθηκαν οι πρώτοι τουρίστες

Μετά από σχεδόν δύο μήνες που παρέμεινε κλειστός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, άνοιξε ξανά χθες. Παρουσία της προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας κυρίας Κόλλια, του δημάρχου της περιοχής κ. Γεωργιόπουλου, εθελοντών του ΕΕΣ, οι πρώτοι ξένοι τουρίστες έκαναν την εμφάνισή τους. Γεγονός παράδοξο λόγω των συνθηκών που επικρατούν για τον κορωνοϊό, όμως ήταν εκεί και έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας για το πιθανά ισχυρό τουριστικό ρεύμα που μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι.

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια ήταν παρούσα στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Στις δηλώσεις δεν έκρυψε την χαρά της για το άνοιγμα του χώρου, όπως και των άλλων χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ηλεία και αναμένει με υπομονή την επαναλειτουργία των μουσείων στις 15 Ιουνίου. “Έχουμε πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα όπως μας έχουν οριστεί από το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού με γνώμονα την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών και περιμένουμε το κοινό να μας επισκεφθεί. Σήμερα η είσοδος είναι δωρεάν, συμπίπτει και με την διεθνή ημέρα μουσείων παρόλο ότι τα μουσεία είναι κλειστά,. Ζούμε σε μία περιοχή που η οικονομία της συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, η επισκεψιμότητα είναι ένα βαρόμετρο των αρχαιολογικών χώρων και ειδικά της Ολυμπίας. Αποτελεί βαρόμετρο για την τουριστική κίνηση στην Ηλεία που τόσο την έχει ανάγκη η οικονομία της και ουσιαστικά θεωρώ ότι είναι ένα βήμα αυτό σήμερα, για την επιστροφή μας στην κανονική μας ζωή όπως την γνωρίζαμε προ κορονοϊού. Είναι πρώτη ημέρα σήμερα, δεν είναι αρκετά τα άτομα, ακόμα δεν έχουμε ξένους…”. Η κα Κόλλια αναφέρθηκε και στη Διεθνή Ημέρα Μουσίων όπου σημείωσε ότι η Εφορία μας συμμετέχει με μία ψηφιακή δράση που ίσως να την δει το κοινό μέσω των site της εφορίας ή και του υπουργείου. Παρουσιάζουμε ψηφιακά την έκθεση για τα έπαθλα του Λούη που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο, στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, με αφορμή την τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας και λόγω των συνθηκών και του κορονοϊού ματαιώθηκε. Οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την δει διαδικτυακά”

olympia xoros 2

Γεωργιόπουλος: Ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ολυμπία

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην τουριστική δραστηριότητα της Ολυμπίας, αλλά και στο γεγονός πως δεν υπήρξε κρούσμα στην περιοχή. “Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μία διπλή ευχάριστη θέση, να ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και να μπορούμε να καλέσουμε όλους τους έλληνες αλλά και την διεθνή κοινότητα που αγαπά τις αρχαιότητες, που θέλει να επισκέπτεται τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να μπορεί να επισκεφθεί την Ολυμπία μέσα από τα πρωτόκολλα βεβαίως που απαιτείται κάθε φορά και με όλες τις προφυλάξεις, να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους, να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας με ελάχιστη διακινδύνευση. Οι υπηρεσίες της εφορίας αρχαιοτήτων, οι φύλακες, οι διοικητικές υπηρεσίες, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός, είναι μία από τις ομορφιές της χώρας, μία από τις ομορφιές του πλανήτη θα έλεγα, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας χώρος που σου δημιουργεί ένα άνοιγμα μετά από τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού, προσφέρει την δυνατότητα του ανθρώπου να ανοιχτεί και να ξανά συναντηθεί με την ιστορία του και την φύση. Ευχαριστούμε που είσαστε εδώ, θέλουμε αυτά τα πλάνα να τα δει όλη η χώρα, αν είναι δυνατόν να τα δει όλος ο πλανήτης. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, άρα εμείς θα βγούμε και το επόμενο διάστημα ως Δήμος προσκαλώντας τους ανθρώπους του τουρισμού, τους ανθρώπους του πολιτισμού, να υποστηρίξουν τον τόπο μας. Είμαστε εδώ για να τους προσφέρουμε όλες τις δυνατές υπηρεσίες με την ασφάλεια που απαιτούν οι καιροί και με την φιλοξενία που είναι πατροπαράδοτη για την Αρχαία Ολυμπία”.

Απο την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τόνισε πως “… όλοι ηνωρίζουμε ότι η τουριστική σεζόν φέτος, δεν θα είναι όπως την προσδοκούσαμε λόγω του Covid 19 ούτε και του χρόνου θα είναι με την κανονικότητα που προϋπήρχε, των 34 εκατομμυρίων επισκεπτών στην χώρα μας. Όμως εμείς εδώ ως δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε όλα τα εχέγγυα που μπορεί ο τόπος να δώσει σε έναν επισκέπτη για τις διάφορες τουριστικές ροές που μπορούν να δημιουργηθούν. Συγκεκριμένα μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες που υπάρχουν από τον Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε την εξής εικόνα, ότι οι ηλικίες που μπορούν να έρθουν και να επισκεφτούν τον τόπο μας, είναι οικογένειες μεσήλικων, μαζί με τα παιδιά τους έως 13 - 14 ετών, ώστε να μπορούν κάλλιστα να μυηθούν στις αξίες που πηγάζει αυτός ο τόπος. Επίσης ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει ομορφιές φυσικού κάλλους γύρω του που μπορεί να δώσει την απόλαυση στον επισκέπτη σε περιηγητικό τουρισμό”.

Σημαντική η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

olympia xoros 4

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα συνεχίζει να έχει ενεργή παρουσία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας για να συνδράμει εφόσον χρειαστεί στους επισκέπτες που θα βρεθούν εκεί για να δουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Η εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παναγιώτα Σαμαρά, μιλώντας για την παρουσία των εθελοντών για την προστασία του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο, τόνισε ότι “… όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καλύπτουμε τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας όπως είναι και η Αρχαία Ολυμπία, είμαστε πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο, έχουμε παρατηρήσει ότι ο κόσμος μας αναγνωρίζει και νιώθει ασφάλεια όταν είμαστε εδώ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που και φέτος θα συνεχίσουμε αυτό το έργο”.

Η εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Παναγιώτα Κανελλοπούλου απο την πλευρά της δήλωσε ότι “… ξεκινάει μία δράση ξανά για την κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου η οποία είναι σε συνεργασία με τα κεντρικά της Αθήνας, του κ. Αυγερινού και της υπουργού πολιτισμού κας Μενδώνη. Θα καλύψουμε υγειονομικά και φέτος τον χώρο. Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, γνωρίζουμε τα πάντα, όπως και την περσινή χρονιά που αντιμετωπίσαμε διάφορες καταστάσεις και τα φέραμε όλα εις πέρας”.

olympia xoros 3

olympia xoros 5

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

28ης Οκτωβρίου 1 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.