LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|04
2020
12:05

Αχαΐα: 8 εκατ. ευρώ είναι η ζημία στην εστίαση λόγω κορωνοϊού και ακύρωσης Καρναβαλιού

Τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου με τον Υπουργό Οικονομικών

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τους Γενικούς Γραμματείς, Αθανάσιο Πετραλιά (Δημοσιονομικής Πολιτικής) και τον Χρήστο Τριαντόπουλο (Οικονομικής Πολιτικής).

 Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος από την πλευρά της Διοίκησης του Επιμελητηρίου ο Σαάντ Καραμπέτ και ο Σπύρος Στεργίου ενώ  ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις για να αφουγκραστεί τον παλμό της αγοράς και της επιχειρηματικότητας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Όπως τονίστηκε, το Επιμελητήριο Αχαΐας ήταν ο πρώτος φορέας που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία του Υπουργείου.

Αρχικά έγινε ενημέρωση από τον κ. Σταϊκούρα για τα μέτρα που έχει πάρει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις (ο Υπουργός εκτίμησε ότι θα δώσουν ώθηση σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία για να επανεκκινήσουν) και την επιδότηση ευέλικτων μορφών εργασίας από το κράτος ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μαρλαφέκας ξεκίνησε την ενημέρωση στον κ. Σταϊκούρα από την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Τότε, ο Υπουργός είχε ζητήσει από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας να παρουσιάσει μια τεκμηρίωση για τον οικονομικό αντίκτυπο του Πατρινού Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία. Ο κ. Μαρλαφέκας ενημέρωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο κλάδος της εστίασης απώλεσε τζίρο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός ζήτησε να σταλεί η μελέτη στον κ. Σκυλακάκη για να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας.

Παράλληλα, ο κ. Μαρλαφέκας δεν έκρυψε την ανησυχία του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου για την εξ αποστάσεως φοίτηση, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην Πάτρα, καθώς το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο κ. Μαρλαφέκας επισήμανε ότι απαιτείται η διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για την επανεκκίνηση της αγοράς και πρότεινε εκ νέου την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχευση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Εκτός αυτού, ζήτησε να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προγραμματικής περιόδου 2021–2027 από τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες. Προτάθηκε ακόμα από την πλευρά του Επιμελητηρίου Αχαΐας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι εξετάζεται το αίτημα, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσκολία καθώς η ικανοποίησή του υπερβαίνει την Κυβέρνηση και αγγίζει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το παρελθόν. Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Μαρλαφέκας αφορούσε στην ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα (ένδυσης, υπόδησης κ.ά.) να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης για την απόδοση του ΦΠΑ και των δασμών εκτελωνισμού, ώστε να επαναλειτουργήσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ζήτησε να ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο Οικονομικών για τα κόστη μεταφοράς των εξαγωγών που βαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Τέλος, ο κ. Μαρλαφέκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και ο κ. Σταϊκούρας προσωπικά έχουν ανταποκριθεί απόλυτα στα αιτήματα για διάλογο που έχει υποβάλει το Επιμελητήριο Αχαΐας.

 
Πηγή: TheBest.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry