LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|12
2021
12:37

Δυτ. Ελλάδα: 30.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να εξασφαλιστούν με την κατασκευή και ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων

Περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να εξασφαλιστούν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία με την κατασκευή και ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων

Περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να εξασφαλιστούν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με την κατασκευή και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την διάρκεια ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, στον Πύργο και το Αγρίνιο.

Παράλληλα, η συνολική πρόβλεψη δαπάνης για τα επιχειρηματικά πάρκα και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να φθάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των σχεδίων ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων, «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων» προσθέτοντας: «Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη που μας επιτρέπει να ανοίξουμε μία νέα πόρτα στο μέλλον, δηλαδή, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δύναμη της βιομηχανίας και της μεταποίησης και να μετατρέψουμε αυτή τη δύναμη, σε δύναμη για κάθε άλλο κλάδο της τοπικής οικονομίας».

Η μελέτη για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «αποτελεί ένα ‘εργαλείο' οργάνωσης και αειφορικής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής, που προκρίνει 13 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν ως επιχειρηματικά πάρκα».

ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Έξι από αυτές, όπως είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, «βρίσκονται στην Αχαΐα και είναι συνολικής έκτασης περίπου 2.025 στρεμμάτων, κατάλληλες να υποδεχτούν την επιχειρηματικότητα, με πρόβλεψη δαπάνης 30,5 εκατομμυρίων ευρώ και με τη δυναμική εξασφάλισης 16.670 θέσεων εργασίας».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, «προκειμένου ο σχεδιασμός να είναι ρεαλιστικός και άμεσα υλοποιήσιμος, από αυτές τις περιοχές, προκρίνονται δύο, η μία στο δήμο Πατρέων και η άλλη στο δήμο Αιγιαλείας».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να δημιουργήσουμε στην Αχαΐα νέες μεγάλες παραγωγικές μονάδες και να προσελκύσουμε και πολλές άλλες, ώστε να ξανακάνουμε την περιοχή πύλη της Ελλάδας στη δύση, καθώς και μία νέα πύλη εξωστρέφειας και ανάπτυξης».

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Όσον αφορά την Ηλεία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης είπε ότι «το σχέδιο ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες αναζωογόνησης της μεταποιητικής δράσης στην περιοχή, που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, συνδυαζόμενο και αλληλοσυμπληρούμενο με την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «η μελέτη προκρίνει πέντε περιοχές στην Ηλεία που θεωρούνται κατάλληλες για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, οι οποίες είναι συνολικής έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης 12,5 εκατομμυρίων και με τη δυναμική εξασφάλισης 8.068 θέσεων εργασίας».

Όμως, όπως πρόσθεσε, «προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο πλάνο, από τις πέντε περιοχές, βάσει ειδικών αντικειμενικών και σταθμισμένων κριτηρίων, προσδιορίστηκαν δύο περιοχές προτεραιότητας για την κάλυψη άμεσων αναγκών χωρικής οργάνωσης επιχειρήσεων, όπου η περιφέρεια μπορεί να εστιάσει το ενδιαφέρον της για τα επόμενα βήματα ωρίμανσης».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «για τις περιοχές του Τραγανού στο δήμο Πηνειού ή των Λεχαινών στον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, εναλλακτικά και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και για το Επιτάλιο του δήμου Πύργου».

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Σχετικά με την Αιτωλοακαρνανία, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «το σχέδιο των επιχειρηματικών πάρκων, εκτός από ένα σχέδιο οργάνωσης και ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της τοπικής οικονομίας, είναι επίσης ένα σχέδιο που συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών και γι' αυτό συμβάλλει επίσης σημαντικά στην ‘ανθεκτικότητα' της περιοχής».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, «σύμφωνα με την μελέτη, προκρίνονται δύο περιοχές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, συνολικής έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης εννέα εκατομμυρίων ευρώ και προοπτική δημιουργίας περίπου 5.700 θέσεων εργασίας.»

Πρόκειται, όπως εξήγησε, «για μία έκταση στο Αγγελόκαστρο που αποτελεί δημόσια γη και έχει από καιρό κερδίσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, αλλά και για μία περιοχή στο Χαλίκι που συγκεντρώνει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης τα οποία, εφόσον εκπληρώνονται και οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αν ο χαρακτήρας της γεωργικής γης στο Χαλίκι αναδειχθεί ως απαγορευτικός παράγοντας, η επιλογή μπορεί να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Γιαννούζι».

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η Αιτωλοακαρνανία της ιστορίας και του πολιτισμού, των νερών και του σπάνιου γεωφυσικού ανάγλυφου, πρέπει να συνταιριάξει και πάλι με την Αιτωλοακαρνανία της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της σύγχρονης βιομηχανικής παραγωγής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry