LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|09
2021
12:58

Αναδρομικά: Δυσάρεστα νεότερα για τις συντάξεις - Έρχονται ευχάριστα με νέες αποφάσεις

Τα αναδρομικά που περιμένουν οι συνταξιούχοι δεν έρχονται για τους περισσότερους. Τα νεότερα είναι δυσάρεστα, καθώς ελάχιστοι θα τα πάρουν. Ελπίδες με δύο νέες αποφάσεις.

Τα νεότερα για τα αναδρομικά στις συντάξεις είναι δυσάρεστα για αυτά που περιμένουν να δουν οι συνταξιούχοι, ωστόσο μπορεί να έρθουν ευχάριστα νέα με δύο νέες αποφάσεις.

Η διαρροή από τον ΕΦΚΑ έχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Μόνο το 8% των συνταξιούχων που περιμένει αναδρομικά θα τα δει στα ΑΤΜ.

Από τα τέλη Ιουνίου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εφαρμόζοντας το νόμο 4670/2020, που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μάλιστα πηγές του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι έχουν καθοριστεί τόσο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών όσο και ο αριθμός των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

- Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους.

- Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Ειδικότερα:

- Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι, (μετά τον Μάιο του 2016), συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

- Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές.

- Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), «οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.»

Αναλυτικά:

- Οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000.

- Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και, επομένως, δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση το νόμο.

- Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

- 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

- Από τους υπόλοιπους 650.000 συνταξιούχους προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται, λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

- Επομένως, από το σύνολο των συνταξιούχων προ του 2016 προκύπτει πως μόνο το 8% θα δουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι λιγότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.Για όσους έχουν βγει μετά τις 12/5/2016 (νέοι συνταξιούχοι) τα αναδρομικά έχουν δοθεί, εκτός από 29.000 ασφαλισμένων που έγιναν λάθη και οι υποθέσεις τους θα ξεδιαλύνουν μετά 3-4 μήνες.

Όσο καθυστερεί η απονομή των αναδρομικών, τόσο αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για… παχυλές υποσχέσεις αναιμικού αντικρίσματος. Τουλάχιστον για τους παλαιούς συνταξιούχους. Υπόθεση που διαρκεί από το τέλος της περασμένης άνοιξης και πάει από μήνα σε μήνα κα, εν τέλει, παραπέμπεται από το τέλος Οκτωβρίου, αλλά φτάνει μέχρι τις συντάξεις του Ιανουαρίου2022 (για τις δύσκολες περιπτώσεις).

Οι νέες εξελίξεις σε ΣτΕ και Ελεγκτικό συνέδριο

Να μην δοθούν τα αναδρομικά για τα Δώρα και οι διαφορές στις αποδοχές της περιόδου 2015-18 στους συνταξιούχους γιατί θέλουμε να αγοράσουμε… αεροπλάνα, ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου κατά την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι αγωγές των συνταξιουχικών οργανώσεων του Δημοσίου για την καταβολή των Δώρων για την 4ετία 2015-18 (800 € το χρόνο), των διαφορών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκε να δοθούν για το 11μηνο Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016, αλλά όχι μεταγενέστερα, καθώς και η επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι τις 31/12/2018, οπότε και έληξε η ασφάλιση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι δημόσιοι υπάλληλοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (ν.4387/16).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την δικαστική αίθουσα, ακόμη και ο Επίτροπος τάχθηκε υπέρ των εναγόντων (συνταξιούχων), που εκπροσωπήθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον νομικό Λουκά Αποστολίδη. Ενώ αλγεινή εντύπωση έκανε η αναφορά εκπροσώπων του Δημοσίου που ανέβασε το ποσό των επιστροφών στα 11 δις ευρώ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα χρειάζεται να αγοράσει (πολεμικά) αεροπλάνα.

Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών (αύριο ή την επόμενη Παρασκευή) αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην αγωγή των συνταξιουχικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα (αφορά σε πιλοτική δίκη από 10/1/2021), οι οποίες ζητούν την πλήρη εφαρμογή της προηγούμενης αποφάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Και στις δύο περιπτώσεις αναμένονται , με βάσει και την νομολογία, θετικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους (του ιδιωτικοί και του δημοσίου τομέα). Πιθανότατα τα δύο ανώτατα δικαστήρια (με ξεχωριστές συνθέσεις όπως είναι φυσικό) αναμένεται να δικαιώσουν όλους όσοι κατέθεσαν αγωγές στα Πρωτοδικείο.

Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

korkolis xmasbook