LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

28|07
2022
19:03

Καλαματιανός: Τεράστιο το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και της λειτουργίας του ΕΦΚΑ

Για το μείζον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ΕΦΚΑ μίλησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενώπιον του Υπουργού κ. Χατζηδάκη και της ηγεσίας του ΕΦΚΑ ο Βουλευτής Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καλαματιανός έκανε μια αναδρομή στο πρόσφατο δύσκολο παρελθόν.

«Είχα την τιμή και την ευθύνη να υπηρετήσω τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση ως ο τελευταίος διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τότε το 2015-2016, που παραλάβαμε μια Χώρα ουσιαστικά πτωχευμένη με άδεια ταμεία. Η ανεργία είχε φτάσει το 2014 στο 26%. Επιπλέον, κατά την περίοδο 2010-2014, 252.000 επιχειρήσεις είχαν κλείσει και οι μισθοί είχαν υποστεί τεράστια μείωση. Παρ’ όλα αυτά, το 2019 καταφέραμε να παραδώσουμε βιώσιμο τον ΕΦΚΑ.»

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την ηγεσία του ΕΦΚΑ, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οικονομικά στοιχεία, το πλάνο και τη λειτουργία του οργανισμού.

«Θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με το έλλειμμα του ΕΦΚΑ για το 2021, που βρίσκονται τα οικονομικά του και μια εκτίμηση σχετικά με τη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Σε ποια επίπεδα βρίσκεται και τι συνέπειες έχει για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ σήμερα.

Επίσης, σχετικά με την εξέλιξη των ρυθμίσεων των οφειλών. Χρειάζεται μια νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή είναι επαρκής η ρύθμιση των 24 δόσεων; Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ το 80% των οφειλετών έχουν χρέη μέχρι 15.000 ευρώ. Πιστεύετε ότι ένας επαγγελματίας μπορεί να ανταπεξέλθει σήμερα να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές και τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που έχουν δημιουργηθεί και λόγω της πανδημίας αλλά και της τεράστιας ακρίβειας που οδηγεί σε ασφυξία επαγγελματίες και οφειλέτες;»

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΑΤΛΑΣ τον Ιούνιο του 2022, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 61.660. Αν και τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονταν σε 104.206, τον Ιούνιο του 2020 εκτοξεύτηκαν στις 147.928. Συμφώνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μετά από τρία χρόνια μειώθηκαν στις 61.660. Όμως, τα επίσημα στοιχεία που έχουν σταλεί στους Θεσμούς δείχνουν ότι ανέρχονται σε 129.900. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που λέει ο κ. Χατζηδάκης, σε τρία χρόνια οι κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά μόλις 40.000 αιτήσεις. Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, «η πολιτική ηγεσία είχε δεσμευτεί πως θα εκδοθούν όλες οι συντάξεις μέχρι τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια, αφού απέτυχε, έθεσε το στόχο για τέλος Αυγούστου του 2022», αναρωτώμενος αν είναι δυνατόν να εκδοθούν 61.660 αιτήσεις μέσα σε ένα μήνα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη θλιβερή απώλεια Διευθυντή του ΕΦΚΑ μέσα σε Υποκατάστημα, όπου εργαζόταν ημέρα Κυριακή για να μπορέσει να διεκπεραιώσει εκκρεμείς υποχρεώσεις,  ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ είναι τεράστια και το βάρος που σηκώνουν οι υπηρετούντες υπάλληλοι, δυσβάστακτο. Μάλιστα δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη το ακριβές νούμερο των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ το 2019, το 2020 και πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται σήμερα στο Φορέα. Επιπλέον, ζήτησε ενημέρωση για τον αριθμό των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί στον ΕΦΚΑ τα τελευταία τρία χρόνια και πόσοι υπολογίζονται να προσληφθούν  στο άμεσο μέλλον.

Κλείνοντας, για τις fast track συντάξεις που εκδίδονται μετά τη νομοθέτηση της κυβέρνησης, ο Βουλευτής ζήτησε να μάθει πόσες από αυτές εκτιμάται πως θα είναι λανθασμένες, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν στον ΕΦΚΑ ή να δικαιούνται παραπάνω ποσά τα οποία είναι άγνωστο αν και πότε θα τα λάβουν.

Από την πλευρά τους, ο κ. Χατζηδάκης και η ηγεσία του ΕΦΚΑ δεν κατάφεραν να δώσουν σαφείς απαντήσεις. Παραδέχτηκαν το μεγάλο έλλειμμα του Φορέα για το 2021 και τη σοβαρή υποστελέχωσή του. Δυστυχώς, για το φλέγον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έδωσαν κάποια απάντηση, όπως επίσης και για μια νέα ρύθμιση χρεών. Τέλος για τις fast track συντάξεις, τόνισαν πως αυτές πρέπει να προχωρήσουν ακόμα και αν υπάρχουν λάθη, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα και δημιουργεί στρεβλώσεις.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ