LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|08
2022
07:51

Κρέστενα: Στο μικροσκόπιο τα προβλήματα της πυρόπληκτης ζώνης - Περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή των Κρεστένων, είδε από κοντά χθες το πρωί, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτή Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, την βουλευτή Αθήνας και αναπληρώτρια Τομ. Προστασίας του Πολίτη Χαρά Καφαντάρη, τον βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Διονύση Καλαματιανό, τον πρ. βουλευτή Γεράσιμο Μπαλαούρα, τον Συντονιστή της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παναγιώτη Φλεβοτόμο και άλλα μέλη της Ν.Ε..

Αρχικά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποίησαν αυτοψία στις καμένες περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν με αξιωματικούς της πυροσβεστικής του κλιμακίου Κρεστένων αλλά και με τον δήμαρχο Σάκη  Μπαλιούκο προκειμένου να ενημερωθούν για το μέγεθος της καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια της επαφής που είχαν τόσο με το Διοικητή της Π.Υ. Πύργου Νίκο Σμαρνάκη, όσο και με τον Προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων Κώστα Δρακόπουλο, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, για τις κενές οργανικές θέσεις αλλά και για την έλλειψη κυβερνητικής ενίσχυσης.

Επόμενος σταθμός ήταν το δημαρχείο του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων όπου εκεί ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που πέρασαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Παράλληλα ο κ. Μπαλιούκος ασκώντας κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αρνητικά το ενιαίο σύστημα κινητικότητας στην δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε αποδυνάμωσε τον Δήμο του, ενώ δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο θετικό γεγονός ότι την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι χρηματοδοτήσεις των έργων γίνονταν αμέσως κάτι το οποίο δε συμβαίνει με την παρούσα κυβέρνηση.

Η βουλευτής Αθήνας και αναπληρώτρια Τομ. Προστασίας του Πολίτη Χαρά Καφαντάρη έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης σαφούς νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις πυρκαγιές, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχει ήδη καταθέσει από το 2019. «Βρισκόμαστε εδώ με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, να επισκεφτούμε την πολύπαθη Ηλεία, η οποία δυστυχώς κάθε χρόνο χαρακτηρίζεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Ένα είναι γεγονός, ότι η πολιτεία οφείλει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη, πριν την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και να έχουν γίνει οι εργασίες οι οποίες απαιτούνται, γιατί η πολιτική πρόληψη, είναι το πιο σημαντικό και βέβαια στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου δασικής πυρκαγιάς να υπάρξει και ο μηχανισμός άμεσης ανταπόκρισης και μέσω της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο κάθε ένας παράγων που αντιμετωπίζει μία φυσική καταστροφή, πως ως γνωστόν και λόγω κλιματικής αλλαγής τα ακραία φαινόμενα οξύνονται και γίνονται και πιο συχνά, πρέπει να ξέρει το ρόλο του. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, που θα αποτυπώνει το ρόλο της αυτοδιοίκησης, τον ρόλο των βασικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής, όλων των φορέων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση μίας φυσικής καταστροφής. Δυστυχώς, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει στη χώρα μας και πρέπει να δημιουργηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχει ήδη καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου από το Νοέμβριο του 2019 με συγκεκριμένες προτάσεις που λύνουν αυτό το ζήτημα. Είμαστε πάντα δίπλα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κοινοβουλευτικά τα αναδεικνύουμε και βοηθάμε στο βαθμό που μπορούμε, σαν αξιωματική αντιπολίτευση, στην καλύτερη και γρηγορότερη επίλυση τους» δήλωσε η κα Καφαντάρη.

Ακολούθως ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης σημείωσε πως: «Ως κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επισκεφτήκαμε τον Δήμο, μας δέχτηκε ο δήμαρχος με πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και την αντιπολίτευση, αφού είχαμε επισκεφθεί την πυροσβεστική υπηρεσία που εδρεύει εδώ στην Κρέστενα. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η ύπαιθρος εγκαταλείπεται. Η ανθρωπογενής δραστηριότητα στην κτηνοτροφία, στην ελαιοκομία και σε όλες τις μορφές περιαστικά των χωριών και των οικισμών εγκαταλείπεται, με αποτέλεσμα η καύσιμη ύλη να πολλαπλασιάζεται. Η αγροτική δραστηριότητα έκανε πρώτα από όλα διαχείριση περιβαλλοντική. Η αύξηση του κόστους παραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια που ζούμε επιτείνει αυτό το φαινόμενο. Αυτό καταγράφεται, αποδεικνύεται με τα στοιχεία που έχει ο Δήμος σας από την απογραφή αλλά και σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε ότι ο πληθυσμός μειώνεται και μειώνεται πολύ πιο έντονα στις αγροτικές περιοχές, από ότι στις αστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει αυτόματα οτι και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν συνεχίζει η κεντρική εξουσία να σκέφτεται αθηνοκεντρικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουμε μία διαφορετική προσέγγιση.  Το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχουμε κατά νου, εκτός από τις αποζημιώσεις που πρέπει να είναι πιο άμεσες και πιο αντικειμενικές, έχουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της παραγωγής στο χωράφι. Όχι στις επιδοτήσεις οι οποίες πηγαίνουν στους αγρότες που δεν μένουν και δεν δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, αλλά στους ανθρώπους σαν κίνητρο, σε αυτούς που μένουν στον τόπο, που παράγουν και που στο τέλος κάνουν περιβαλλοντική διαχείριση. Αν δεν δούμε τα πράγματα με αυτή τη σκοπιά και μιλάμε μόνο με την μετάθεση ευθυνών μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας και να απαιτούμε από την πυροσβεστική, η Ελλάδα θα συνεχίσει να καίγεται. Γι’ αυτό χρειάζεται στην πραγματικότητα αλλαγή της πολιτικής και όχι μία μετάθεση ευθυνών».

Τέλος, ο βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στο ανεπαρκές στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά στην ανάγκη συνολικού σχεδίου αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της Ηλείας που τόσο πολύ έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια. 

«Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, μετά τις καταστροφικές περσινές πυρκαγιές στην περιοχή της Ολυμπίας, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η προετοιμασία και η πρόληψη, το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ειδικά στον τόπο μας στην Ηλεία, δεν είναι επαρκές. Και το λέμε αυτό γιατί η Ηλεία δυστυχώς παραμένει πρώτη σε όλη την Ελλάδα σε εκδήλωση πυρκαγιών. Ήρθαμε μαζί με το κλιμάκιο, συνάδελφος, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, εδώ στην Κρέστενα που εκδηλώθηκε μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στον τόπο μας την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε επίπεδο χρηματοδότησης των δήμων και των δασαρχείων, για την προετοιμασία και την πρόληψη και πρέπει να γίνει πλέον κατανοητό ότι χωρίς έμφαση σε αυτό το επίπεδο, δεν θα έχουμε αποτελεσματικότητα. Μία πυρκαγιά εδώ στην Ηλεία γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μπορείς να την περιορίσεις στο αρχικό της στάδιο, ή πολύ καλύτερα να μην εκδηλωθεί ποτέ. Άρα, είναι αναγκαίο να δώσουμε έμφαση εκεί καθώς και στην ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, την οποία επίσης επισκεφτήκαμε προηγουμένως, με προσωπικό μόνιμο, να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, να ενισχυθεί και ο νομός μας εδώ ακόμα περισσότερο με προσωπικό, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό.  Επίσης, ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό που έχει ανάγκη η πυροσβεστική μας υπηρεσία. Τώρα μας ενημέρωσε εδώ κύριος δήμαρχος ότι έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημειών, που ήταν αρκετές στην περιοχή. Πέρα από αυτό όμως, είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ανθρώπων που είχαν ζημιές, που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους αλλά βεβαίως να δούμε και ένα θέμα που εκκρεμεί για δεκαετίες, ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της Ηλείας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Δεν υπήρξε μετά το 2007, δεν υπήρξε μετά τις περσινές καταστροφικές Πυρκαγιές στην Ολυμπία και είναι απαραίτητο να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα εδώ στην περιοχή. Επίσης οι πληγέντες από τις περσινές πυρκαγιές, πολλοί από αυτούς ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους».

Ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε επίσης στην αγωνία που βιώνουν οι κάτοικοι της Κρέστενας καθώς βλέπουν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, δεν υπήρξε η μέριμνα και η προστασία από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά κυρίως να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί το εισόδημα της περιοχής. «Έχουμε ανάγκη από τους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους, να μείνουν τα χωριά τους, βλέπουμε ότι εδώ στην Ηλεία ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται, έχουμε ανάγκη από τους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τις περιουσίες τους, σε αγροτικό και κτηνοτροφικό επίπεδο, δυστυχώς όμως, κάποια τέτοια πρόληψη και πρόβλεψη δεν υπάρχει. Είναι απαραίτητο να γίνει και να δοθεί επιτέλους έμφαση στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Διότι οι ελιές για παράδειγμα δεν θα καρπίσουν και δεν θα έχουν παραγωγή αν δεν περάσουν 8 με 10 χρόνια. Έμφαση λοιπόν σε αυτά τα σημεία, συνεχίζουμε την περιοδεία μας και αναμένουμε αλλά και πιέζουμε τις κυβερνητικές ενέργειες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Καλαματιανός.

suriza krestena 2

suriza krestena 3

suriza krestena 4

suriza krestena 5

suriza krestena 6

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo