LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|08
2022
15:22

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τη Δευτέρα η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Πολωμένο το πολιτικό κλίμα μετά τις παραιτήσεις

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχουν προκαλέσει οι ραγδαίες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator και οι παραιτήσεις που ακολούθησαν προκαλούν πολιτικούς κλυδωνισμούς, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να πάρει θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση. Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς εκτιμήθηκε πως θα ήταν μεγάλο το διάστημα μέχρι να συνεδριάσουν οι επιτροπές της Βουλής και θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα δήλωση από τον ίδιο.

Αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση διέψευδε αυτές τις κατηγορίες, οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για το γαλάζιο στρατόπεδο σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναζητούσε ένα θετικό αφήγημα γύρω από το ζήτημα της ακρίβειας. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, παρόλο που στην πραγματικότητα ο κ. Κοντολέων υπαγόταν στον πρωθυπουργό.

Οι παραιτήσεις αυτές εκλαμβάνονται από την αντιπολίτευση ως ωμή παραδοχή ενός γιγαντιαίου σκανδάλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ζητήσει ήδη την παραίτηση του πρωθυπουργού, να μιλά για ελληνικό «Watergate» που θα ερευνήσει προανακριτική επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και να θέλει παράλληλα υπαγωγή της ΕΥΠ στον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ενημέρωση Ανδρουλάκη από τον Γ.Γεραπετρίτη και ζητά να έρθουν εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ αλλά και ο κ.Κοντολέων.

 
 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του απάντησε θετικά στο αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής αλλά και της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας, είπε απαντώντας σήμερα στην δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών τόνιζαν κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση τη Δευτέρα καθώς γνωρίζει ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξει ξανά η Βουλή, στα τέλη Αυγούστου. Τότε θα συγκληθεί ακόμα μία φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ και η Εξεταστική Επιτροπή (εάν τελικά συσταθεί) θα αργήσει.

Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις πολύ νωρίτερα για τα όσα γνώριζε και τα όσα δεν γνώριζε για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι θα πρόκειται για μία δήλωση - τοποθέτηση για το τι ακριβώς έγινε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η δήλωση του πρωθυπουργού καθώς αυτό θα αποφασιστεί τη Δευτέρα κατόπιν συνάντησης με τους στενότερους συνεργάτες του. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι από εδώ και στο εξής οι εξηγήσεις θα δίνονται θεσμικά, δηλαδή είτε δια στόματος πρωθυπουργού είτε μέσω της Επιτροπής Διαφάνειας. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει καμία σκέψη για να γίνουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας.

Τσίπρας: Να πει ο Μητσοτάκης ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν - Είναι σκάνδαλο και αλαζονεία

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η υπόθεση παρακολουθήσεων αποτελεί «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία». Κάνοντας σαφή αναφορά στο αυριανό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν ένα «τεράστιο λάθος» και πως του οφείλει «μία συγγνώμη» ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι οι «παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» και καλεί τον πρωθυπουργό να πει «ποιοι ακόμα παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς». «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ» συμπληρώνει ο κ Τσίπρας και καταλήγει στο ότι:

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» παίρνουν αποστάσεις από τα όσα αναφέρονται εκεί, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων που έχει εξελιχθεί στο μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών στη χώρα. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα, σε μία τοποθέτηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΑΣΟΚ: Δεν αμνηστεύουμε κανέναν

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη γραμμή της διερεύνησης της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη, όλα στο φως, ενώ κινείται πάντα θεσμικά, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Και εξαπολύει επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για άθλια προπαγάνδα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Και σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Αφού διαψεύδονται όλα αυτά λέει η Χαριλάου Τρικούπη κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους.

Όσον αφορά την νέα συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών της Βουλής καλούν όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τη νέα ηγεσία της ΕΥΠ να προσέλθουν και να πουν όλη την αλήθεια. Στο ΠΑΣΟΚ λένε επίσης, ότι δεν είναι η ώρα για ένα κυνήγι μαγισσών, όσον αφορά τον καταλογισμό ευθυνών, αυτές θα αποδοθούν στην ώρα τους, τονίζοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν αμνηστεύει κανέναν. Υπάρχει και ένα γεγονός που το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη αξία και έχει να κάνει με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την PREDATOR και την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα λένε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από δημοσιεύματα για ένα χρονικό διάστημα φαίνεται ότι υπάρχει ταύτιση και των δυο αυτών πλευρών δηλαδή παρακολουθούσαν μαζί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Τυχαίο;» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών