LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

05|11
2019
11:47

Η ηθική ενός έθνους κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα (Μαχάτμα Γκάντι)

Του Μάκη Μπαλαούρα

Με αφορμή τη πρόσφατη δολοφονία 10 σκυλιών (συν 8 αγνοούμενα) στον Αγ. Παντελεήμονα Λεχαινών, όπως κατήγγειλε  Φιλοζωικός Σύλλογος της πόλης, πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε για τη δημιουργία κινήματος για την υπεράσπιση και την προστασία των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων ζώων. Στην Ελλάδα, οι κακοποιήσεις, οι δηλητηριάσεις και οι εγκαταλείψεις ζώων συνεχώς αυξάνονται. Εκτός από την ενεργητική κακοποίηση, υπάρχει και η έννοια της παθητικής κακοποίησης, που αναφέρεται στις συνθήκες στις οποίες ζουν. Από επιστημονικές μελέτες εγκληματολόγων και ψυχολόγων στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται τεράστια σύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής!                                                                Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τα αδέσποτα, σκύλοι-γάτες, υπολογίζονται σε περίπου 2.500.000. Και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Η προσπάθεια Συνταγματικής πρόνοιας

 Στην περασμένη Βουλή όταν θα συζητούσαμε τα συγκεκριμένα άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος, 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραμε την πρωτοβουλία και εισάγαμε στην αρμόδια επιτροπή και ψηφίστηκε προσθήκη του άρθρου 24Α, για τη κρατική υποχρέωση προστασίας των ζώων. Στην τελική ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, αν και δεν υπήρξαν επί της ουσίας ενστάσεις, η πρόταση μας δεν εγκρίθηκε γιατί δεν έπρεπε να ενταχθεί στο άρθρο 24 του Συντάγματος που αναφέρει ότι είναι υποχρέωση του Κράτους η προστασία του περιβάλλοντος, διότι θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την πλήρη αναθεώρηση του, που από χρόνια επιδίωκαν πολλοί, από τον Κωνσταντίνο έως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος απροκάλυπτα δε δίστασε να εκμεταλλευτεί τη κίνηση μας, θέτοντας τη ολική αναθεώρηση του άρθρου 24, λέγοντας ότι «να απαγορεύεται, προφανώς, η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλει "επιτακτικό δημόσιο συμφέρον"…

Λήψη άμεσων μέτρων

  1. Το σημαντικότερο μέτρο είναι η συστηματική και στοχευμένη στείρωση.
  2. Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση ζώου, σήμερα διώκονται με φυλάκιση και χρηματική ποινή σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο(30.000 ευρώ). Οι φιλοζωικές οργανώσεις όμως ζητούν αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου.
  3. H εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, από τα οποία και ανανεώνεται η δεξαμενή των αδέσποτων. H πάταξη της παράνομης εισαγωγής ζώων συντροφιάς.
  4. Η Παιδεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. Ήδη, μερικά σχολεία υλοποιούν προγράμματα φροντίδας και αγάπης των ζώων. Δε φτάνουν όμως οι επιμέρους περιπτώσεις φωτισμένων δασκάλων. Πρέπει να ξεκινήσει συντονισμένα καμπάνια ενημέρωσης μαθητών και πολιτών, για τη σημασία και την αξία της Φιλοζωίας, προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συλλογικής συνείδησης, ένα θέμα με πολλές διαστάσεις: ηθικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές. Η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης και της συνύπαρξης του ανθρώπου με όλα τα ζώα, (και της άγριας πανίδας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αυξημένη χρηματοδότηση των Δήμων

Σύμφωνα με τον Ν.4039/2012, αρμόδιοι για τη φροντίδα των αδέσποτων είναι οι Δήμοι. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να αποκτήσουν για πρώτη φορά δυνατότητα για σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και προστασίας των αδέσποτων, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων, λειτουργικών, φιλικών στο περιβάλλον και προσβάσιμων στους πολίτες, δομών φιλοξενίας, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, αλλά και όπως αρμόζει στις αξίες και τον πολιτισμό μας. Επομένως όλοι μας να πιέσουμε δυναμικά τα ΔΣ των Δήμων να αδράξουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης, για να προχωρήσουν στη δημιουργία υποδομών. Ως εκ τούτου αισθάνομαι την υποχρέωση να σημειώσω θετικά, πέραν και άλλων δημάρχων της Επικράτειας, τη δέσμευση του δήμαρχου Πύργου Τ. Αντωνακόπουλου προς τους φιλοζωικούς συλλόγους της πόλης για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Δήμος, που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Και όπως είπε ο μεγάλος συγγραφέας Μαρκ Τουέην, «Αν περιμαζέψεις έναν πεινασμένο σκύλο και τον ταΐσεις, δεν πρόκειται να σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά σκύλου και ανθρώπου»…

Αν περιμαζέψεις έναν πεινασμένο σκύλο και τον ταΐσεις, δεν πρόκειται να σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στο σκύλο και τον άνθρωπο Μαρκ Τουέην

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry