LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|09
2021
20:06

Κορονοϊός: Συγκινητικές ιστορίες γιατρών - Ασθενής πέθανε μία μέρα πριν γίνει πατέρας

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο πλαίσιο της εκστρατείας #εμβολιαΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μήνυμα πως τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού είναι αξιόπιστα και ασφαλή στέλνουν γιατροί της πρώτης γραμμής, διευθυντές των ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας #εμβολιαΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) .

Με βιντεοσκοπημένα μηνύματα οι γιατροί της πρώτης γραμμής καταθέτουν την εμπειρία που αποκόμισαν στη διάρκεια της πανδημίας τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι δεκαπλάσιο από εκείνο των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί.

Δεκαπλάσιο το ποσοστό των ανεμβολίαστων που χρειάζεται να νοσηλευτούν

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα αναφέρει ότι ανάμεσα στους 500 ασθενείς με Covid 19 που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο δίμηνο μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι και σε αυτούς δεν είχε περάσει το διάστημα ασφαλείας των 2-3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. «Το ποσοστό των ανεμβολίαστων που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από τους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί. Στη δικιά μας Μονάδα, από τα περίπου 250 περιστατικά, μόνο ένα ήταν εμβολιασμένο, το οποίο όμως ήταν σε φοβερή καταστολή, λόγω πολύ μεγάλης χημειοθεραπείας, λόγω καρκίνου.

Το οποίο πήγε και πάρα πολύ καλά. Και φυσικά οι ηλικίες έχουν κατέβει. Δεν έχουμε πλέον τις ηλικίες που είχαμε στο δεύτερο κύμα, που ήταν άνω των 80 οι περισσότεροι ασθενείς μας. Τώρα μιλάμε για ασθενείς από 25 μέχρι 50 ετών, το οποίο είναι και η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα στη ΜΕΘ» σημειώνει η διευθύντρια ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, Ελένη Μουλούδη.

«Ο εμβολιασμός μοναδική μας λύση»

«Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένας ιός πολύ μεταδοτικός, πολύ λοιμογόνος, που επίσης έχει τη δυνατότητα μεταλλαγών. Στο δεύτερο κύμα χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά θρηνήσαμε και χάσαμε νέους ανθρώπους. Η ζωή είναι πολύτιμη για οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όταν χάνεται νέος άνθρωπος, μετά από όλον αυτόν τον αγώνα που δίνουμε για όλους, η ψυχική καταπόνηση είναι πολύ μεγάλη, η θλίψη είναι πολύ βαθιά, δύσκολα επανέρχεται το θυμικό μας» σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Γεννηματάς” Ελένη Αντωνιάδου. «Ο εμβολιασμός είναι δυστυχώς αυτή τη στιγμή η μοναδική μας λύση να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό. Δεν έχουμε ούτε φάρμακα, ούτε κάποιον άλλον τρόπο να τον καταπολεμήσουμε. Δυστυχώς, τα ποσοστά θνητότητας είναι πάρα πολύ ψηλά. Αγγίζουν πάνω από 60% με 70% παγκόσμια, και αυτό είναι λυπηρό διότι δεν αφορούν όπως αρχικά πιστεύαμε ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς αφορά και νέους ανθρώπους ,ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας» τονίζει διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος Γλυκερία Βλαχογιάννη. Η διευθύντρια της Α΄ΜΕΘ του Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη ,μιλάει για αυτό που την έχει συγκλονίσει λέγοντας: «Νοσηλεύαμε μητέρα με κόρη και συνήλθε πρώτα η μητέρα. Την προχωρήσαμε και το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν ότι “είναι και το παιδί μου άρρωστο, τι κάνει”; Και το παιδί της ήταν… απέναντι αλλά δεν της λέγαμε ότι είναι εκεί διασωληνωμένη. Της λέγαμε ότι πάει καλά, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε. Επίσης με έχει συγκλονίσει είναι ότι πολλές φορές εμείς νοσηλεύαμε το ένα μέλος της οικογένειας και το άλλο μέλος νοσηλευόταν σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή σε κάποιον άλλο χώρο. Και ενώ ο δικός μας πήγαινε καλά, μαθαίναμε ότι ο άλλος συγγενής είχε καταλήξει»». Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ ” του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, λέει:

«Δουλεύω στη ΜΕΘ σχεδόν 30, 35 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί μια πάθηση τέτοια, λοιμώδη, μεταδοτική, που να προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στους ανθρώπους. Η Μονάδα μου είναι γεμάτη από συμπολίτες μου με βαριά νόσο από κορονοϊό, που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σαν ανθρωπότητα που τόσο γρήγορα βγήκε ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει κατά 95% με 98% από τη θανατηφόρο επιπλοκή, αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει όλους».

Στο 45% το ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ

Ο διευθυντής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Γιάννης Κατσιαδράμης σημειώνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ Covid αγγίζει περίπου το 45% στο 424. Αναφερόμενος σε μια περίπτωση που τον έχει συγκλονίσει λέει: «θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό, αυτό που μου έχει μείνει. Τριανταεπτάχρονος  ασθενής αρνητής του εμβολιασμού, γιατί ήταν περίπου στην περίοδο Απριλίου – Μαϊου, ο οποίος διακομίστηκε σε μας από άλλο δημόσιο νοσοκομείο λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ, και ο οποίος μετά από ένα μήνα περίπου νοσηλείας – 37 χρονών – απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν τον θάνατό του γεννήθηκε το πρώτο του παιδί και δεν πρόλαβε να το δει». Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», Ευάγγελος Πέρτσας δηλώνει ότι «τις μεταλλάξεις τις νικάνε τα εμβόλια.

Αν αφήσουμε όμως να κυκλοφορεί ο ιός θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέες μεταλλάξεις που δεν θα πιάνουν τα εμβόλια. Μετά τι γίνεται; Όσο γρηγορότερα κτιστεί αυτή η ανοσία και εξαφανιστεί ο ιός, τόσο καλύτερα είναι. Δεν θα έχουμε τον κίνδυνο μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια». «Εμείς το βιώσαμε όχι σαν Covid νοσοκομείο, το βιώσαμε σαν post Covid, μετά από την αρνητικοποίηση από την Covid, αυτούς τους ασθενείς. Και πιστέψτε με ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται. Ακόμη κι από το πρώτο κύμα. Το 2020 πήραμε 128 περιστατικά, που δεν ήταν μόνο post Covid περιστατικά, ήταν πολυτραυματίες, εν μέσω κορονοϊού κάναμε και λήψη και δωρεά οργάνων» σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Θεαγενείου Σουζάνα Ανίσογλου .

Η διευθύντρια του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά, κάνει λόγο για την πολύ έμπειρη ομάδα συναδέλφων της,  γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες -σε χρόνο ρεκόρ- για τη στελέχωση του νευραλγικού αυτού πόστου για τον συντονισμό ασφαλών διακομιδών ασθενών (σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα καθώς και αεροδιακομιδές) σε νοσοκομεία υποδοχής. Το αφιέρωμα προλογίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας  ο οποίος επισημαίνει πως «οι διευθυντές των ΜΕΘ της πόλης με αυταπάρνηση έδωσαν και δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid, με κίνδυνο της ζωής τους, όπως και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία”. Αναφέρεται και στη συνεχή καμπάνια, από το 2017 ως σήμερα, «εμβολιάΖω» για την ασφάλεια και αξιοπιστία των εμβολίων και τονίζει ότι οι γιατροί εμβολιάστηκαν σε ποσοστό πάνω από 95% προτρέποντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους όσοι ακόμη το σκέπτονται. Το αφιέρωμα του ΙΣΘ κλείνει με μήνυμα του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος επισημαίνει ότι «η άρνηση του εμβολιασμού αυτή τη χρονική στιγμή συνιστά άρνηση της πραγματικότητας».

Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

korkolis xmasbook