LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

20|05
2022
19:58

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό - Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγεινομικές υπηρεσίες του πλανήτη για την ευλογιά των πιθήκων καθώς κρούσματα της σπάνιας νόσου έχουν εντοπιστεί και στις τέσσερις ηπείρους

Εντείνεται η ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, με τον ΠΟΥ να ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση. Ο προβληματισμός πλέον είναι διάχυτος και στις τέσσερις ηπείρους, αφού, μετά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κρούσματα της σπάνιας νόσου ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή και η Αυστραλία.

Συνολικά στην Ευρώπη, περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχει πλέον εμφανιστεί στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ το πρώτο τους κρούσμα ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, ο εντοπισμός κρούσματος στη γειτονική Ιταλία, έθεσε τον οργανισμό σε εγρήγορση με την αποστολή εγκυκλίου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία συστήνει στους γιατρούς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών περιστατικών.

«Καμπανάκι» όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σήμανε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας την ανάγκη για «αυξημένη επαγρύπνιση».

Ο καθηγητής αναφερόμενος στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, υπογραμμίζει πως πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας αφού δεν πρόκειται - όπως λέει - για μία επιδημική έξαρση. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα. «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την «ευλογιά των πιθήκων» - Πώς μεταδίδεται ο ιός

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 20 Μαίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής.

Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19. Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων έχει εντοπιστεί από το 1970 και έχει προκαλέσει αρκετές φορές κρούσματα σε διάφορες χώρες. Μάλιστα υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό που παρασκεύασε εταιρεία της Δανίας, σε συνεργασία με τις αμυντικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και διατηρείται τεράστιο απόθεμα.

Με τα στοιχεία αυτά καθησυχάζει ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για την ευλογιά των πιθήκων, την οποία και περιγράφει ως νόσο όμοια συνήθως με γρίπη, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το παράξενο της υπόθεσης είναι η μετάδοση κι αν οφείλεται «σε ιδιαίτερες συνθήκες επαφής».

Πού έχει εντοπιστεί η ευλογιά των πιθήκων

Γερμανία

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε η Γερμανία. «Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία.

Ιταλία

Τα τρία έφτασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των Πιθήκων στην Ιταλία, όπως έκαναν γνωστό το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι, και η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν» που διαγνώσθηκε θετικός χθες, Πέμπτη, μετά την επιστροφή του από τα Κανάρια νησιά.

«Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρότερα συμπτώματα, σε σχέση με την παραδοσιακή ευλογιά. Δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός, αλλά να δείξουμε προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, ο Φραντσέσκο Βάια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει προς το παρόν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος μαζικός εμβολιασμός.

Βρετανία

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ερευνούν άλλα τέσσερα κρούσματα της σπάνιας, ιογενούς ευλογιάς των πιθήκων, καθώς οι ασθενείς που έχουν εντοπιστεί από τις 6 Μαΐου μέχρι σήμερα στην Αγγλία αυξήθηκαν στους 7.

Σύμφωνα με την UKHSA, την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σε εξέλιξη έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται ότι μολύνθηκαν στο Λονδίνο και δεν υπάρχει κάποια γνωστή σχέση τους με τους τρεις πρώτους ασθενείς.

Οι τέσσερις νέοι ασθενείς δεν έχουν ταξιδέψει σε κάποια χώρα όπου είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων. Άγνωστο παραμένει το πού και πώς μολύνθηκαν, όπως και το αν είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους.

Ισπανία

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Μαίου 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 21, επεσήμαναν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης.

Πορτογαλία

Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν πέντε περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων την Τετάρτη (18/05). Οι πέντε Πορτογάλοι ασθενείς, από τα 20 ύποπτα κρούσματα, είναι όλοι σε σταθερή κατάσταση. Είναι όλοι τους άνδρες και ζουν στην περιοχή της Λισαβόνας και την κοιλάδα του Τάγου, όπως δήλωσαν οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές σύμφωνα με το Reuters.

Βέλγιο

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ.

«Δεύτερο κρούσμα διαγνώστηκε χθες (Πέμπτη) το βράδυ στο εργαστήριό μας στο Λουβέν σε δείγμα άνδρα από την περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ», ανέφερε ο Μαρκ Βαν Ρανστ. Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Αμβέρσα.

Γαλλία

Στη Γαλλία εντοπίστηκε την Πέμπτη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα τηςευλογιάς των πιθήκων στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός ευλογίας των πιθήκων.

Αφότου θεωρήθηκε ότι μπορεί να είχε μολυνθεί, έλαβε ιατρική φροντίδα και, καθώς η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή, έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ολλανδία

Σήμερα Παρασκευή, πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων υπάρχει μια περίοδο επώασης 7-14 ημερών. Τα αρχικά συμπτώματα είναι αυτά της γρίπης, όπως πυρετός, εξάντληση, πονοκέφαλος και μυϊκή αδυναμία, τα οποία ακολουθούνται από πρήξιμο στους λεμφαδένες, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να πολεμήσει την μόλυνση και την ασθένεια.

Το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό που διαχωρίζει την ευλογιά των πιθήκων με την κοινή ευλογιά.

Στη συνέχεια έρχεται η εξάπλωση εξανθημάτων στο πρόσωπο και το σώμα, ακόμη και μέσα στο στόμα, στις παλάμες των χεριών και στις πατούσες των ποδιών.

Τα επώδυνα αυτά σημάδια ευλογιάς είναι γεμάτα υγρό και συχνά περιβάλλονται από κόκκινους κύκλους. Εν τέλει, τα σημάδια ξεφλουδίζουν και υποχωρούν σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.

«Η θεραπεία είναι γενικά υποστηρικτική αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο που μπορεί να δοθεί για να αποτραπεί η ανάπτυξη της ασθένειας», λέει ο Jimmy Whitworth, καθηγητής διεθνούς δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την μετάδοση της νόσου των πιθήκων απαιτείται η στενή επαφή με ένα μολυσμένο πρόσωπο.

Η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί μετά από έκθεση σε «επιδερμίδα με πληγές, βλεννογόνους, αναπνευστικά σταγονίδια, μολυσμένα σωματικά υγρά ή ακόμα και επαφή με μολυσμένα λευκά είδη», λέει ο Νιλ Μάμποτ, πρόεδρος ανοσοπαθολογίας στην κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία. .

«Όταν οι βλάβες επουλωθούν, οι φουσκάλες (που μπορεί να μεταφέρουν μολυσματικό ιό) μπορούν να χυθούν ως σκόνη, η οποία θα μπορούσε να εισπνευστεί», λέει ο Δρ Μάικλ Σκίνερ, από τη σχολή ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College. Λονδίνο.

Η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγόνων, καθώς αυτές οι σταγόνες συνήθως ταξιδεύουν μόλις λίγα μέτρα», αναφέρει το CDC.

«Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη, με τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι στο 1% περίπου. Τα ξεσπάσματά της γίνονται συχνά σε περιβάλλοντα χαμηλότερου εισοδήματος με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Μάικλ Χεντ, ανώτερος ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, στον ανεπτυγμένο κόσμο, «θα ήταν πολύ ασυνήθιστο να δούμε κάτι περισσότερο από λίγα κρούσματα σε οποιοδήποτε ξέσπασμα και δεν θα βλέπουμε επίπεδα μετάδοσης τύπου Covid», πρόσθεσε ο Χεντ.

Τα κοινά οικιακά απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με το CDC.

Πώς ξεκίνησε η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων πήρε το όνομά της το 1958 όταν «δύο κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα», ανέφερε το CDC.

Ωστόσο, ο κύριος φορέας της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων είναι ακόμα άγνωστος, αν και «εκτιμάται ότι τα αφρικανικά τρωκτικά παίζουν ρόλο στη μετάδοση», ανέφερε η υπηρεσία.

Το πρώτο γνωστό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους «καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εντατικών προσπαθειών για την εξάλειψη της ευλογιάς», ανέφερε το CDC.

Μετά από 40 χρόνια χωρίς καμία αναφορά κρουσμάτων, η ευλογιά των πιθήκων επανεμφανίστηκε στη Νιγηρία το 2017, ανέφερε το CDC. Από τότε, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 450 κρούσματα στη Νιγηρία και τουλάχιστον οκτώ γνωστά κρούσματα εξαγωγής διεθνώς, ανέφερε ο οργανισμός.

Ένα ξέσπασμα εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ το 2003 αφού σαράντα επτά άνθρωποι σε έξι πολιτείες -Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Μιζούρι, Οχάιο και Ουισκόνσιν- αρρώστησαν λόγω επαφής με τα κατοικίδια σκυλιά λιβαδιών τους, ανέφερε το CDC.

«Τα κατοικίδια μολύνθηκαν αφού στεγάστηκαν κοντά σε εισαγόμενα μικρά θηλαστικά από την Γκάνα», ανέφερε το CDC. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ανθρώπινη ευλογιά έξω από την Αφρική».

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βεγγέρα - Μαγειρευτά Φαγητά

coffee Berry