LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|08
2022
14:28

Κορονοϊός: Πώς συμβάλλει η κακή χοληστερίνη στην εμφάνιση Long Covid

Νέα μελέτη από το βρετανικό πανεπιστήμιο King's College διαπιστώνει ότι άτομα με υψηλή χοληστερίνη που δεν νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα Long Covid.

Επιστήμονες από το King's College που εργάζονται πάνω στη μελέτη ZOE Health Study, ανέλυσαν δείκτες αίματος από 4.787 άτομα -που είτε είχαν νοσήσει είτε όχι από κορονοϊό- και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα "κακής χοληστερίνης" που συνήθως συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα Long Covid.

Σε αντίθεση με πολλές έρευνες για τη βιολογία του συνδρόμου Long Covid, η οποία έχει επικεντρωθεί συνήθως σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, αυτή η μελέτη συνέκρινε δείκτες αίματος που ελήφθησαν από άτομα που ζουν στην κοινότητα, και που πέρασαν τη διαδικασία θεραπείας σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δείκτες αίματος σε ασυμπτωματικά άτομα ήταν κοντά στις φυσιολογικές τιμές, γεγονός που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και διαβήτη. Τα άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα "κακής χοληστερόλης και ανθυγιεινών λιπαρών οξέων", ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα.

Πάντως η ανάλυση έδειξε επίσης ότι εκείνοι με συμπτώματα Covid για περισσότερες από 28 ημέρες δεν μπορούσαν να διακριθούν σαφώς από εκείνους τους ασθένειες που δεν νόσησαν με Covid. Οι τελευταίοι αν και είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα της Covid είχαν ταυτόχρονα βρεθεί αρνητικοί όσον αφορά στα τεστ αντισωμάτων του ιού. Και οι δύο ομάδες είχαν ένα σύνολο ενώσεων στο αίμα τους που παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Οι ειδικοί είπαν ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε να σημαίνει ότι η έρευνα που εξετάζει τρόπους θεραπείας άλλων ασθενειών μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στον Covid.

"Είδαμε μια σαφή διαφορά στα λίπη στο αίμα των ατόμων που είχαν ασυμπτωματικό Covid-19 σε σύγκριση με εκείνα με συμπτώματα long covid", δήλωσε ο Δρ Marc Osterdahl, κλινικός συνεργάτης και επικεφαλής συγγραφέας στη έρευνα του King's College.

"Μπορέσαμε να δούμε εάν οι αλλαγές που βρήκαμε ήταν συγκεκριμένες για τον Covid ή αν αντικατοπτρίζουν κάτι πιο γενικό σχετικά με τα παρατεταμένα συμπτώματα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι είδαμε το ίδιο μοτίβο επιβλαβών λιπών σε άτομα με μακρά συμπτώματα σε Covid και μη Covid ασθένεια", πρόσθεσε η Δρ Claire Steves, συν-συγγραφέας και επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη ZOE Health Study.

"Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να ρίξει φως στην εμπειρία του long covid και σε άλλες καταστάσεις, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν από την ασθένεια", είπε ο Steves. (IANS)

Πηγή: news247.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ