LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|08
2022
09:53

Σφοδρά πολιτικά πυρά χωρίς τέλος για το δράμα στον Έβρο - «Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον Τσίπρα δεν δεχόμαστε» - Νέα παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Στον Έβρο και στο νέο δράμα των προσφύγων που λαμβάνει χώρα στην περιοχή είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, ενώ στη χώρα μας σε εξέλιξη βρίσκεται μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση με συνεχή αλληλοκατηγορώ και πυρά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή τις ευθύνες που για ό,τι έχει συμβεί. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσα από νέα του δήλωση άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε».

«Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί αναλυτική η δήλωσή του:

«Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε.

Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους.

Αντίθετα, υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Έλληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές.

Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Έβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού και για αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία.

Όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους Νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει.

Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως.

Τον παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Tι είπαν οι πρόσφυγες στις ελληνικές Αρχές

Την ίδια ώρα προβληματισμό έχει προκαλέσει η μαρτυρία μίας γυναίκας από τους 38 συνολικά μετανάστες οι οποίοι είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο εντός τουρκικής επικράτειας και βρίσκονται τελικά επί ελληνικού εδάφους και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη. Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των προσφύγων, είπε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Στο μεταξύ, αναπάντητα παραμένουν ερωτήματα για το πώς οι 38 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, μετά από ώρες που παρέμειναν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου. Την ίδια ώρα, ανησυχούν αναφορές για δεύτερο παιδάκι που τσιμπήθηκε από σκορπιό και είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τους «έστειλε» στην Ελλάδα η Τουρκία;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες ανέφεραν στις ελληνικές Αρχές, ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή ήταν εκείνη που τους μετέφερε με μικρά βανάκια από την Αδριανούπολη, όπου κρατούνταν με εκατοντάδες άλλους, στις τουρκικές όχθες του Έβρου πριν από δύο εβδομάδες και τους έδωσαν, μάλιστα, οδηγίες πώς να περάσουν το ποτάμι.

«Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς λαθροδιακινητές- μας έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και μας μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Δεχθήκαμε συμβουλές να επικοινωνήσουμε με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα μας σώσει» είπαν οι διασωθέντες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το OPEN.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Η τουρκική στρατοχωροφυλακή έστειλε τους 38 στη νησίδα

Κατά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η τουρκική στρατοχωροφυλακή έστειλε στη νησίδα του Έβρου και τους 38 που διασώθηκαν, δίνοντάς τους συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τούς σώσει, όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι κατά την προανάκριση που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία.

Οι ίδιες πηγές, περιέγραψαν αναλυτικά πώς εξελίχτηκε η υπόθεση από την ώρα της μετακίνησης των μεταναστών από την νησίδα του Έβρου, μέχρι τη στιγμή του εντοπισμού και της διάσωσής τους στο ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία της διάσωσης των 38, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

  • Εχθές 15.08.2022 και περί ώρα 14.00, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας. Αυτό φαίνεται και σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media για το θέμα Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».
  • Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις, φαινόταν πως βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονταν προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.
  • Όμως, η ομάδα των 38 βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους.
  • Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου
  • Από τους ίδιους κύκλους του υπουργείου τονίζεται ότι κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Πώς εντοπίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές

Από τη νησίδα που βρίσκεται στο ύψος του Αμορίου αλλά επί τουρκικού εδάφους οι 38 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν 4 χιλιόμετρα νότια και τελικά εντοπίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές στο ύψος των Λαβάρων.

Σύμφωνα με τις Αρχές, είναι 35 Σύριοι και τρεις Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δήλωσαν στις ελληνικές Αρχές ότι εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Πλέον, όλοι βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Ορεστιάδα.

Ένα 5χρονο κοριτσάκι νεκρό - Νοσηλεύεται έγκυος

Ανάμεσα στους 38 μετανάστες πρόσφυγες και μετανάστες ήταν και μία γυναίκα έγκυος στην 37η εβδομάδα κύησης. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. 

 

Από αναφορές προέκυψε ότι ένα κορίτσι πέντε ετών έχασε τη ζωή του.

«Ένα παιδί πέντε ετών έχασε την ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισέληνου, ώστε να βρεθεί το πτώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της» έχει υποστηρίξει σχετικά ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Αναφορές και για δεύτερο παιδί που τσιμπήθηκε από σκορπιό

«Και η μεγαλύτερη αδελφή της Άια, εννέα ετών, τσιμπήθηκε από σκορπιό, όπως η αδελφή της το ίδιο βράδυ. Τώρα παλεύει με τον θάνατο, σε βαθιά λιποθυμική κατάσταση» ισχυρίζεται γυναίκα που ήταν ανάμεσα στους 38.

Πάντως, η αναφορά και για δεύτερο παιδί σε κρίσιμη κατάσταση από τσίμπημα σκορπιού δεν επιβεβαιώνεται από το νοσοκομείο της περιοχής:

«Η μοναδική διακομιδή που έγινε στο νοσοκομείο μας ήταν η εγκυμονούσα χθες το μεσημέρι», αναφέρει ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδυμότειχου, Βασίλης Γαλάνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές Αρχών Ασφαλείας που επικαλείται το OPEN, «Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών».

Άγρια πολιτική αντιπαράθεση

Η υπόθεση του Έβρου έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά, για «ακροδεξιό κατήφορο» που «συνεχίζεται με σπασμένα τα φρένα», κατηγορεί σήμερα, Τρίτη, τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρει, «μετά την αναζήτηση “εσωτερικών εχθρών” και ξένων δυνάμεων που δήθεν επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τώρα επικαλούνται τα ίδια επιχειρήματα μπροστά στο δράμα των προσφύγων στον Έβρο».

Μετά τη δήλωση ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες σειρά πήραν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να «πάει» στη Βουλή το ζήτημα με τους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου επί 24ωρα. «Το τραγικό συμβάν στον Έβρο με τον πολυήμερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του ποταμού και την επιβεβαίωση του θανάτου ενός παιδιού, υποσημειώνουν τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», αναφέρει, ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Γι' αυτό και, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, «προτίθεται να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και ποια ήταν η στάση των τουρκικών Αρχών».

Και, στο «δια ταύτα», «η φύλαξη των συνόρων και η παράλληλη απαρέγκλιτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ουσιαστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δίκαιη κατανομή στην φιλοξενία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ εξέδωσε δήλωση, στην οποία αναφέρει: «Η φρίκη που έζησαν δεκάδες πρόσφυγες στον Έβρο, η απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού, όπως και το άθλιο "κρυφτούλι" της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων, αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τη χρεοκοπία της επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, συνολικά της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό την οποία η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα αφήνουν στο απυρόβλητο».

«Απαιτούνται απαντήσεις από την "επιτελική" κυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο κ. Μηταράκη που παραπλανούσε μέχρι και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ» αναφέρει, από πλευράς του, το ΜέΡΑ25.

Προσωπική κόντρα Οικονόμου - Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε οργισμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να του απαντά κατηγορώντας τον ότι «εργαλειοποιεί μια ανθρώπινη τραγωδία».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «κυβερνούν με ψέματα», αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του Έβρου όσο και στις υποκλοπές. Ειδικότερα, τόνισε:

«Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του.

Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα "παρακολουθήσουν". Και σήμερα ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς.

Έχουν ακόμη και οι λέξεις χάσει το νόημα τους».

Για «παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος» έσπευσε, έπειτα, να τον κατηγορήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποίει μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών Αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της Πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έπειτα, ισχυρίζεται πως «ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια».

«Όσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020», καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Motion team / Βασίλης Βερβερίδης

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών