LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|05
2022
17:43

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Με επιτυχία υλοποιήθηκαν οι δράσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

«Μονόδρομος η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών»

Αρωγός ήταν ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και συμμετείχε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με την υποστήριξη της Eurobank.

Σάκης Μπαλιούκος: «Στις πυρκαγιές 2007 είχαμε την ευκαιρία να δούμε πόσο σωστή ήταν η απόφασή μας για τη δημιουργία του ΚΠΕ»

Με σημαντική επιτυχία υλοποιήθηκαν οι δράσεις που διοργάνωσε πρόσφατα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, σε συνεργασία με το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, οι οποίες είχαν σαν αντικείμενο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και συγχρόνως τον καθαρισμό σημαντικών οικοσυστημάτων (δάση Στροφυλιάς και Φολόης), με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Αρχικά στην ημερίδα που συμμετείχε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με την υποστήριξη της Eurobank, εκθειάστηκε η λειτουργία και προσφορά στην τοπική κοινωνία του ΚΠΕ Κρεστένων, το οποίο αποτελεί δημιούργημα του Δήμου από το 2004 και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου.

Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Μπαλιούκος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με τη λειτουργία του ΚΠΕ, επεσήμανε πως «στις πυρκαγιές 2007 είχαμε την ευκαιρία να δούμε πόσο σωστή ήταν η απόφασή μας τότε και πόσο σε αυτά τα λίγα χρόνια είχε σμιλευτεί η περιβαλλοντική συνείδηση του δήμου και των δημοτών μας».

Αναφερόμενος εξάλλου στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων τόνισε πως από το 1999 που έγινε η ανάληψη της διαχείρισης του δήμου , οι ενέργειες επικεντρώθηκαν στην διαφύλαξη των δασόβιων και παραδασόβιων οικισμών, ώστε την ώρα εκδήλωσης του φαινομένου της πυρκαγιάς να υπάρξει ασφάλεια στον πολίτη, κυρίως στον υπερήλικα και στα νέα παιδιά.

«Το 2007 είμαστε ένας από τους λίγους Δήμους, που δεν είχε θύματα εξαιτίας αυτής της προσήλωσης την οποία είχαμε, για την οποία και κατακριθήκαμε. Κάτω από τις ειδικές συνθήκες που ζει λόγω covid η χώρα μας, ξαφνικά ξεχύθηκαν οι αγρότες στα κτήματα και τις πρώτες φωτιές τις είχαμε χειμώνα και εσείς είδατε πόσο καταστροφικό είναι αυτό το φαινόμενο. Θα είμαστε παρόντες για να κάνουμε αυτό που και εσείς επιδιώκετε και είμαστε προέκταση τέτοιων προσπαθειών. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση και να μην περιμένουμε μόνο την καταστολή» ανέφερε ο κ. Μπαλιούκος.

«Θα είμαστε δίπλα σας»

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Αλέξια Νικηφοράκη ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων λέγοντας πως «εμείς σε τέτοιους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, με τέτοιο παρελθόν και έργο, θα είμαστε δίπλα».

Οι περιβαλλοντικές δράσεις συνεχίστηκαν με καθαρισμούς των δασών στις περιοχές Στροφυλιάς και Φολόης, με τη συμμετοχή 100 και πλέον εθελοντών –στελεχών της Eurobank, ενώ το «παρών» έδωσε και η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Παρέμβαση με δήλωσή του έκανε ο πρόεδρος της Εταιρίας κ. Νίκος Πέτρου, που επεσήμανε ότι ο ρόλος όλων των πολιτών γίνεται καθοριστικός για την αποτροπή τέτοιων καταστροφικών συμβάντων μέσω της πρόληψης.

Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Κρεστένων κ. Πέτρος Γαβράς, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως «τίποτα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τόσο καλά για την Κέντρο μας, αν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και ειδικά του κ. Μπαλιούκου, που τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό και ευελπιστούμε και στη συνέχεια να έχουμε αυτή τη βοήθειά σας».

Από την πλευρά του ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής εξέφρασε την ανάγκη ώστε από μικρή ηλικία να δίνονται κατευθύνσεις στα παιδιά προκειμένου να μάθουν να ζουν στη φύση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη πως το κλίμα κινείται στα φυσιολογικά πλαίσια της εξέλιξης του πλανήτη.

Ιδιαίτερα σημαντική εξάλλου ήταν η ομιλία του καταγόμενου από την περιοχή  Δασοπόνου με  αντικείμενο τις  Φυσικές Καταστροφές κ. Κωνσταντίνου Καούκη,  ο οποίος  είπε πως  η πρόληψη απαιτεί συνεχή και μακροπρόθεσμη προσπάθεια στελεχών, αφοσιωμένων σε αυτό το έργο.

Επίσης μίλησαν ο Διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας κ. Παν. Καρδάσης, η υπεύθυνη προγραμμάτων της Εταιρίας κ. Θεοδώρα Πολυζωίδου κ.α.

Ευχαριστίες προς το Δήμαρχο

Στο μεταξύ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με επιστολή της προς το Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αφού εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη διοργάνωση του διημέρου, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης για τη συμβολή σας προσωπικά στη διοργάνωση του διημέρου, που δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχτεί η σπουδαιότητα του ζητήματος των δασικών πυρκαγιών και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν δράσεις καθαρισμού στα δάση Στροφυλιάς και Φολόης με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και εσείς προσωπικά και θέλουμε να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης θα βρίσκεται στο πλευρό σας στα θέματα των αρμοδιοτήτων της, όποτε το θεωρήσετε αναγκαίο»

Να τονιστεί πως ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων συνεργάζεται από κοινού με το ΚΠΕ για τη διοργάνωση ανάλογων σημαντικών εκδηλώσεων, που θα έχουν συνέχεια και κατά το προσεχές διάστημα.

draseis andr krest 2

draseis andr krest 3

draseis andr krest 4

draseis andr krest 5

draseis andr krest 6

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ