LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|06
2022
13:28

Πάτρα: Έφτασε στη ΓΑΔΑ η Δήμητρα Πισπιρίγκου για την κρίσιμη κατάθεση - Δεν αποκλείεται να ασκηθούν διώξεις

Στη ΓΑΔΑ έφτασε πριν από λίγη ώρα η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει, μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών για τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας. Χθες, το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής πέρασε η μητέρα της κατηγορούμενης για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Αμφισβητεί το πόρισμα των ιατροδικαστών η κατηγορούμενη

Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας τη στιγμή που βρέθηκε νεκρή η μικρή Ίριδα. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, αμφισβητεί το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά.

Δεν αποκλείεται, με την ολοκλήρωση του κύκλου των καταθέσεων, να ασκηθούν και νέες διώξεις για την υπόθεση με τους θανάτους των τριών κοριτσιών από την Πάτρα.

Η αδερφή της προφυλακισμένης μητέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα θα κληθεί να περιγράψει λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο βράδυ του Μαρτίου του 2021, όταν έφυγε από τη ζωή η μικρή Ίριδα.

Οι αστυνομικοί θα θέσουν πολύ κρίσιμα ερωτήματα στη Δήμητρα Πισπιρίγκου και για αυτό θεωρούν ότι από τη σημερινή κατάθεση ίσως να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να «κλείσει» η δικογραφία που είχε αναλάβει το Ανθρωποκτονιών

Με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταθέσεων όλων των προσώπων, που έχουν κληθεί από τις αστυνομικές Αρχές για να δώσουν όσες πληροφορίες έχουν σχετικά με τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Ήδη έχουν καταθέσει η μητέρα και ο πατέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και οι γονείς του Μάνου Δασκαλάκη. Όλα αυτά μετά την κατάθεση του αποκαλυπτικού πορίσματος των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά, το οποίο αποκάλυψε ότι τα δύο παιδιά πέθαναν από εγκληματική ενέργεια ενώ ο θάνατός τους ήταν ασφυκτικός.

Πάτρα: Η πρωτοποριακή προσέγγιση των ιατροδικαστών για να «κλειδώσουν» την υπόθεση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη στο ethnos.gr, πολυσύνθετη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα είναι η μελέτη των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα μέσω της οποίας επισφραγίστηκε ότι οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας, των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια με βίαιο μηχανισμό θανάτου. «Το πρωτοποριακό έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξετάστηκαν βήμα προς βήμα όλες οι ιατροδικαστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για τους δύο θανάτους, όπως επίσης και το γεγονός ότι όπου αυτό κατέστη εφικτό επαναλήφθηκαν συγκεκριμένες εξετάσεις. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν συνδυαστική τόσο των στοιχείων όσο και των θανάτων στο σύνολό τους. Η διαδικασία ήταν μακρά και εξαιρετικά δύσκολη», εξηγούν στο ethnos.gr αρμόδιες πηγές.

Τα ευρήματα των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών της χώρας, του νυν προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Καρακούκη, και του προκατόχου του, κ. Καλόγρηα, σοκάρουν. Το μοντέλο που ακολούθησε το άτομο που πήρε τη ζωή των δύο παιδιών βρέθηκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπο, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο θάνατος ήταν ασφυκτικός και έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες και στα δύο κοριτσάκια βρέθηκαν κακώσεις στη μύτη και το στόμα, ασφυκτικές κηλίδες, μώλωπες και εκχυμώσεις. Ταυτόχρονα, και στα δύο παιδιά εντοπίστηκαν από τις ιστολογικές εξετάσεις ευρήματα σχετικά με ασφυκτικό θάνατο στους πνεύμονες και το ήπαρ, ενώ οι τοξικολογικές ήταν καθαρές.

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στους δύο θανάτους

Ωστόσο, ο θάνατος της μικρής Ίριδας, του μοναδικού παιδιού της οικογένειας που έσβησε στο σπίτι σε ηλικία μόλις 6 μηνών τον Μάρτιο του 2021 έχει μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τον θάνατο της μικρής Μαλένας, το πρώτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε σε ηλικία 3,5 ετών τον Απρίλιο του 2019 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. «Ο δράστης, που για εμάς είναι βέβαιο ότι είναι η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου και άρα η δράστις, έπνιξε τη Μαλένα με τα χέρια. Με το ένα χέρι της έκλεισε τη μύτη και με το άλλο χέρι το στόμα. Και το έκανε αυτό μέσα στο νοσοκομείο την ώρα που ήταν μόνη της στο δωμάτιο χωρίς να μετανιώσει στιγμή για αυτή της την πράξη», τονίζουν στο ethnos.gr αστυνομικές πηγές.

«Η Ίριδα, όμως, δολοφονήθηκε σχεδόν έναν χρόνο αργότερα με το πανάκι της και όχι με γυμνά χέρια. Σε αυτό υπήρχε μία στάμπα. Η στάμπα αυτή -όπως αναλύθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια- βρέθηκε ότι δεν επρόκειτο για απλώς αίμα, αλλά για οροαιματηρές κηλίδες, δηλαδή και αίμα και υγρό από τους πνεύμονες. Μιλάμε για ένα επώδυνο και μαρτυρικό τέλος. Ο ασφυκτικός θάνατος διαρκεί τρία με πέντε λεπτά και συνεπώς και τα δύο παιδιά βίωσαν ένα εξαιρετικά επίπονο τέλος», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Το μωράκι με απλά λόγια ακινητοποιήθηκε πιθανότατα μέσα στην κούνια του και έσβησε με το πανάκι να φράζει το στόμα και τη μύτη του με αποτέλεσμα να πάθει έντονη πνευμονορραγία και ο θάνατός του να επέλθει από πνευμονικό οίδημα συνεπεία ασφυξίας χωρίς κάποιο παθολογικό αίτιο.

Όπως επισημαίνουν αστυνομικοί της Ασφάλειας, «μετά τον θάνατο της Μαλένας η Ρούλα Πισπιρίγκου έχοντας δει ότι από την ιατροδικαστική έκθεση δε βρέθηκε το παραμικρό αποφάσισε να σκοτώσει το βρέφος στο σπίτι τους». Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Μαλένας που ξεψύχησε στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή της με λευχαιμία σε πρώιμο στάδιο και ενώ η κατάσταση της υγείας της έδειχνε να πηγαίνει καλύτερα η ιατροδικαστής, Χριστίνα Τσάκωνα, απεφάνθη ότι απεβίωσε με πιθανή αιτία την καρδιακή ανακοπή.

Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, βάσει του πρώτου πορίσματος, έδειξαν βλάβες σε διάφορα σημεία των ιστών με θάνατο συνεπεία ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται ότι το παιδί έφερε δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα και ότι κατά τη νεκροτομή δε διαπιστώθηκαν κακώσεις σε κανένα όργανό του, ενώ οι τοξικολογικές βγήκαν καθαρές.

«Ωστόσο, στην περίπτωση της Ίριδας, και με την “αυτοπεποίθηση” που πήγαζε από την πρώτη δολοφονία είχε κάνει το λάθος. Και το γνώριζε. Είχε αφήσει το πανάκι στα χέρια της ιατροδικαστή και γι’ αυτό ζήτησε από τον σύζυγό της να της δώσει τον αριθμό τηλεφώνου της, τάχα μου δήθεν επειδή είδε ένα όνειρο», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Σημειώνεται ότι η προφυλακιστέα για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, είχε επικοινωνήσει με την ιατροδικαστή Πατρών Αγγελική Τσιόλα η οποία της είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να της επιστρέψει το πανάκι διότι αποτελεί πειστήριο που εστάλη για περαιτέρω ανάλυση.

Το πρώτο πόρισμα για την Ίριδα αναφέρει ότι εξωτερικά στο σώμα και στο κεφάλι δε βρέθηκαν κακώσεις, όπως επίσης και σε άλλα όργανα του σώματος κατά την νεκροτομή. Στο πόρισμα αναγράφεται ότι εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος και βάσει αυτού «ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη, επήλθε συνεπεία υποπλασίας -αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς- πνευμονικού οιδήματος».

Έρχονται ευθύνες για τα λάθος πορίσματα;

Οι ιατροδικαστές κ.κ. Καρακούκης και Καλόγρηας κατέληξαν στο κοινό τους πόρισμα κατόπιν μελέτης όλου του φωτογραφικού υλικού που είχαν στη διάθεσή τους, με εξονυχιστική ανάλυση των φακέλων και των δύο παιδιών. Ταυτοχρόνως επεξεργάστηκαν τις εκθέσεις θανάτου από τις ιατροδικαστές Αγγελική Τσιόλα και Χριστίνα Τσάκωνα, αλλά και τις τοξικολογικές εξετάσεις της ομάδας του καθηγητή Νίκου Ράικου που έδειξαν ότι σε κανένα από τα δύο παιδιά εν αντιθέσει με την περίπτωση της Τζωρτζίνας που δολοφονήθηκε από υπερβολική δόση κεταμίνης δεν είχε χορηγηθεί κάποια ουσία.

Όπως σχολιάζουν ανώτατες ιατροδικαστικές πηγές στο ethnos.gr «το μόνο βέβαιον είναι ότι μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις αναφορικά με τον θάνατο των δύο πρώτων παιδιών, θα ακολουθήσουν μετά τις δικαστικές διαδικασίες που έπονται ή και ταυτόχρονα αυτών έρευνες για τυχόν ευθύνες ιατροδικαστών, καθώς θα μπορούσε να είχε σωθεί και το δεύτερο και το τρίτο παιδί της οικογένειας».

Αξίζει να τονισθεί ότι η άτυχη Τζωρτζίνα φαίνεται να ήταν μπροστά στη δολοφονία του βρέφους και για τον λόγο αυτό, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί η Ρούλα Πισπιρίγκου αποφάσισε να την σκοτώσει. Την ίδια ώρα, όταν η μικρή Ίριδα βρέθηκε νεκρή, παρούσα στο σπίτι ήταν και η θεία της Τζωρτζίνας, Δήμητρα Πισπιρίγκου, όπως έχει υποστηρίξει τόσο η ίδια στις Αρχές όσο η και 33χρονη κατηγορούμενη. Το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη διαβιβαστικού από τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών και η αποστολή του στον εισαγγελέα προκειμένου να αποφανθεί εάν θα ασκηθούν νέες διώξεις και σε βάρος ποιων.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

coffee Berry