LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|06
2022
08:13

Αργυρόπουλος για το έργο της πλατείας: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να συνεχιστεί το έργο

Στο αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των καυσίμων αποδίδεται από το δήμο Πύργου η αιτία διάλυσης της εργολαβίας στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης. Το αίτημα που υπέβαλε ο ανάδοχος, έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και βασίστηκε στο γεγονός ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης καθυστέρησαν εξόφλησης δύο λογαριασμών μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Κάτι που τους τελευταίους μήνες συνέβη σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα στην χώρα. Ο δήμος Πύργου δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα για τη διάλυση της εργολαβίας, όμως καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να συνεχιστεί το έργο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, μιλώντας για το θέμα στο ilialive.gr τόνισε πως “… είναι γνωστό ο ανάδοχος της πλατείας, του ιστορικού κέντρου της πόλης, έχει υποβάλει ένα αίτημα για διάλυση της εργολαβίας. Με το αιτιολογικό ότι καθυστέρησε η πληρωμή των δύο λογαριασμών του κατά 10 ημέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση όλων των πληρωμών από το υπουργείο Ανάπτυξης για έργα του ΕΣΠΑ. Ωστόσο η κυρίαρχη αιτία του αιτήματος του για την διάλυση της εργολαβίας είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι τιμές σε πρώτες ύλες, σε καύσιμα, με αποτέλεσμα να διακόπτονται οι εργασίες ή να διαλύονται εργολαβίες σε δεκάδες έργα σε όλη την χώρα. Είναι επίσης γνωστό, ότι για το θέμα αυτό ανελήφθη μία νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, η οποία δίνει το δικαίωμα σε όλους τους εργολάβους να παρατείνουν έξι μήνες τα έργα τους. Εμείς δεν έχουμε κάνει δεκτό το αίτημα διάλυσης της εργολαβίας. Την προηγούμενη Δευτέρα συνεδρίασε το συμβούλιο δημοσίων έργων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γνωμοδότησε ότι το αίτημα που έχει υποβάλει η ανάδοχος εταιρεία, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό. Στην γνωμοδοτική αυτή η απόφαση του συμβουλίου δημοσίων έργων Δυτικής Ελλάδας, μειοψήφησε ο εκπρόσωπος των δήμων στην Δυτική Ελλάδα ο δήμαρχος Ερυμάνθου, ο οποίος έχει συνολική εικόνα για το τι γίνεται με τα έργα σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε όλη την χώρα. Η γνωμοδότηση αυτή του συμβουλίου δημοσίων έργων θα αποσταλεί, στον γραμματέα της αποκεντρωμένης, προκειμένου να λάβει την σχετική απόφαση. Αναμένουμε λοιπόν αυτή την απόφαση του γραμματέα της αποκεντρωμένης και αν κάνει αποδεκτή την γνωμοδότηση του συμβουλίου δημοσίων έργων, για διάλυση της εργολαβίας, εμείς θα προσφύγουμε όπως προβλέπει ο νόμος στο Διοικητικό Εφετείο” είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

Όμως ο δήμος δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για την συνέχιση του έργου άμεσα. “Προσπαθούμε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια - γιατί η Περιφέρεια και η Διαχειριστική Αρχή έχουν σοβαρότατη ευθύνη για την καθυστέρηση αποπληρωμής του εργολάβου - να βρούμε άλλη λύση για να συνεχιστεί το έργο. Γίνονται επαφές τόσο με τον εργολάβο όσο και με τους ιθύνοντες της Περιφέρειας και της διαχειριστικής αρχής και ελπίζουμε ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή για να συνεχιστεί το έργο. Είναι ένα δύσκολο θέμα, ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί δήμοι σήμερα στην χώρα μας. Έχουμε ανάλογα παραδείγματα και στην περιοχή μας. Δεν έχει σταματήσει το έργο της ανάπλασης στην χερσαία ζώνη του Κατακόλου, όπου η αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια; Δεν είχε σταματήσει το έργο της παράκαμψης στον Άγιο Ιωάννη, όπου αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια; Δεν έχει σταματήσει το έργο της ανάπλασης από τον Άγιο Ιωάννη μέχρι τον Πύργο, στο οποίο επίσης αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια; Δεν έχει υπάρξει διάλυση εργολαβίας στην ανάπλαση της πλατείας Αιγίου όπου εκεί αναθέτουσα αρχή είναι ο δήμος Αιγίου; Κάτι αντίστοιχο δε συμβαίνει με έργα στην Καλαμάτα; Ζούμε σε μία δύσκολη περίοδο, όπου οι εργολάβοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην μεγάλη αύξηση των τιμών, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα ενώ έχουν δώσει προγενέστερα πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις, σε σχέση με την σημερινή πραγματικότητα. Προσπαθούμε λοιπόν και σε αυτό το πρόβλημα να δώσουμε λύσεις. Όσο για κάποιους που πανηγυρίζουν προκαταβολικά, εμείς έχουμε να απαντήσουμε ότι αυτοί μπορεί να πανηγυρίζουν για μία γνωμοδοτική απόφαση, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους πολίτες του Πύργου να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να συνεχιστεί το έργο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ