LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|08
2022
09:23

Θύμιος Μπουγάς: «Έχω ορκιστεί στον τάφο του πατέρα μου, αν μπορώ να βοηθήσω, αυτά που έζησα να μην ξανασυμβούν σε κανέναν άλλον. Και δεν θα λυγίσω»

Ο Θύμιος Μπουγάς μίλησε στη Lifo όπως και η δημοσιογράφος Νατάσα Μποζίνη που ασχολήθηκε από την Αθήνα με την υπόθεσή του.

Γεννήθηκε πριν 40 χρόνια στο Καλλιάνι Αρκαδίας. Ήταν μία φτωχή οικογένεια με 13 αδέρφια. Ορφάνεψε νωρίς από πατέρα και τα αδέρφια διασκορπίστηκαν εντός και εκτός Ελλάδος. Έγινε χειριστής μηχανημάτων και πάλευε να επιβιώσει καθημερινά με περισσή αξιοπρέπεια.

FOTO MPOUGAS PRINnew

Μέχρι που έπαθε ένα φρικτό ατύχημα. Πέρασε μήνες στα νοσοκομεία, πονούσε πολύ, τόσα χρόνια συνεχίζει να πονάει. Δίπλα του δε στάθηκε σχεδόν κανείς, απέναντι του πολλοί.

Τον γνωρίσαμε όλοι όταν κυκλοφόρησε πανελληνίως μία δήθεν είδηση με κάποιον που κυκλοφορεί με τσεκούρι στον Πύργο Ηλείας και μοιάζει με τέρας.

Κι όντως, υπήρχε τέρας, για την ακρίβεια τέρατα, κάτι πλουσιόπαιδα που σπάνε πλάκα τρομοκρατώντας ανθρώπους που φαίνονται πιο αδύναμοι από αυτούς, που πετάνε κροτίδες, που τραμπουκίζουν, που βρίσκουν ευχαρίστηση στον πόνο του άλλου. Το πιο τρομακτικό και επικίνδυνο είδος. Άνθρωποι που ζουν εις βάρος των άλλων δίχως καμία αξιοπρέπεια.

Ο Θύμιος Μπούγας είναι ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο περιθώριο μόνο και μόνο γιατί είναι θύμα ενός φρικτού δυστυχήματος αλλά μεγαλύτερο θύμα της ανικανότητας της πολιτείας να τον βοηθήσει και να τον προστατεύσει.

Ο Θύμιος που τόσο βασανίστηκε εν γνώση πολλών και με την ανοχή ακόμη περισσότερων μιλά στα Μικροπράγματα της LiFO, όπως και η Νατάσα Μποζίνη, ιδρυτικό μέλος του Forum “Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος” Σεναριογράφος-Δημοσιογράφος, που στέκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή, είναι εκείνη που δήλωση την εξαφάνισή του στο Silver Alert και δίνει μάχη για να έχει ένα καλύτερο αύριο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όταν μιλήσαμε με τον Θύμιο μέσω της συναδέλφου δημοσιογράφου Κικής Κολοβερού στον Πύργο από τα πρώτα του λόγια ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον στηρίζουν και τους ζητά αν μπορούν και όσο μπορούν να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους σαν κι εκείνον. Έχει περάσει τόσα, έχει ζήσει μια ζωή μέσα στις στερήσεις και την οδύνη κι εκείνος σκέφτηκε πρώτα τους άλλους που έχουν ανάγκη. Εν αντιθέσει με την πολιτεία που ακόμη και σήμερα δεν έχει αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί και εναπόκειται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που ευτυχώς δεν θα αφήσει αυτή την φορά τον Θύμιο αβοήθητο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΘΥΜΙΟΣ

Πώς φτάσαμε ως εδώ, και τι γίνεται τώρα;

“Η πολιτεία δεν κάλυπτε τις εγχειρήσεις της αποκατάστασης, πήρε ένα επίδομα 300 € το μήνα που κι αυτό όμως κόπηκε το 2015 γιατί έπρεπε να ξαναγίνει η αίτηση, αλλά για να ξαναγίνει αίτηση έπρεπε να ξέρει ο Θύμιος ότι πρέπει να ξανακάνει αίτηση. Μιλάμε για έναν άνθρωπο χωρίς κινητό, χωρίς τηλεόραση. Μέχρι το 2015 νοίκιαζε ένα σπιτάκι έχοντας βοήθεια από το επίδομα. Στη συνέχεια όμως δεν μπορούσε πια να το κρατήσει. Άρχισε να κοιμάται όπου έβρισκε, ακόμη και σε εγκαταλελειμμένα σπίτια με τα στρωσίδια του. Για να επιβιώσει έψαχνε μέταλλα, καλώδια αλλά και φαγητό σε κάδους. Έπαιρνε φαγητό και από κάποιους γείτονες ή συγγενείς του”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Νατάσα Μποζίνη στα Μικροπράγματα της LiFO.

Εκτός από την παραμόρφωση στον πρόσωπο και την τραχειοστομία ο Θύμιος απεδείχθη πως είχε απώλεια της ακοής του άνω του 75% με αποτέλεσμα η επικοινωνία μαζί του να είναι ακόμη πιο δυσχερής, η αλληλεπίδρασή του ήταν περιορισμένη.

Η Νατάσα Μποζίνη μας εξηγεί πώς ξεκίνησε η δική της ενασχόληση με την υπόθεση του Θύμιου:

“Προέκυψε όταν είδα μια είδηση στο Twitter. Νομίζω πως έλεγε “άνθρωπος με αλυσοπρίονο τρομοκρατεί τον Πύργο Ηλείας”. Τότε συγκέντρωνα στοιχεία για μια μελέτη για τα fake news από τον δέκατο πέμπτο αιώνα μέχρι σήμερα και μου φάνηκε fake news αλλά υπέθεσα αρχικά ότι κάποιοι αλληλοφωτογραφήθηκαν και ανέβασαν τον βίντεο στο Instagram.

Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, μεγάλη ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες και γνώσεις που έχουμε συγκροτήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Forum “Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος” και κάνουμε ειδικευμένες εκδηλώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, προσβασιμότητα, τεχνολογία. Πάντα γύρω από τις ευάλωτες ομάδες, στην παιδεία, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας έχουν καλέσει τρεις φορές στην Πελοπόννησο. Έχουμε δημιουργήσει εκεί φίλους εθελοντές και συνεργάτες πλέον που συνομιλούμε καθημερινά. Εκείνοι μας ενημέρωσαν ότι για το περιστατικό, ότι είναι ένας άνθρωπος με πολλαπλές αναπηρίες που βρίσκεται στο στόχαστρο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Έτσι προσπάθησα λοιπόν να επικοινωνήσω με την αστυνομία για να με φέρουν σε επαφή με τους φίλους γιατρούς, τους ζήτησαν να τον φέρουν σε επαφή με εμάς εφόσον και ο ίδιος ήθελε, μακριά από κάμερες και μέσα ενημέρωσης και να τον βοηθήσουμε. Όμως όσο περνούσαν οι μέρες δεν υπήρχε στίγμα του, κανένας δεν με έφερνε σε επαφή. Δεν μπόρεσα να βρω απολύτως τίποτα. Όταν πια έμαθα για τα περιστατικά του μπούλινγκ, τις κροτίδες που πετούσαν στο παλιό του σπίτι και την ιστορία του ανησύχησα και απευθύνθηκα στην αστυνομία.

Στην αστυνομία μου είπαν όταν έκανα τη δήλωση εξαφάνισης ότι δεν έχει ταυτότητα, άρα ήδη ήξερα ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει όπου ζητείται ταυτότητα για να μετακινηθεί, ότι δεν έχει χρήματα και ότι δεν βγαίνει πλέον και να ψάξει για να ζήσει γιατί κανείς δεν μας έλεγε αν τον έχει δει κάπου. Έτσι απευθύνθηκα στο Silver Alert ρωτώντας ποια είναι η διαδικασία δήλωσης της εξαφάνισής του. Πήγα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου δίνοντας ό,τι πληροφορίες είχα στη διάθεσή μου, ακόμη και το ύψος του ή το βάρος του κατά προσέγγιση.

Στις 11 Μάϊου κινητοποιήθηκε το Silver Alert και από εκείνη την ημέρα μέχρι και τώρα ενώ ξεκινήσαμε 2-3 άνθρωποι με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων η ιστορία του Θύμιου έγινε πολύ γνωστή, δημιουργήθηκαν ομάδες κατά του μπούλινγκ. Αυτό σημαίνει ότι και ο ίδιος εκεί που νόμιζε ότι είναι μόνος του άρχισε να καταλαβαίνει ότι όχι απλώς δεν είναι μόνος του, αλλά παίρνει και κουράγιο από όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να τον συναντήσουν. Στις 10 μέρες που είχε έρθει κοντά μας εδώ στην Αθήνα συναντήθηκε όχι μόνο με τους εθελοντές τους δικούς μας, αλλά και με χρήστες των κοινωνικών δικτύων που και εμείς τους είδαμε για πρώτη φορά, αλλά επί 2 μήνες ήταν κοντά του”.

Όσον αφορά τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει για τους τραμπούκους που τον εκφόβιζαν στον Πύργο και κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ανενόχλητοι η κ. Μποζίνη μας γνωστοποιεί ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία ενώ ο ίδιος ο Θύμιος έχει υποβάλει μήνυση από όταν βρέθηκε με όσα στοιχεία μπορούσε να εισφέρει στην υπόθεση στην κατάσταση που ήταν. Πλέον έχει ως νομικό του σύμβουλο τον κ. Νίκο Αλεξανδρή, που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως σε άτομα με αναπηρία που έχουν υποστεί κακοποιήσεις, στην Αθήνα και τον Τάσο Μπακόπουλο στην Αμαλίαδα.

«Σεβάστηκα πάρα πολύ και εγώ και όλοι οι φίλοι αυτά που μας περιέγραψε και την αγωνία του να μην ξανασυμβεί σε κανέναν άλλον. Και εμείς να μην ήμασταν κοντά του αυτός είχε ήδη ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που θεωρούν αστείο και διασκέδαση. Να τρομοκρατούν ευάλωτους ανθρώπους. Χωρίς να μας γνωρίζει χωρίς να ακούει καλά. Χωρίς να μπορεί να περιγράψει τα πάντα αναλυτικά. Και όμως μου είπε κατά λέξη: “Έχω ορκιστεί στον τάφο του πατέρα μου, αν μπορώ να βοηθήσω, αυτά που έζησα να μην ξανασυμβούν σε κανέναν άλλον. Και δεν θα λυγίσω”. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος που έχει περάσει τόσο δύσκολα στη ζωή του με τόσο πόνο, τόση απόρριψη μπορεί. μπορούμε και εμείς οι υπόλοιποι από τον καναπέ μας και από το σαλόνι μας και να τον στηρίξουμε. Και να στηρίξουμε την κοινωνία που θέλει να καταγγείλει αυτό», δηλώνει στη LiFO η κ. Μποζίνη.

Η βοήθεια του Δήμου, που ήρθε φυσικά μετά τη μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα είναι ένα κονδύλι της τάξεως των 3.000 ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί τα 1.500 ευρώ και αναμένονται τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβριο. Ο Θύμιος έχει όμως πολλά έξοδα και δεν μπορεί να εργαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του.

Πηγή: lifo.gr

 

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.