LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

12|01
2023
09:34

ΔΣ Πύργου: Εντάσεις ξανά για ηλεκροφωτισμό και τεχνικό πρόγραμμα και αντιδράσεις από τους προέδρους των χωριών

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ομόφωνα το Δ.Σ. ψήφισε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ αποφασίστηκε ύστερα και από την εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλου να κατατεθούν οι ενστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Αργυρόπουλου, τέθηκε η οριζόντια μείωση της τιμής κατά 20% σε όλες τις ζώνες του Πύργου, ενώ σε ό,τι αφορά τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης όπως για παράδειγμα του Κούβελου, προτάθηκε μείωση στο ποσό των 600€ αντί των 900€.

DS Pirgou 11 1 2

Αναφορικά με το Κατάκολο ο κ. Αργυρόπουλος πρότεινε να υπάρξουν δυο ζώνες οι οποίες θα ισχύουν ως εξής. Η μεν πρώτη, η γραμμική, θα περιλαμβάνει τα οικοδομικά τετράγωνα αριστερά προς το λιμάνι, με ποσό της τάξεως των 800€ το τμ, ενώ η δεύτερη που θα αφορά την υπόλοιπη κοινότητα θα είναι στα 600€.

Επιπλέον για τα Καλακαίικα προτάθηκε το ποσό να μειωθεί στα 600€ από τα 950-1000€ που ισχύει.

Όπως τόνισε στη συνέχεια και ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος την περίοδο που η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων ήταν καλύτερη τα ποσά αυτά έγιναν αποδεκτά, τώρα όμως είναι δυσβάστακτα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για την μείωσή τους και κατ´ επέκταση για την ελάφρυνση των πολιτών.

Πλέον από την στιγμή που οι ενστάσεις και οι προτάσεις κατατεθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, οι ελπίδες όλων είναι να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να καθοριστούν εκ νέου οι τιμές σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα της περιοχής.

Το ήρεμο κλίμα που κυριαρχούσε μέχρι αυτή την στιγμή μεταβλήθηκε, με την έναρξη της συζήτησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου, καθώς υπήρξαν στιγμές έντονης διαφωνίας, ανάμεσα στον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” Στάθη Καννή, τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Νίκο Θεοδώρου, τον επικεφαλής της μείζονος Κώστα Νικολούτσο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντα Κυριαζή.

DS Pirgou 11 1 3

Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος, με την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού θα μειωθούν τα τέλη, ένα μέρος των χρημάτων θα λαμβάνει ο φορέας ο οποίος θα υλοποιήσει το έργο ενώ ένα μέρος θα πηγαίνει στα ταμεία του δήμου. Βασικός στόχος όμως είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η αποφυγή αύξησης του κόστους ζωής. Με αυτό τον τρόπο όπως πρόσθεσε δεν θα αυξηθούν τα τέλη όπως έγινε σε άλλους δήμους.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων την χαρακτήρισε παράνομη, καθώς όπως τόνισε στηρίζεται σε λάθος νομολογία.

Η απάντηση ήταν άμεση δια στόματος Καννή όπου κατηγόρησε τον κ. Αντωνακόπουλο για προσπάθεια εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών σε μια εταιρεία για 12 χρόνια, γεγονός δεσμευτικό για τις τρεις επόμενες δημοτικές αρχές.

Ακολούθως ο κ. Καννής επικαλέστηκε την απόφαση στις 8 Νοεμβρίου που ήταν να μην εκχωρηθούν τα τέλη και ζήτησε να ψηφιστεί το θέμα ως έχει.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδώρου πρόσθεσε ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί το ταμειακό συμφέρον του δήμου, ενώ ο κ. Νικολούτσος πρότεινε αυτά τα θέματα να συζητηθούν αποκλειστικά σε μια άλλη συνεδρίαση η οποία θα ασχοληθεί μόνο με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ενώ υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για την βελτίωση της ανακύκλωσης.

DS Pirgou 11 1 4

Τέλος ο κ. Κυριαζής αναφερόμενος στο ηλεκτροφωτισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση πρότεινε την εγκατάσταση λαμπτήρων led.

Ένταση που οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης επικράτησε από προέδρους τοπικών κοινότήτων που κατηγόρησαν το σώμα πως ασχολείται με προσωπικές αντιπαραθέσεις και δεν εξετάζει τα πραγματικά προβλήματα των χωριών.

Ο κ. Κυριαζής διέκοψε για πέντε λεπτά, αυτό όμως έκανε το δήμαρχο να ζητήσει από την παράταξή του να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Με την επανάληψη ο κ. Καννής μίλησε για το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η παράταξή του σε αντιπαραβολή με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών Άγγελο Τσίκα, παρουσία των κ. Αργυρόπουλο, Παπαδημητρίου και Αχτύπη, που επέστρεψαν στην αίθουσα για την ψηφοφορία των προτάσεων επί του τεχνικού προγράμματος "Α" της δημοτικής αρχής και "Β" της παράταξης του Στάθη Κάννη.

DS Pirgou 11 1 5

Δείτε όλη τη συνεδρίαση εδώ

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ