LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

01|02
2023
21:36

Μπέλτσος: Συμμετοχή του Δήμου Πύργου σε ενεργά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης

Είναι προς την σωστή κατεύθυνση , το γεγονός ότι με την ψήφιση του Νόμου 4914/2022, οι Δήμοι έχουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες υλοποίησης προγραμμάτων καθώς επίσης και στην διαμόρφωση αυτών. Και αυτό γιατί τα προγράμματα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες των Δήμων και κατ'επέκταση των δημοτών, καθώς επίσης κρίνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος μιας επιτυχημένης τοπικής αυτοδιοίκησης εξαρτάται από την συμμετοχή της στα αναπτυξιακά Προγράμματα.

Είναι επίσης σημαντικό και επιβεβλημένη η συμμετοχή του Δήμου μας σε όλα τα ενεργά προγράμματα είτε κρατικά είτε ευρωπαικά, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν έργα που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας (βλέπε Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ), είτε την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας (πολυ σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει η σωστή διαχείρηση απορριμμάτων και η δημιουργία εγκαταστάσεων), είτε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα φέρουν επενδύσεις είς την περιοχή.

Θα πρέπει λοιπόν στον Δήμο να γίνει αποτύπωση και ιεράρχηση των προβλημάτων καθώς και εξειδίκευση των αναγκών και κατόπιν να πραγματοποιηθούν τα απαιτούμενα  (σύνταξη μελετών, κ.λ.π) με σκοπό την συμμετοχή του Δήμου στα ενεργά προγράμματα που θα συμβάλλουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Είναι γεγονός πλέον ότι όλοι οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα είτε  μέσω των κρατικών είτε μέσω των ευρωπαικών προγραμμάτων , να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να πετύχουν την ενεργειακή αναβάθμιση τόσο των δημοτικών κτιρίων όσο και των κοινοχρήστων χώρων.

Υπάρχει την δεδομένη χρονική στιγμή, ενεργό προγράμμα είς το οποίο ,οι Δήμοι μπορούν να συμμετάσχουν και να πετύχουν ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών τους κτιρίων, πετυχαίνοντας μείωση κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%. (Μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ).

Κάθε Δήμος λοιπόν που διαθέτει στοιχειώδη οργάνωση και ο οποίος αποβλέπει στην ενεργειακή αναβάθμιση, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την μείωση των τελών φωτισμού προς τους δημότες ,όφειλε και οφείλει (το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και πολλοί Δήμοι ήδη συμμετέχουν) να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις  και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Τα κτίρια που δύναται να ενταχθούν είναι είτε γραφεία υπηρεσιών (π.χ δημαρχείο), είτε σχολεία, είτε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.λ.π.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εκάστοτε Δήμος έχει την δυνατότητα, χωρίς να σπαταλήσει χρήματα απο το ταμείο του,να εξασφαλίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από την μελέτη ένταξης στο πρόγραμμα, στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και οι οποίες θα αφορούν επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά του συστήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύναται μέσω του προγράμματος να επιτευχθεί θερμομόνωση των αδιαφανών δομικών  στοιχείων, αντικατάσταση των διαφανών δομικών στοιχείων ,αντικατάσταση  και τοποθέτηση νέων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρων,συστήματα αυτοματισμού, εγκατάσταση ΑΠΕ (φωτοβολταικά) κ.λ.π.

Με την παραπάνω διαδικασία, πέραν του αισθητικής βελτίωσης των κτιρίων ο εκάστοτε Δήμος, εξασφαλίζει μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα , καθώς επίσης και μείωση της ετήσιας εκπομπής ρυπών .

Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητη την συμμετοχή του Δήμου στο ανωτέρω πρόγραμμα, εντάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια δύναται σε αυτό, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα οφέλη που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

Το μέλλον του Δήμου μας και όχι μόνο ,εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο την συμμετοχή του στα ενεργά ευρωπαικά και κρατικά προγράμματα και στην εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων μέσω αυτών. Μέσω των προγραμμάτων δύναται να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες υποδομές , οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή μας και μέσω των οποίων θα εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της περιοχής μας.

Εκτός των άλλων θα κάνουν τον Δήμο μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων (όπως αρμόζει να είναι ως πρωτεύουσα Νομού) και θα είναι ελκυστικός τόσο στους ξένους όσο και στους πολίτες που ήδη ζούν εδώ.

Εν κατακλείδι σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, οφείλει ο Δήμος μας να είναι παρόν, να πρωτοπορεί και να διεκδικεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει οργάνωση, πρόγραμμα, τεχνογνωσία,οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, ενότητα και διεκδίκηση στα αρμόδια όργανα.

Υ.Γ: Θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα ο λόγος που υπάρχουν οφειλές προς τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας και να δοθεί άμεσα μια απάντηση απο τους αρμοδίους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Διονύσιος Μπέλτσος του Ιωάννη

Υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ