IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|06
2023
07:23

Κουτσοχέρα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά και από την τελευταία χαλαζόπτωση - “Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν έχουμε ακόμα πολλή ζωή”

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τους αγρότες της περιοχής της Κουτσοχέρας αφού ενώ έχουν τόσα ανοιχτά μέτωπα και πασχίζουν να επιβιώσουν, ήρθε και η τελευταία ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας και τους έδωσε την χαριστική βολή στις καλλιέργειες της σταφίδας, της ελιάς αλλά και του σανού.

Σε ό,τι αφορά την σταφίδα, το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή ενώ σχετικά με τις ελιές που βρίσκονται και αυτές στο στάδιο της καρπόδεσης η ζημιά επίσης είναι μεγάλη.

Από την άλλη, ο σανός εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί είναι άχρηστος, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης σε ζωοτροφές. Όπως τονίζουν μάλιστα, ακόμα και το σανό που βιάστηκαν να μαζέψουν, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα και βρίσκεται στις αποθήκες είναι ακατάλληλος για να τραφούν τα ζώα αφού έχει σαπίσει.

Μέσα σε όλα αυτά έχουν να παλέψουν και με την καθημερινή αβεβαιότητα που αισθάνονται για την επόμενη ημέρα καθώς το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διεκδικήσεις των κτημάτων τους από την Ι. Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων ακόμα δεν έχει λυθεί.

Ο παραγωγός από την περιοχή της Κουτσοχέρας, Ηλίας Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην τελευταία χαλαζόπτωση έκανε λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά επισημαίνοντας πως:

«Την Παρασκευή το μεσημέρι, είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση με τεράστια ποσότητα νερού και αέρα. Η ζημιά από ότι φαίνεται είναι ανυπολόγιστη. Πρόκειται για δραματική κατάσταση. Εγώ καλλιεργώ σταφίδα και ελιές. Ευτυχώς για εμένα οι σταφίδες είναι διασκορπισμένες και σε άλλες περιοχές και με έπληξε μόνο σε εκείνη την περιοχή, ένα κομμάτι. Άλλοι άνθρωποι όμως, έχουν εκεί όλες τους τις σταφίδες και τις ελιές τους.

Ο ανταποκριτής έκανε αναγγελία στον ΕΛΓΑ και θα ακολουθήσουν αιτήσεις».

Εκτός όμως από την εκδίκηση της φύσης οι σταφιδοπαραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την τιμή της σταφίδας αλλά και την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να παραμένει στις αποθήκες τους αδιάθετη.

«Η τιμή της σταφίδας εντωμεταξύ είναι χάλια. Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μπορέσουμε να επιβιώνουμε. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουμε χαλάσει αλλά είναι και τα χρήματα προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα φυτά μετά την χαλαζόπτωση έτσι ώστε να γίνουν παραγωγικά για την επόμενη χρονιά και να αποφύγουμε διάφορες ασθένειες. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει.

Ένα άλλο θέμα που έχουμε ακόμα είναι η διαμάχη με την Μονή και εκεί από ότι μας είπαν οι βουλευτές είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς ξαφνικά χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα βρεθήκαμε ακτήμονες με απόφαση της πολιτείας. Για ποιο λόγο το έπραξαν όλο αυτό εναντίον μας δε γνωρίζω, από δω και πέρα θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως».

Απόλυτη απογοήτευση αισθάνεται και ο παραγωγός Μιχάλης Αλεξόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως:

«Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή, από τις καιρικές συνθήκες δεν έμεινε τίποτα. Στην σταφίδες και στις ελιές όπως επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις σε σιτάρι και βρώμη. Το χαλάζι κράτησε αρκετή ώρα και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Η σταφίδα είναι στα αζήτητα, δεν υπάρχει ελπίδα. Δουλεύουμε χωρίς να εισπράττουμε κι αυτό είναι καταστροφή. Επίσης το θέμα της Μονής μας ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αν υπάρξει πολιτική βούληση θα λυθεί…».

Την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, τόνισε από την πλευρά της η Αγγελική Κασκούρα, η οποία επεσήμανε πως: «Το κράτος πρέπει να μας προσέξει όπως τον προσέχουμε κι εμείς αφού τηρούμε τις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να γίνει και από την πλευρά του. Από την χθεσινή μπόρα μαζέψαμε το σανό βρεγμένο και θα το πετάξουμε.

Αν δεν μας στηρίξει το κράτος είμαστε χαμένοι… τελειώσαμε…».

Τέλος, ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν ο παραγωγός Νίκος Μπακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι:

«Ως αγρότες αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Τα προϊόντα μας έχουν μείνει αδιάθετα αλλά έχουμε και τα καιρικά φαινόμενα απέναντί μας. Όλο αυτό το μήνα έχουμε βροχή, κάθε μέρα βρέχει. Κάθε χρόνο το 70 τοις 100 από το σανό το βγάζαμε μέσα στο Μάιο. Φέτος ότι έχουμε βάλει μέσα είναι όλο κατεστραμμένο. Και στα χωράφια και στις αποθήκες που βάλαμε ο σανός είναι κατεστραμμένος και δεν είναι για τα ζώα.

Πρέπει ο ΕΛΓΑ να κάνει καταγραφή στις αποθήκες και στα χωράφια. Πέρασε και το χαλάζι από το χωριό, έκανε ζημιές στις σταφίδες αλλά και οι ελιές έχουν πρόβλημα με την καρπόδεση από τις βροχοπτώσεις. Πολλά προβλήματα έχουμε και με την περσινή σταφίδα που είναι αδιάθετη. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, εμείς συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αλλά το μέλλον του αγρότη είναι αβέβαιο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πρέπει το κράτος να μας ενισχύσει για τις ζημιές που πάθαμε με τις ζωοτροφές. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Ο σανός είναι άχρηστος. Έχει σαπίσει. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς παρά μόνο να περιμένουμε την στήριξη του κράτους. Αυτό που είναι στο χωράφι τώρα έχει σαπίσει. Αλλά κι αυτό που προσπαθήσαμε να πάρουμε μπας και το σώσουμε είναι κατεστραμμένο. Σε όλους τους στάβλους βρίσκεις μέσα σανό κατεστραμμένο.

Τα ζώα αν φάνε αυτό το σανό θα ψοφήσουν. Αυτό που ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση με ζωοτροφές. Διότι όλοι οι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να κάνει καταγραφή και στους στάβλους και στις αποθήκες αλλά και στα χωράφια που ό,τι υπάρχει εκεί σαπίζει.

Αυτή τη στιγμή η σταφίδα είναι στην καρπόδεση και πάει στο τελικό στάδιο αλλά με το χαλάζι μας τελείωσε…

Το σημαντικό βέβαια πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, η σταφίδα είναι αδιάθετη στις αποθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακόπουλος, ο οποίος όπως σημείωσε σκέφτεται συνεχώς να εγκαταλείψει την καλλιέργεια αλλά η αγάπη του για την γη είναι μεγάλη και ακόμα δεν το έχει κάνει πράξει.

«Σκέφτομαι συνέχεια να εγκαταλείψω την καλλιέργεια αλλά κάθε φορά αλλάζω γνώμη γιατί από μικρό παιδί αγαπούσα τη γη και τα χωράφια. Δεν μπορώ να φύγω από τα χωράφια γιατί έχω όρεξη πολύ κόπο και δεν μπορώ να τα εγκαταλείψω. Είναι και το πρόβλημα τώρα με την μόνη που μείνανε ξαφνικά χωρίς χωράφια. Οι βουλευτές είπαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε…».

koutsoxera 2

koutsoxera 3

koutsoxera 4

koutsoxera 5

koutsoxera 6

 

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Βασίλης Γιαννόπουλος

Μητρόπουλος Νώντας