IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|06
2023
13:52

Κύβος: Σχολιασμός των θεμάτων για το μάθημα των Νέων Ελληνικών ΓΕΛ

Οι μαθητές της Γ´ τάξης του ΓΕΛ κλήθηκαν σήμερα να διαχειριστούν ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα για τη βία σε βάρος του γυναικείου φύλου και τα έμφυλα στερεότυπα.

Η εξέταση στηριζόταν σε τρία κείμενα αναφοράς, από τα οποία το κείμενο 1­ και το κείμενο 3 θεωρούνται βατά ως προς την έκταση και την κατανόησή τους, ενώ πιο απαιτητικό παρουσιάζεται το κείμενο 2 – απόσπασμα από το άρθρο της Μ. Παπαθανασίου (πρόσφατα δημοσιευμένο στην εφημερίδα Το Βήμα, 28-5-2023) που προβαίνει σε διάκριση του Φεμινισμού και του Νεοφεμινι­σμού.

Η διατύπωση των θεμάτων ανταποκρίνεται στην πολύμηνη ενασχόληση των υποψηφίων με ανάλογου τύπου ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο Α1 ζητήθηκε περίληψη με εστίαση από το Κείμενο 1 που καθιστούσε εύκολη την άντληση των ζητούμενων πληροφοριών. (Να σημειωθεί ότι εδώ αυξήθηκαν οι βαθμολογικές μονάδες από 15 σε 20)

Πρωτότυπο το Β1 που περιλάμβανε ερωτήσεις αντιστοίχισης έναντι των ερωτήσεων Σωστού – Λάθους που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές.

Χαρακτηριστικό το Β2 όπου ζητήθηκε τι δηλώνουν 5 διαρθρωτικές λέξεις με την ιδιαιτερότητα της πρόσθετης αναφοράς των νοημάτων που συνέδεαν.

Αναμενόμενο το Β3α που εξέταζε την προθετικότητα του συγγραφέα και ειδικότερα τις γλωσ­σικές επιλογές που χρησιμοποίησε για την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη.

Το Β3β ζητούσε τον εντοπισμό των μερών της αντίθεσης που επιλέχθηκε ως τρόπος οργάνω­σης της παραγράφου και την τεκμηρίωση της χρήσης της.

Το θέμα Γ που αφορούσε το λογοτεχνικό κείμενο (πεζό ως προς το είδος του) ήταν διατυπω­μένο με σαφήνεια. Προερχόταν από το έργο του Χρήστου Οικονόμου «Οι κόρες του Ηφαιστείου» (2017), ήταν ιδιαίτερα εύκολο ως προς την κατανόησή του και έδινε την ευκαιρία στους υποψηφί­ους να κερδίσουν όλες τις βαθμολογικές μονάδες.

Τέλος, στο θέμα Δ, το θέμα της Έκθεσης, ζητήθηκε ομιλία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην οποία οι υποψήφιοι έπρεπε αφενός να αναφερθούν σε μορφές παραβίασης και αφετέρου σε τρόπους που οι ίδιοι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη της ισότητας. Αμφότερα είναι θέματα που έχουν συζητηθεί σε όλες τις αίθουσες του φροντιστηρίου μας και οι μαθητές ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι.

Συνοψίζοντας, οι εξεταζόμενοι σήμερα με προσεκτική προσέγγιση των θεμάτων και ολοκληρω­μένες απαντήσεις ελπίζουμε να ξεκίνησαν «με το δεξί» αυτή τη σειρά των Εξετάσεων. Τους ευ­χόμαστε ολόψυχα καλά αποτελέσματα και καλή συνέχεια στην προσπάθειά τους!

Kioulou Rania KyvosΚιούλου Ράνια

ΚΥΒΟΣ Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητρόπουλος Νώντας