LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|03
2020
08:51

31 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: Τι προβληματίζει τους ειδικούς

«Πρόβα τζενεράλε» για τον κορωνοϊό στην Ηλεία για τη 2η φάση της έξαρσης, μετά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο των μέτρων που λαμβάνονται - Πληροφορίες για 32ο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Μετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η χώρα μπαίνει στην επόμενη φάση. Πρόβα «τζενεράλε» για τη φάση 2 της επιδημικής έξαρσης του κορωνοϊού, στην οποία θα εισέλθει η χώρα σταδιακά το επόμενο διάστημα, αποτελεί ό,τι ξεκίνησε να εκτυλίσσεται το τελευταίο 24ωρο στην Ηλεία, όπου έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα της νόσου, μερικές σοβαρές νοσηλείες σε νοσοκομείο ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών χωρίς συμπτώματα είναι μεγάλος.

Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού (φάση 2) ενώ την επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για την πορεία της νόσου του κορωνοϊού Covid-19.

Η επιδημική έξαρση της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων - και ως εισαγόμενα ορίζονται εκείνα τα κρούσματα που αφορούν άτομα με νόσο που είχαν επιστρέψει από χώρα όπου ενδημεί ο κορωνοϊός.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει, όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Τα καθ' υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθος, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έχει επιβεβαιωθεί το 32ο κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα 32 ετών στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Το ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι πως η συγκεκριμένη γυναίκα δεν σχετίζεται με τα προηγούμενα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην ίδια πόλη.

Τι αλλάζει στη φάση 2

«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι εγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν εχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε.

Μιλώντας για την επόμενη φάση ο ειδικός διαβεβαίωσε πως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».

Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Οταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» πρόσθεσε.

Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο των μέτρων

Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκατασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν. Για αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και τα μέτρα αυτοπεριορισμού αποκτούν πραγματικά άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους.

«Τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν, παραδείγματος χάρη, στις σχολικές εκδρομές και τους μαθητές. Όταν όμως αφορούν σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα, γιατί είναι υψηλότερου κινδύνου. Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προστατεύουν περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή» περιέγραψε ο ειδικός πως πρέπει να λαμβάνουν μέτρα και οι ίδιοι οι ευάλωτοι ασθενείς για να προστατευτούν, τηρώντας παράλληλα κάθε επίσημη οδηγία που δίδεται σχετικά.

Αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστούν περισσότερο και περίθαλψη ή νοσηλεία σε περίπτωσης μόλυνσής τους από τον κορωνοϊό. Το στοίχημα για τους επιστήμονες αλλά και τις υγειονομικές αρχές είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, ώστε να μειωθεί η ένταση και η αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων. Το κρούσμα της σοβαρής πνευμονίας που εκδήλωσε ο 66χρονος δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες. Ο 66χρονος έχει ιστορικό καρδιολογικό, και αυτό συσχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου και με τη σοβαρή πνευμονία που έκανε. Από τα 24 άτομα που ελέχθηκαν -επί συνόλου 54- οι 21 είναι θετικοί στον ιό, αλλά σοβαρή νόσο εμφάνισε ένας επιβαρυμένος άνθρωπος

Μέσα από τα μέτρα που λαμβάνονται οι ειδικοί στοχεύουν στο να διασπαρεί η μετάδοση και η νόσος στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και οι τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Είναι προφανώς διαφορετικό να αντιμετωπιστεί ένας αυξημένος αριθμός ασθενών μέσα σε δύο μήνες και μέσα σε τέσσερις μήνες, στο σύστημα υγείας.

Πηγή: Protothema.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.