LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

20|07
2020
10:06

Πύργος: Διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν την παραθαλάσσια ζώνη

Τα ζητήματα που αφορούν την παραθαλάσσια ζώνης της πόλης του Πύργου, συζητήθηκαν διεξοδικά κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Γρανιτσείκων ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε η κοινότητα Πύργου. Οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων των παραθαλάσσιων περιοχών, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολίτες του δήμου Πύργου  είχαν  την δυνατότητα να μιλήσουν για ζητήματα που αφορούν την παραθαλάσσια ζώνη της πόλης, με σκοπό να αναδειχθούν τα άμεσα προς επίλυση ζητήματα της περιοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την διάρκεια της συζήτησης, δόθηκε στην προσβασιμότητα των παραλιών και στην καθαριότητα, ενώ ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε το ζήτημα της διέλευσης αυτοκινήτων από την παραλία Κατακόλου, καθώς η οδηγική συμπεριφορά στο σημείο αυτό καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα επικίνδυνη.  

Η καθαριότητα των παραλιών αλλά και των δρόμων που οδηγούν στην  θάλασσα, όπου σε πολλά τμήματά τους  ιδιαίτερα στις εισόδους της Σπιάτζας και στα όρια της πρώην λίμνης Μουριάς μετατρέπονται σε υπαίθριες χωματερές ήταν ένα ακόμα θέμα το οποίο τέθηκε στην συζήτηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην προσβασιμότητα στις παραλίες, καθώς χιλιόμετρα από παράνομους φράχτες εμποδίζουν την διέλευση προς τη θάλασσα, ενώ δεν είναι λίγες οι ιδιοκτησίες μεταξύ Κατάκολου και Σκαφιδιάς που, όπως αναφέρθηκε στην συζήτηση, έχουν μετατρέψει σε ιδιωτικές πισίνες τις παραλίες, φράζοντάς τες. 
Η ανάδειξη και προστασία του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του δέλτα του Αλφειού και των παραλιών της πόλης, τέθηκε επίσης, ενώ ιδιαίτερος χρόνος  αφιερώθηκε στα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., που αποτελούν μία σταθερή νέα βάση για την ανάπτυξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εστιάζουν εκτενώς στην  πολεοδόμηση και ανάδειξη της παραλιακής ζώνης.

Στην συζήτηση αναφέρθηκε επιπλέον, η ανάπλαση και η διάνοιξη της Καταραχίου ως το δέλτα του ποταμού, ο  μερικός επαναπλημμυρισμός της πρώην λίμνης Μουριάς, το ζήτημα των αυθαιρέτων και γενικότερα, το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της πόλης από εδώ και πέρα. 

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Κοινοτήτων ανέδειξαν τα προβλήματα των χωριών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στον καθαρισμό του Ιάρδανου ποταμού αλλά και στην ανάδειξη των Ρωμαϊκών Λουτρών Σκαφίδιας που διατηρούνται ορατά. 

Παρόν στην συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος όπου αναφέρθηκε στα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., και στην χαρακτηριστική καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους, ενώ αναφορικά με τις παραλίες, πρότεινε την ταυτοποίηση- καταγραφή των σημείων πρόσβασης σε αυτές. 

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι: «Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες αυτής της δημοτικής αρχής. Πραγματικά ο Δήμος Πύργου διαθέτει μία μεγάλη σε έκταση παραλία, η οποία δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητη. Ξεκινάμε λοιπόν, μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθεί αυτό το πλεονέκτημα του Δήμου μας και πραγματικά το παραλιακό μας μέτωπο να γίνει ένας πόλος ανάπτυξης, ένας τουριστικός προορισμός. Με την έγκριση της μελέτης των ΣΧΟΟΑΠ αλλά και με τον διαγωνισμό για τα ανοιχτά πολεοδομικά σχέδια στον οποίο ήδη ο Δήμος Πύργου έχει υποβάλει πρόταση και θα συμμετέχει σε αυτήν την πρόσκληση, ευελπειστούμε ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του παραλιακού μας μετώπου. Από κει και πέρα είμαστε κοντά και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό των παραλιών μας, τα αποτελέσματα είναι ορατά στο Κατάκολο, στην Σπιάτζα, στον Άγιο Ηλία, αλλά και στις άλλες παραλίες του Δήμου μας. Συνεργεία του Δήμου, αυτή τη στιγμή μαζεύουν τα κλαδιά κι άλλα μπάζα, από διάφορα σημεία της παραλίας μας και όχι μόνο. Γενικά, προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε και με τις δυσκολίες που υπάρχουν, να παρέχουμε τις υπηρεσίες που θέλουν οι δημότες μας. Αυτή η προσπάθεια, θα συνεχιστεί, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα και το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών, ήδη ο Δήμος μας προμηθεύεται καινούργιους κάδους και με εντολή του δημάρχου του κ. Αντωνακόπουλου, οι κάδοι αυτοι τοποθετούνται κυρίως την περίοδο αυτή, στην παραλιακή ζώνη, ενώ βεβαίως θα τοποθετηθούν και σε όλες τις τοπικές μας κοινότητες. Είναι μία μεγάλη προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής και βήμα-βήμα, μέρα-μέρα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να βελτιώνουμε τις συνθήκες της καθημερινότητας για τους δημότες μας».

Ακολούθως  ο δήμαρχος Πύργου  Τάκης Αντωνακόπουλος μίλησε συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραθαλάσσια ζώνη της πόλης, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι: «Εμείς από την πλευρά μας πάντα βλέπουμε θετικά και προωθούμε την υλοποίηση του οράματος του επαναπλημμυρισμού της πρώην λίμνης, παράλληλα και σε αυτή την ενότητα των κοινοτήτων, έχουμε προγραμματίσει και δημοπρατούμε άμεσα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιΐα και την αποκατάσταση των ζημιών στις αστικές υποδομές που προκλήθηκαν τον περσινό χειμώνα. Παράλληλα ενημερώνουμε τους προέδρους για τη νέα διαδικασία δημοπράτησης και εκτέλεσης αυτοτελών έργων εντός των οικισμών των κοινοτήτων. Μία καινούρια πρακτική η οποία υφίσταται βέβαια στο νομοθετικό οπλοστάσιο της χώρας αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί, θα εκτελούνται έργα μέχρι 20.000 € μέσα στα χωριά και ο εργολάβος αναδεικνύεται με κλήρωση από μητρώο εργολάβων, που θα έχουν εγγραφεί οικειοθελώς όσοι εργολάβοι επιθυμούν να εκτελέσουν με τον τρόπο αυτό έργα. Μία σειρά από άλλες πολιτικές μας που αφορούν τις κοινότητες είναι η κατάργηση των 3 ευρώ, του τέλους Ερυμάνθου, Είναι η ανάπτυξη νέων κάδων, από την Παρασκευή παραλαμβάνουμε κάδους, θα πάρουμε 330 κάδους και θα τους μοιράσουμε σε όλα τα χωριά, κυρίως στις παραλίες έχουμε εντείνει την προσπάθεια καθαρισμού, μετά από 20 χρόνια καθαρίστηκαν οι παραλίες με μηχανήματα του Δήμου στο πλαίσιο βέβαια της πρόβλεψης των νόμων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θα μοιράσουμε κι άλλους κάδους εκεί. Στο λιμάνι κάναμε αρκετές παρεμβάσεις, αυτά... και έχουμε το χρόνο μπροστά μας να αναπτύξουμε έμπρακτα και άλλες πολιτικές στήριξης αυτών των χωριών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων: Βασίλειος Φάμμελος- Πύργου, Σάκης Τριανταφυλλόπουλος- Γρανιτσεΐκων, Κούλη Ελένη - Αγίου Ιωάννη, Μπουλαλάς Χρήστος – Ανεμοχωρίου, Τσαφάρας Δημήτριος – Βυτινεΐκων, Πήττας Άγγελος – Μυρτιάς,  Αρβανίτης Αντώνιος – Σκαφιδιάς. Εισήγηση για τα  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., έκανε ο πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Χριστόπουλος και συντονιστής της συζήτησης ήταν  ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου, Σιδηροκαστρίτης Σπύρος. 

granitseika 2

granitseika 3

granitseika 4

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor