LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|09
2020
13:51

"Μαύρη χήρα": Με ανησυχούν τόσα πολλά κρούσματα ειδικά στην περιοχή της Ηλείας - Αχαίας

Ποια είναι τα σημάδια που θα σε κάνουν να αναγνωρίσεις μία μαύρη χήρα εξηγεί η η αραχνολόγος Μαρία Χατζάκη.

Όπως εξηγεί η ίδια η αράχνη αυτή προκαλεί τα λεγόμενα δήγματα και υπάρχει στην Ελλάδα και ανήκει στο είδος Latrodectus tredecimguttatus.

«Υπάρχουν αράχνες που λόγω μεγέθους θα σε φοβίσουν πιο πολύ από αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς την έλεγαν οι παλιοί η ίδια αναφέρει πως υπάρχει η λεγόμενη μαρμάγκα αλλά κανείς δεν ξέρει αν αναφέρεται στην μαύρη χήρα ή σε άλλη αράχνη. Μάλιστα σημειώνεται και την γνωστή φράση «θα σε φάει η μαρμάγκα».

Όπως προσθέτει η κα Χατζάκη υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες όμως δεν την συναντά κανείς πάρα πολύ συχνα και είναι ζώα που δεν θα βρεθούν εύκολα μέσα σε σπίτια.

Μέσα σε σπίτια έχουν μεταφερθεί από τον άνθρωπο, κατά πάσα πιθανότατα, σε βορειότερες χώρες της Ευρώπης πχ Βρετανία που έχουν καταγραφεί τέτοια κρούσματα. Επομένως στις Μεσογειακές χώρες θα βρεθούν μέσα σε βράχια και θα φτιάξουν ιστούς που δεν θα εγκαταλείψουν.

Στην ερώτηση αν πεθαίνεις από τσίμπημα μιας τέτοιας αράχνης δήλωσε «όχι απαραίτητα» και εξήγησε πως εάν υπάρχουν αλλά νοσήματα που κάνουν τον οργανισμό πιο ευαίσθητο πιθανόν να προκύψει ο θάνατος.

Τι κάνεις αν σε τσιμπήσει;

Όπως εξηγεί η κα Χατζάκη στον ΣΚΑΪ σε περίπτωση που σε τσιμπήσει δεν πρέπει να πανικοβληθείς και να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για τσίμπημα από μαύρη χήρα διότι από τα 1200 είδη που υπάρχουν καταγεγραμμένα στην Ελλάδα υπάρχει 1 που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και άλλο ένα που μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο.

Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει μία, η λεγόμενη ξαδέρφη της μαύρης χήρας η οποία είναι πιο κοινή και λιγότερο επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Το αντίδοτο σώζει αν το πάρεις εγκαίρως. Στις πρώτες 3-6 ώρες αρχίζουν να φαίνονται τα συμπτώματα. Ξεκινάει με κοιλιακό πόνο.

Σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα τσιπήματος από αυτή την αράχνη σημείωσε πως «με ανησυχεί, δεν βρίσκω το λόγο που υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα ειδικά στην περιοχή της Ηλείας-Αχαίας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν υπάρξει στη Ελλάδα μόλις 2 θάνατοι και αυτό γιατί δεν δόθηκε ορός σε αυτά τα άτομα.

Σημειώνεται ότι στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύτηκε, 36χρονος από το Αίγιο που τον τσίμπησε μαύρη αράχνη.

Στον ασθενή έπρεπε να χορηγηθεί αντίδοτος ορός και απαιτήθηκε η μεταφορά του στην Αθήνα.

Πηγή: in.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ