LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|12
2020
08:51

Αλήθειες και πραγματικότητες για το λιμάνι Κατακόλου

Ανακοίνωση για την "Αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας για θέματα γύρω από το λιμάνι Κατακόλου και την κρουαζιέρα" εξέδωσε η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου όπου αναφέρει «Μην ξεκόβετε από την αλήθεια, βγάλτε τους παραμορφωτικούς φακούς»! Δυστυχώς η διοίκηση του ΔΛΤ Πύργου δεν ξεκαθαρίζει που απευθύνεται και απαντά γενικά και αόριστα σε δημοσιεύματα που αφορούσαν τις περικοπές των δρομολογίων της Costa Crociere, με προγραμματισμό που αφήνει επί της ουσίας εκτός το Κατάκολο για το 2021.

Βέβαια εκείνο που προέχει για να έχουν ουσία τα όσα γράφτηκαν για το Κατάκολο και την Costa είναι να επανέλθει η κανονικότητα στον τουρισμό, κάτι που με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται αδύνατο για το 2021.

Η σύγκριση της δραστηριότητας της Costa σε σχέση με άλλες εταιρίες όπως η Vicking Sea ή η AIDA, απλά δεν μπορεί να γίνει... Γιατί η Costa που έφερνε σε καλές χρονιές 80 κσι 100 αφίξεις στο Κατάκολο, όσο και αν "διπλασιάσουν" άλλες εταιρίες τα δρομολόγια δεν μπορούν να συγκριθούν ως αριθμοί, παρά μόνο ως ποσοστά, που σε απόλυτους αριθμούς και πάλι δεν συγκρίνονται.

Πριν διαβάσετε την απάντηση του ΔΛΤ Πύργου, αξίζει να πούμε κάτι που αποτελεί μια σοβαρή πραγματικότητα.... χωρίς να θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες.

Σε μια περίοδο νεκρή για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, εκείνο που θα πρέπει να αποτελέσει μέγιστη προτεραιότητα είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων που έχουν προγραμματιστεί στο λιμάνι του Κατακόλου και να ολοκληρωθούν πριν επιστρέψουν τα κρουαζιερόπλοια και να μην παρεμποδιστεί αργότερα η ομαλή λειτουργία του λιμανιού.

Ας φροντίσει λοιπόν ο δήμος Πύργου και το ΔΛΤ Πύργου να "τρέξουν" τα έργα ομαλά και χωρίς εμπόδια και απρόοπτα, ώστε να είμαστε έτοιμοι μετά. Ας γίνει αυτή η αρνητική περίοδος της πανδημίας, δημιουργικός χρόνος υπερ του λιμανιού, συνολικά. Είτε αφορά τα έργα στο λιμάνι, είτε αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν μέσα από την ΟΧΕ.

Ας κερδίσουμε το χρόνο και ας αποφύγουμε τις "πολυλογίες" απαντήσεων και δηλώσεων...

 

Η απάντηση του ΔΛΤ Πύργου

"Οι εταιρείες ασκούν ξεχωριστή, δική τους πολιτική, με δεδομένα αγοράς και με βάση τα οικονομικά συμφέροντα που έχει η κάθε μια κι όπως αυτή τα κρίνει με τα δικά της κριτήρια.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης διαρκούς πανδημίας και αβεβαιότητας, υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες περίπου 170 αφίξεις κρουαζιέρων για το 2021 στο Κατάκολο, από διάφορες εταιρείες, γεγονός βέβαια που ήδη είναι πολύ σημαντικό!

Το αν μια εταιρεία, για τους δικούς της λόγους, μπορεί να μειώσει τον αριθμό αφίξεων δικών της πλοίων σε ένα λιμάνι, δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Σημειώνεται μάλιστα πως μια συγκεκριμένη εταιρεία που τέθηκε ως παράδειγμα σε δημοσίευμα, μεταξύ άλλων έχει ακυρώσει εντελώς την άφιξη κρουαζιερών σε άλλα λιμάνια της χώρας. Όχι απλά μειώσει, αλλά ακυρώσει εξ ολοκλήρου.

Την ίδια ώρα, άλλες εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει – σε όποιον προγραμματισμό μπορεί να γίνει με αυτές τις συνθήκες που διανύουμε – ΑΥΞΗΜΕΝΟ αριθμό αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Κατακόλου!

Όπως η Viking Sea (Αμερικανικών συμφερόντων) που από 7 προγραμματισμένες αφίξεις για το 2020 έχει διπλασιάσει τον αριθμό τους σε 14 για το 2021 στο Κατάκολο.

Όπως η AIDA Mira (Γερμανικών συμφερόντων) που από 3 προγραμματισμένες αφίξεις για το 2020 έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό τους σε 12 για το 2021 στο Κατάκολο.

Δεν βγαίνει λοιπόν κανένα απολύτως λογικό κι ασφαλές συμπέρασμα αν κάποιος απομονώσει τον προγραμματισμό μιας μόνο εταιρείας, και απλά διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα όταν κάνει κάτι τέτοιο!

Πρέπει επίσης όλοι να γνωρίζουν καλά, και να μην ξεχνούν, πως τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2021 (κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση με τα τωρινά δεδομένα που υπάρχουν) όσες κρουαζιέρες γίνουν θα είναι «αποστειρωμένες». Δηλαδή, δεν θα κυκλοφορούν στην αγορά οι επιβάτες, και η πορεία τους θα είναι συγκεκριμένα: κρουαζιερόπλοιο – λεωφορείο – αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (όσοι πάνε) – επιστροφή στο κρουαζιερόπλοιο.

Όλο το έτος 2020 λόγω των γνωστών συνθηκών ήταν άλλωστε ήδη εξ ολοκλήρου «νεκρή» η κρουαζιέρα για το λιμάνι Κατακόλου και μόνο 5-6 πλοία προσέγγισαν το λιμάνι.

Η εμπειρία και τα κριτήρια των εταιρειών για τον όποιο προγραμματισμό τους, διαμορφώνονται και με το παρελθόν κάθε λιμανιού. Π.χ. στο λιμάνι Κατακόλου ήταν μόνιμο πρόβλημα για τους οργανωτές κρουαζιέρας η επί σειρά ετών άναρχη διαδικασία μεταφοράς των επιβατών – τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία. Με τις πρωτόγονες εικόνες του συνωστισμού με λεωφορεία, ταξί, άμαξες, τρενάκια, όλα μαζί στη χερσαία ζώνη και με εντονότατη την ακραία άγρα πελατών κι όλα τα σχετικά.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόφαση που πήρε η νέα (και σημερινή) διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου στα τέλη του 2019, ήταν να επιτραπεί μόνο η είσοδος των λεωφορείων κρουαζιέρας και ταξί στη χερσαία ζώνη λιμένα, κι οι όποιοι υπόλοιποι να βρίσκονται μόνο στη μαρίνα.

Στο λιμάνι, πλέον ξεκινούν άμεσα έργα αναβάθμισης χερσαίας ζώνης λιμένα, συνολικού προϋπολογισμού 10.500.000 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, αφού εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.

Έτσι θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική εικόνα του λιμένα, αφού τα έργα περιλαμβάνουν καινούρια κτήρια, καθώς και χωροταξική μελέτη κυκλοφορίας. Για πρώτη φορά, το λιμάνι Κατακόλου έχει ήδη ολοκληρώσει, είτε ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες, όλες οι απαραίτητες λειτουργίες σύμφωνα με την εσωτερική και διεθνή νομοθεσία.

Η νομιμότητα και η λειτουργικότητα του λιμανιού Κατακόλου αποκαθίστανται με καθημερινή δουλειά και με πράξεις. Κι επίσης με καθημερινή δουλειά και με πράξεις προχωράει σε πραγματικά νέα εποχή η απαιτούμενη ανάπτυξη του.

Ήδη πρόσφατα έχει προχωρήσει – ύστερα από πολλά χρόνια – η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών λαμπτήρων των πυλώνων στις προβλήτες, καθώς και του φωτισμού της ΧΖΛ

Αυτό επίσης το διάστημα αντικαταστάθηκαν οι υπάρχοντες προσκρουστήρες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία για τοποθέτηση καινούριων και περισσότερων, στα προβλεπόμενα σημεία.

Έγινε επίσης η απομάκρυνση των κατεστραμμένων «πλωτών» που εμπόδιζαν την ασφαλή λειτουργία της μαρίνας.

Το παράνομο και ρυπαρό καρνάγιο, πλέον δεν υπάρχει, και σύντομα αποκαθίσταται πλήρως η νομιμότητα λειτουργίας της μαρίνας, με βελτίωση όλης της κατάστασης της και της χρήσης της.

Έγινε φέτος καθαρισμός της παραλίας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια – δεκαετίες στην πραγματικότητα – κάτι που άλλωστε θα συνεχίσει να γίνεται.

Καθώς και άλλα, επίσης συγκεκριμένα και «χειροπιαστά» που υλοποιούνται μέρα με τη μέρα, κι ο καθένας μπορεί να τα δει!

Κι όλα τα παραπάνω, υλοποιήθηκαν μάλιστα μέσα στα πλαίσια της παρατεταμένης πανδημίας, όπου ο μισός χρόνος έχει κυλήσει ως καραντίνα, και με υπολειτουργία όλης της Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς επίσης με έλλειψη προσωπικού, και κυρίως του απαραίτητου εξειδικευμένου.

Δείτε επιτέλους κάποιοι την μια και μοναδική πραγματικότητα! Μην ξεκόβετε από την αλήθεια, βγάλτε τους παραμορφωτικούς φακούς! Γιατί αλλιώς θα σας μείνει στο τέλος κάποια μόνιμη «βλάβη» και θα βλέπετε τα πάντα γύρω σας παραμορφωμένα και …χαλασμένα!"

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

coffee Berry