LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Ορόσημο Θαλής Φροντιστήριο

30|06
2021
12:47

Η ΔΕΥΑΠ σε «τροχιά» Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Κατατέθηκαν μελέτες έργων με θετικές προοπτικές

Ενημέρωση για τα φιλόδοξα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία διεκδικεί επάξια η ΔΕΥΑ Πύργου έκανε πρόσφατα σε θεσμικό επίπεδο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος στα γραφεία της Υπηρεσίας. Παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΠ Νίκος Καλαμπρέζος και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΠ Δημήτρης Βασιλόπουλος.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Καραστέργιος, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η σθεναρή διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι από τα βασικά ζητήματα της Υπηρεσίας. Πρόκειται για τρία σημαντικά προγράμματα, που οι πρώτες δεσμεύσεις μιλούν για την χρηματοδότησή τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ με συνεπή και γρήγορο βηματισμό, έχουν ολοκληρώσει με κάθε λεπτομέρεια και καταθέσει τους φακέλους των μελετών για την χρηματοδότηση των έργων, η υλοποίηση των οποίων «εξαργυρώνεται» σε ποιότητα νερού, οικονομικό όφελος για τους δημότες και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, προώθησε τη χρηματοδοτική ένταξη στα προγράμματα της ΠΔΕ, έργα που αφορούν στην ύδρευση και αποχέτευση. Τα έργα αυτά είναι μελετητικά ώριμα και έργα ανάγκης για τον Δήμο.

Τα Προγράμματα

Συγκεκριμένα τα τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τα οποία διεκδικείται χρηματοδότηση αφορούν:

- στην «Ενεργειακή Αναβάθμιση ΕΕΛ Πύργου με χρήση ΑΠΕ». Η ώριμη πλέον μελέτη του έργου, προϋπολογισμού 1.699.000 ευρώ έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Συγκεκριμένα, αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού καθώς και η συντήρηση και λειτουργία του για ένα έτος ενώ παράλληλα περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση ενεργοβόρων βασικών καταναλωτών καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση συνολικού συστήματος ενεργειακής βελτιστοποίησης της λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Πύργου και η αποδοτικότερη λειτουργία της.

- στην «Επέκταση εγκατάστασης καθαρισμού λυμάτων Πύργου». Η μελέτη του έργου προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η επέκταση κρίνεται απαραίτητη λόγω της συνεχούς επέκτασης-ανάπτυξης της πόλης καθώς και της προβλεπόμενης σύνδεσης αποχετευτικού δικτύου του Δήμου με τον Βιολογικό Καθαρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επέκταση των εγκαταστάσεων προβλέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αφού θα δύναται να επεξεργαστεί ποσότητες αστικών λυμάτων από τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου τα οποία τώρα αποχετεύονται σε σηπτικούς βόθρους.

- στην «Κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης Τ.Κ. Λαστεϊκων». Το έργο προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ έχει υποβληθεί επίσης στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και περιλαμβάνει τη σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης της Τ.Κ. Λαστείκων με τον βιολογικό Πύργου. Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι να καταργηθούν οι απορροφητικοί βόθροι όπου διοχετεύονται τα αστικά λύματα των κατοίκων της κοινότητας, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αναφερόμενη στα παραπάνω προγράμματα και όλες τις ενέργειες που γίνονται προς την ένταξη και τη χρηματοδότησή τους η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου δηλώνει: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς πρόκειται για ώριμες μελέτες που έχουν κατατεθεί. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, καθώς ήδη υπάρχουν οι πρώτες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότησή τους. Τα έργα αυτά έχουν πολλαπλό αντίκτυπο καθώς η ολοκλήρωσή τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κόστους στους λογαριασμούς των καταναλωτών, την καλύτερη ποιότητα νερού καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος».

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo