LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|07
2021
15:53

Πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Διοικητηρίου της Π.Ε Ηλείας

Β. Γιαννόπουλος: «Λήγει οριστικά η δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο»

Τον φάκελο για την τελική και τυπική παραχώρηση του Διοικητηρίου του Πύργου από το Υπουργείο Οικονομικών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η οποία θα “ανοίξει τον δρόμο” για την περαιτέρω αξιοποίησή του, προετοιμάζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, μετά τη Νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, που βάζει τέλος στην δικαστική διεκδίκηση της κυριότητας του κτιρίου, από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2015, με αγωγή κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε την κυριότητα του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1980 για την στέγαση των υπηρεσιών της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μετέπειτα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Ο λόγος της διεκδίκησης ήταν η στέγαση, στο εν λόγω κτίριο, και αυτοτελών υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου.

«Η εμπλοκή μας σε αυτή την ατέρμονη δικαστική διαμάχη, προέκυψε εξαιτίας μια αντιφατικής νομοθετικής διάταξης, η οποία ακύρωσε την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο ανεγέρθη το κτίριο της τότε Ν.Α Ηλείας και σήμερα της Π.Ε Ηλείας, λόγω της συστέγασης σε αυτό, αυτοτελών υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου. Το οξύμωρο του πράγματος είναι πως, δεδομένου του γεγονότος ότι Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του Κράτους, το Ελληνικό Δημόσιο είναι σα να στρεφόταν δικαστικά εναντίον του εαυτού του», σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

VASILEIOS GIANNOPOYLOS

Επίλυση με νομοθετική ρύθμιση

Το Υπουργείο Οικονομικών, με ειδική τροπολογία, δίνει πλέον οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω κτιρίου. Ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια ταλαιπώρησε την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, καθώς και άλλες Π.Ε Περιφερειών της χώρας, οι οποίες βρέθηκαν στην ίδια θέση.

Ειδικότερα, με το Άρθρο 7, που έρχεται ως προσθήκη στην παράγραφο 2 του Άρθρου 39, του Ν. 2218/94, προβλέπεται, τα ακίνητα τα οποία εξακολουθούν να ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών (διότι κατά τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για τις καταργούμενες υπηρεσίες), δύναται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα στις οικείες Περιφέρειες, με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας κατά τόπο Κτηματικής Υπηρεσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λύση που επιλέχθηκε, ήταν μια από τις δυο προτάσεις που είχε καταθέσει ο κ. Γιαννόπουλος, στις συναντήσεις που είχε για το ζήτημα αυτό, τόσο με τους Υφυπουργούς Οικονομικών κ.κ Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλο, όσο και με την Γ.Γ Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Καλύβα και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Τα επόμενα βήματα

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προετοιμάζεται για την υποβολή σχετικής αίτησης στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, συνοδευόμενη από Πίνακα Οριζοντίου Ιδιοκτησίας και Κατανομής Δαπανών, στον οποίο θα κατανέμονται οι χώροι και οι λειτουργικές δαπάνες στις συστεγαζόμενες υπηρεσίες.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει με τους συνεργάτες μου και τους Διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών την προετοιμασία για την σύνταξη του εν λόγω Πίνακα, ο οποίος, ουσιαστικά, θα περιλαμβάνει την αναδιάταξη των Υπηρεσιών και Τμημάτων στο Διοικητήριο, ώστε οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες, οι μη υπαγόμενες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να συγκεντρωθούν σε έναν όροφο.

Με την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας, θα υποβάλλουμε τον φάκελο στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβουμε την τελική έγκριση», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας τέλος πως «…με αυτή τη Νομοθετική Ρύθμιση, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την Π.Ε Ηλείας και πλέον δε θα υπάρξει ποτέ στο μέλλον ουδεμία αμφισβήτηση περί της ιδιοκτησίας του Διοικητηρίου».

Η σημαντική αυτή εξέλιξη, θα επιτρέψει την υλοποίηση του γενικότερου σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλου για τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου.

(Δελτίο Τύπου)

 

 

 

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

shall we dance 560x594 0921