LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|07
2021
10:36

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή για έκτακτες καταστάσεις βρίσκεται ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Σάκης Μπαλιούκος κατά τη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο.: «Οι πυρκαγιές  και η  πανδημία  είναι δύο ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα»

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται  ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,  για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που πιθανόν να προκληθούν  στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε,  λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Η συνολική εικόνα που υπάρχει στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, σε ότι αφορά κυρίως  την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, παρουσιάστηκε  στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Κλειστό Γυμναστήριο Κρεστένων.

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στην ανάγκη λήψης μέτρων από τους ίδιους τους πολίτες, με την αποφυγή επικίνδυνων εργασιών και τον καθαρισμό των  οικοπέδων τους, ενώ συγχρόνως  τονίστηκε  ότι είναι αναγκαία η οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αρχές και αιρετούς, για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων περιστατικών.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος χαρακτήρισε τις τωρινές συνθήκες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών παρόμοιες με το παρελθόν, επισημαίνοντας  πως «η σύγκληση του Σ.Τ.Ο.  θέλουμε να σηματοδοτήσει  στην κοινωνία την επικινδυνότητα των φαινομένων και να δώσουμε το έναυσμα ουτοσώστε ο κάθε πολίτης  να παίξει το ρόλο του πυροφύλακα, απ’ όποιο σημείο  κι αν βρίσκεται τις ημέρες αυτές».

Η συμβολή του δημότη

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλιούκος τόνισε τα εξής:

«Θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, κυρίως οι μεγάλες ηλικίες, ότι αυτές τις ημέρες δεν πρέπει να βγουν στα κτήματα και κυρίως να ασχοληθούν με εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (καταστροφείς, κάψιμο κλαδιών κλπ). Να αποθαρρύνουμε τους υπερήλικες να βγαίνουν αυτές τις ημέρες στα κτήματα όπως επίσης να κατευθύνουμε την νεολαία μας να μην επισκέπτονται τις νυχτερινές ώρες τα δάση.

Ότι αποφασίσαμε το Μάιο στο Σ.Τ.Ο στα περισσότερα είμαστε έτοιμοι, μας λείπει για την πλήρη εικόνα η συμβολή του δημότη σε καθαρισμούς των χώρων πέριξ της οικίας του, οικόπεδα κλπ.

Ο Δήμος έχει αποστείλει έγγραφα που τους τονίζει τις υποχρεώσεις τους και την πρόθεσή του να κινήσει διαδικασίες που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τις αρμόδιες Αρχές.

Η καθαριότητα των δημοτικών χώρων, αγροτοδασικού και δημοτικού δικτύου, νεκροταφείων, άλλων χώρων προχωρά κανονικά.

Το οδικό δίκτυο είναι προσπελάσιμο στο σύνολό του, μένει η τελική προσπάθεια στις Κοινότητες Βρίνα, Καλυβάκια, Πλατιάνα, Τρυπητή, έχει δοθεί εντολή σε δύο γκρέϊντερ ιδιωτών, στο γκρέϊντερ του Δήμου να ξεκινήσουν στους χώρους αυτούς όπως επίσης ένα γκρέϊντερ του Δασαρχείου Ολυμπίας το οποίο κινείται στην περιοχή Διάσελλα – Πλατιάνα – Τρυπητή.

KRESTENA STO1 21

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός μας που εμπλέκεται στις πυρκαγιές είναι έτοιμος, τα οχήματα περιπόλων ήδη είναι σε λειτουργία, το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι από καιρό στις θέσεις τους.

Το αρνητικό είναι τώρα που αρχίζει η επικίνδυνη περίοδος, το προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας έφυγε γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους. Και το κωμικό είναι ότι συζητούν για νέο πρόγραμμα τώρα, που αν τα πράγματα πάνε καλά, στους Δήμους το προσωπικό αυτό θα είναι τον Οκτώβριο για να φύγει τον Μάιο.

Είναι ο σοβαρός σχεδιασμός του κράτους «στρατηγείου» του «επιτελικού» κράτους που προσλαμβάνει προσωπικό και ψάχνει χειμώνα να βρει χώρους για να μην βρέχονται και το καλοκαίρι που θα ήταν χρήσιμοι για καθαρισμούς και άλλες αντίστοιχες εργασίες απολύονται».

Τόνισε επίσης ότι,  «η επικίνδυνη περίοδος για την περιοχή μας είναι το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου που γυρίζουν οι άνεμοι για αυτό κρατάμε δυνάμεις και κρατάμε την περιοχή μας σε εγρήγορση.

Οι κ. Πρόεδροι να οργανώσουν τις ομάδες πυρασφάλειας κάθε χωριού».

Συμπληρώνοντας ο Δήμαρχος τόνισε πως «πρέπει να είμαστε όλοι σε αναμονή και επιφυλακή τόσο για τις φωτιές όσο και για την πανδημία. Είναι τα δύο ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα».

«Όλοι σε ετοιμότητα»

Εξάλλου από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων και πρόεδρος της Δ.Κ. κ. Κώστας Δρακόπουλος τόνισε ότι ο Αύγουστος αποτελεί τη χειρότερη περίοδο για την περιοχή.

«Αυτήν την εβδομάδα παρατεταμένης ζέστης θα είναι πολύ δύσκολη, θα πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα και επιφυλακή για να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ το δήμαρχο και τις δημοτικές υπηρεσίες για την άψογη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο κ. Δρακόπουλος.

KRESTENA STO2 21

Επίσης ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κρεστένων κ. Σωτ. Πιτσινής, αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την καθαριότητα των οικοπέδων, μετά την προκαταρκτική εξέταση που έχει ζητήσει ο Εισαγγελέας, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούσαν άλλο δήμο του Νομού.

«Ο Εισαγγελέας  ζητάει από τις δημοτικές αρχές  να γνωρίσουν ποιοι έχουν ειδοποιηθεί για τα οικόπεδά τους και  δεν τα έχουν καθαρίσει. Αυτομάτως αυτοί θα καλούνται, θα λαμβάνονται έγγραφες εξηγήσεις και πιθανότατα να πάνε κάποιοι κατηγορούμενοι» γνωστοποίησε ο διοικητής του Α.Τ.,  τονίζοντας την ανάγκη γίνουν επισημάνσεις στους πολίτες και ειδικά στους ετεροδημότες που έρχονται αυτή την εποχή στο χωριό.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής  εξήγησε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή λόγω των περιορισμένων πιστώσεων από τις Δημόσιες Επενδύσεις.

«Υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα, ειδικά για την περιοχή μας που  ήταν από τις Δημόσιες Επενδύσεις γύρω στις 23.000 ευρώ τα οποία ξαφνικά μας είπαν δεν υπάρχουν, ενώ είχαμε ετοιμάσει τις μελέτες κλπ. Τελευταία στιγμή με κάποια χρήματα  για τους δρόμους, βγάλαμε μια ανάθεση. Λόγω του καύσωνα από την πλευρά μας  γίνονται οι περιπολίες που προβλέπονται. Όταν έχουμε περιστατικό  πυρκαγιάς γίνεται εκκένωση οικισμών. Αυτό  με φοβίζει διότι είναι αντίθετος με την εκκένωση, όταν φεύγουν εκείνοι που  πρέπει να πολεμήσουν τη φωτιά και έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη φωτιά» συμπλήρωσε ο κ. Γιακουμής.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δάγκαρης αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία που υπάρχει στη δημοτική αρχή γύρω από την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιές αυτές τις πολύ δύσκολες ημέρες, όπου πάνω απ’ όλα προέχει η ανθρώπινη ζωή.

Παρεμβάσεις έγινα εξάλλου από τους αντιδημάρχους στις Δ.Ε. Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας κ.κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλο και Β. Δημητρακόπουλο, καθώς επίσης και από τους  προέδρους  των τοπικών κοινοτήτων Μακρισίων κ. Γιώργο Παρασκευόπουλο, Διασέλων κ. Κώστα Βασιλακόπουλο, Βρίνας κ. Βασίλη Κοπανιτσάνο και  Καλυβακίων κ. Παν. Γεωργακόπουλο και  τον  πρόεδρο  της εθελοντικής οργάνωσης Rommel κ. Ηρ. Ματρώζο.

(Δελτίο Τύπου)

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

andredaki 400x600