LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

12|11
2021
08:23

Δήμος Πύργου: "Παγώνουν" σημαντικά έργα - Πληρωμές και κόστος υλικών τα “φρενάρουν”

Προβλήματα δημιουργεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στην ενέργεια και συμπαρασύρει και ένα πλήθος υλικών και επηρεάζοντας τα δημόσια έργα. Από την άλλη οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων, ήρθαν σε μια στιγμή που οι εργολάβοι δεν έχουν περιθώρια να σηκώσουν στις πλάτες τους αυτό το βάρος, όταν ήδη πιέζονται από την ακρίβεια στο κόστος των υλικών. Από τον “κανόνα” που επικρατεί τους τελευταίους μήνες δεν ξέφυγε ούτε ο δήμος Πύργου, που έχει ανοιχτά μέτωπα με υπό κατασκευή έργα αλλά και άλλα που είτε έχουν δημοπρατηθεί και δεν έχουν ξεκινήσει είτε είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού - Πολεοδομίας και Χωροταξίας Γιάννης Αργυρόπουλος, μίλησε στο ilialive.gr για την τρέχουσα κατάσταση και εξήγησε που θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την εξέλιξη των έργων. “Υπάρχει μία καθυστέρηση στην υλοποίηση σοβαρών έργων, όχι μόνο στο Δήμο Πύργου αλλά σε όλους τους δήμους και όλες τις Περιφέρειες λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών. Πολλοί εργολάβοι, πολλοί εργολήπτες, έχουν πάρει έργα με μεγάλες εκπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που υπήρχαν πριν κάποιους μήνες και σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις πρώτες ύλες με βάση τις νέες τιμές που έχουν διαμορφωθεί”.

Αναφερόμενος στα έργα του δήμου Πύργου ο κ. Αργυρόπουλος στάθηκε στο έργο της επισκευής και της συντήρησης του κολυμβητηρίου. “Ο πρώτος ανάδοχος, αυτός που είχε δώσει την μεγαλύτερη προσφορά με έκπτωση 27% αν θυμάμαι καλά, δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η προθεσμία έληξε και τώρα καλούμε τον δεύτερο ανάδοχο να μας προσκομίσει τα δικαιολογητικά. Θα δούμε τι θα κάνει κι αυτός. Αν και αυτός δεν ανταποκριθεί τότε θα πάμε στον τρίτο και αν δεν ανταποκριθεί και ο τρίτος, θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και θα δούμε τι προβλέπει η νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσουμε στο έργο. Όλα αυτά όμως φέρνουν καθυστερήσεις. Θα μπορούσε ήδη για το κολυμβητήριο να έχει υπογραφεί η σύμβαση και τις επόμενες ημέρες να ξεκινούσε το έργο” σημείωσε.

Σε ένα άλλο έργο αυτό της πεζογέφυρας της Σκαφιδιάς η διαγωνιστική διαδικασία είχε φτάσει στο τελευταίο στάδιο. “Αυτός που είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση με 45% δεν προσκόμισε την εγγυητική ως όφειλε και τον κηρύσσουμε έκπτωτο και πάμε στον δεύτερο. Είναι θέμα λοιπόν πάρα πολύ σοβαρό, η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, κυρίως στο σίδηρο. Οπότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει μία οριζόντια αναθεώρηση των τιμών, από 8% έως 10% - κάπου εκεί θα κυμανθεί - είναι θα είναι μία θετική εξέλιξη αυτό όταν συμβεί αλλά και πάλι νομίζω ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που δεν θα αντιμετωπίζονται ζητήματα όταν η έκπτωση στα έργα είναι πολύ μεγάλες” είπε ο κ. Αργυρόπουλος. “Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε με διάφορους νόμιμους τρόπους να πιέζουμε τους εργολήπτες να προχωρούν τα έργα αλλά όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Όταν και αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια των πρώτων υλών, τότε υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις που όλοι βλέπουμε και επαναλαμβάνω ότι αυτό δε συμβαίνει μόνο στον Δήμο Πύργου, το βλέπουμε και σε έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλοι δήμοι γύρω μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα” συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Πύργου, που φαίνεται να υλοποιείται με πολύ αργό ρυθμό ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε πως συνεχίζεται αλλά υπάρχει ένα άλλο θέμα με τη μη πληρωμή της αναδόχου εταιρίας .”Δεν έχει πληρωθεί ακόμα λόγω κάποιων γραφειοκρατικών ζητημάτων που υπάρχουν στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, είναι διαδικαστικό όμως το πρόβλημα. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε τόσο από την Διαχειριστική Αρχή όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, είναι ότι πολύ σύντομα θα τακτοποιηθούν αυτοί οι λογαριασμοί. Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ οπότε οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Νομίζω, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ξανά επιτάχυνση των εργασιών, που επαναλαμβάνω ότι δεν έχουν σταματήσει, συνεχίζονται, απλώς δεν υλοποιείται το έργο με την ταχύτητα των πρώτων ημερών” σχολίασε ο κ. Αργυρόπουλος.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ