LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

11|02
2022
11:54

Θάνατος Τζωρτζίνας: Τι βλέπει ο Εισαγγελέας και στέλνει την υπόθεση στο Ανθρωποκτονιών; Η απίθανη «εκδοχή» και το «σενάριο»

Στην Εισαγγελία Πατρών αλλά και στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, έχουν φθάσει πληροφορίες για το ενδεχόμενο να πρόκειται για περίπτωση «ανθρωποκτονίας» – παρότι μέχρι σήμερα οι θάνατοι έχουν ιατρικό λόγο που επήλθαν – πάσχοντα από το λεγόμενο «Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου»

Και μόνο στο άκουσμα ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αθηνών αναλαμβάνει την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, δημιουργεί απορίες.

Για ποιο λόγο ένα εξειδικευμένο σε εγκλήματα δολοφονιών Tμήμα να αναλαμβάνει μία οικογενειακή τραγωδία, για την οποία όλα έδειχναν ότι πρόκειται για θανάτους παιδιών που ασθενούσαν, το καθένα από διαφορετική αρρώστια;

Η ενέργεια αυτή του εισαγγελέα έχει να κάνει, άραγε, μόνο με την πρόθεσή του να διερευνηθεί από όλους και εις βάθος η ιστορία ή… έχει κάποιο στοιχείο που παραπέμπει σε κάτι τέτοιο; Κανείς δεν γνωρίζει. Είναι βέβαιο όμως ότι στο εισαγγελικό γραφείο έχουν φθάσει πληροφορίες κυρίως από ιατρικούς και ιατροδικαστικούς κύκλους, της Πάτρας και της Αθήνας που τον ανάγκασαν να «διευρύνει» ακόμη περισσότερο την έρευνα και να της δώσει «άλλη διάσταση».

Φυσικά μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία υποψία για κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Αλλωστε είναι «τρελό» να σκεφθεί και μόνο κάποιος πως υπάρχει πρόσωπο το οποίο έβαλε στόχο να σκοτώσει, με ιδιαίτερα μυστήριο τρόπο, τρία κοριτσάκια.

Είναι βέβαιο πάντως ότι, από τη μέχρι στιγμής εξέταση και αξιολόγηση των στοιχείων εκ μέρους των Αρχών, κρίθηκε ότι η υπόθεση θα πρέπει να ψαχτεί σε βάθος κι έτσι η διερεύνηση περνά στα χέρια έμπειρων αξιωματικών της Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής Αττικής.

Οι αξιωματικοί, μόλις λάβουν στα χέρια τους τον φάκελο, θα βάλουν «στο μικροσκόπιο» όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τον θάνατο των τριών παιδιών και θα ξεκινήσουν έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι «μυστηριώδεις» θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οπως έγινε γνωστό, με βάση την εντολή για την διενέργεια της Προκαταρτικής Εξέτασης, πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.

Οπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ο πιο «μυστήριος» και ίσως απ’ αυτόν οδηγηθούν οι αρμόδιες αρχές στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τα κορίτσια, όπως είναι γνωστό, και παρά τα όσα ακούγονται από διάφορα ΜΜΕ, δεν πέθαναν από την ίδια αιτία.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», στην Εισαγγελία Πατρών αλλά και στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, έχουν φθάσει πληροφορίες για το ενδεχόμενο να πρόκειται για περίπτωση «ανθρωποκτονίας» – παρότι μέχρι σήμερα οι θάνατοι έχουν ιατρικό λόγο που επήλθαν – προκληθείσα από πάσχοντα από το λεγόμενο «Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου», μία κλινική διαταραχή μέσω της οποίας ένα άτομο βλάπτει κάποιο άλλο. Το συγκεκριμένο «σενάριο» είχε μπει στην σκέψη όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, ο πάσχων προχωρά σε επικίνδυνους τραυματισμούς ή πλασματικά μέσα (π.χ. τεχνητές μολύνσεις), αναζητώντας το έλεος από τρίτους. Πρόκειται, δηλαδή, για ψυχοπαθολογία με ολέθριες προεκτάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο, σε ένα ποσοστό 5%-10%. Τα θύματα του συνδρόμου κακοποιούνται και δηλητηριάζονται σταδιακά. Ο θύτης φτάνει σε σημείο να υποστηρίζει ότι γνωρίζει καλύτερα την ασθένεια από την οποία πάσχει το θύμα (π.χ. σε πιθανή αιμορραγία άγνωστης προέλευσης προσπαθεί να πείσει τον γιατρό ότι πρόκειται για καρκίνο στο έντερο), τείνει δηλαδή να δραματοποιεί τα γεγονότα, εσκεμμένα, διαψεύδοντας ακόμα και τα τεκμήρια. Δεν λείπουν φορές που διαστρεβλώνει την αλήθεια και αποποιείται ευθύνες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΜΕΣΩ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ – Κοινή δήλωση των γονέων για… «ανακρίβειες»

Στο μεταξύ, οι γονείς που έχασαν τα τρία μικρά παιδιά τους στην Πάτρα, εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων τους.

Στην δήλωση, ο δικηγόρος Δημήτρης Καράμπελας αναφέρεται στα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας προσθέτοντας πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι γονείς πληροφορήθηκαν την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για να διαλευκανθούν πλήρως.

Η δήλωση του δικηγόρου των γονιών από την Πάτρα, αναφέρει:

«Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν» αναφέρει ο κ. Καράμπελας και συνεχίζει: «Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ιριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Ερευνα ακόμη και της πιο «απίθανης» εκδοχής…

Του Γιώργου Αναστασόπουλου

Τα δημοσιεύματα της «Π» κυριαρχούν στον φάκελο που έχει σχηματισθεί μετά την εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία αφορά στον ανεξήγητο θάνατο των τριών κοριτσιών της πατρινής οικογένειας Δασκαλάκη.

Η έρευνα διατάχθηκε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», υπό συνθήκες απόλυτου συντονισμού και προβληματισμού των δικαστικών αρχών της Αθήνας και της Πάτρας.

Το πρωτοφανές τριπλό περιστατικό απώλειας, της Μαλένας, της Ιριδας και της Τζωρτζίνας, ευαισθητοποίησε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργο Μπισμπίκη και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, η οποία άλλωστε είναι αυτή που διέταξε την Προκαταρκτική Εξέταση, μετά από παραγγελία του πρώτου.

Στο μεταξύ, για να μην δημιουργούνται συγκεχυμένες εντυπώσεις, εξηγήθηκε από εισαγγελική πηγή ότι είναι επιβεβλημένη η αποστολή της δικογραφίας στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής όχι διότι αδυνατεί η Ασφάλεια Πατρών να διεκπεραιώσει το προανακριτικό έργο, αλλά επειδή είναι αναγκαίο να καταθέσουν γιατροί και ιατροδικαστές της Αθήνας, αφού οι θάνατοι της Μαλένας και της Τζωρτζίνας συνέβησαν εκεί.

Αλλωστε, για τη «μυστήρια» απώλεια της Μαλένας εκκρεμεί μήνυση του πατέρα της Μάνου Δασκαλάκη στην Εισαγγελία Αθήνας, χωρίς ακόμη να έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα…

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Ασφάλεια Αττικής, η δικογραφία θα επιστραφεί στην Ασφάλεια Πάτρας, που παράλληλα θα λάβει καταθέσεις από ιατροδικαστές, γιατρούς και το οικογενειακό περιβάλλον, οπότε και θα γίνει ο αναγκαίος συσχετισμός…

Η εισαγγελική εντολή στις αρχές Ασφαλείας είναι ενδεικτική της βούλησης της δικαιοσύνης να πέσει άπλετο φως στο τριπλό μυστήριο: «Η έρευνα πρέπει να είναι ενδελεχής και εξαντλητική, ώστε να προσδιορισθούν τα πραγματικά αίτια των τριών θανάτων.

Ερευνα προς κάθε κατεύθυνση και διερεύνηση ακόμη και της πιο απίθανης – φαινομενικά – εκδοχής…» διαμηνύεται, από πλευράς της, σε όλους τους τόνους.

Πηγή: Pelop.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.