LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|06
2022
19:56

«Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο» - Η νέα έκδοση του Δήμου Πύργου βγάζει στην επιφάνεια την ιστορία μας

Ο Δήμος Πύργου, πιστός στο «ραντεβού» του με την ιστορία, συνεχίζει δυναμικά την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, με την έκδοση ενός νέου βιβλίου-λευκώματος για την Αρχαία Φειά.

«Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο», το νέο λεύκωμα που εκδίδει ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού», η παρουσίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 και ώρα 20.00 στη μικρή πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων». Την έρευνα και συγγραφή του του βιβλίου υπογράφει ο ιστορικός - ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου Θεόδωρος Λάμπρος - ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλεια - και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Για την έκδοση και την παρουσίαση του βιβλίου δόθηκε την Τετάρτη (29/6/2022) συνέντευξη Τύπου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο να σημειώνει τα εξής:

«Το Επίνειο του Πύργου-το Κατάκολο, αποτελεί έναν τόπο με πλούσια ιστορία. Ξεκινά από τα αρχαία χρόνια με την πόλη και το λιμάνι της Φειάς, συνεχίζει με το Ποντικόκαστρο που αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό και στρατιωτικό κέντρο για τους Φράγκους και τους Βυζαντινούς στα χρόνια του Μεσαίωνα. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα στο λιμάνι του Κατακόλου που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κάθε χρόνο. Είχαμε δεσμευτεί στην προσπάθεια ανάδειξης όλης της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Η περιοχή μας έχει πλούσιο ιστορικό απόθεμα, δυστυχώς ξεχασμένο στη λήθη χρόνια τώρα. Συνεχίζουμε δυναμικά να φέρουμε στην επιφάνεια όλα αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, να τα προσφέρουμε στους συνδημότες μας – και κυρίως στη νέα γενιά - αλλά και να γνωστοποιήσουμε σε ευρύτερο κοινό την ιστορία μας».

feia katakolo vivlio 2

Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου χαρακτήρισε την έκδοση «πολύ ενδιαφέρουσα γιατί, η αλήθεια είναι ότι παρ’ ότι η Αρχαία Φειά βρίσκεται δίπλα μας, δεν έχουμε πολλές γνώσεις γι’ αυτήν. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, καθώς ο πολιτισμός και ιστορία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες».

Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες εκδόσεις, το μαθητικό ημερολόγιο – τετράδιο για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου και το ιστορικό βιβλίο για τη Συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821, σε αυτήν ο ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος, ερεύνησε και κατέγραψε με τον αρχαιολόγο Κώστα Αντωνόπουλο όλες τις άγνωστες πτυχές της συγκεκριμένης περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

«Είναι μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια. Είχα τη χαρά να συγγράψω μαζί με τον αρχαιολόγο και καλό φίλο, Κώστα Αντωνόπουλο, αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο για το σημαντικότερο λιμάνι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και για το Ποντικόκαστρο, το οποίο «έγραψε» τη δική του ιστορία κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας» σημείωσε. «Το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αλλά συνεχίζει στους νεότερους χρόνους καθώς η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με το Κατάκολο και τους ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξή του, όπως ο αείμνηστος εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης. Εκτιμώ ότι μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα φύγουμε όλοι «γεμάτοι» με περισσότερη ιστορία για μια άγνωστη για τους περισσότερους εποχή» κατέληξε.

-Στην εκδήλωση της παρουσίασης, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής-πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι συγγραφείς Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και Θεόδωρος Λάμπρος και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ