LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|09
2022
12:57

NASA: Συντρίβει διαστημόπλοιο 330 εκατομμυρίων δολαρίων πάνω σε αστεροειδή

Η αποστολή DART της NASA προβλέπει την σκόπιμη συντριβή διαστημοπλοίου πάνω σε αστεροειδή που δεν απειλεί άμεσα τη Γη, έχοντας ως στόχο να διαπιστώσει αν θα επιβιώσει από τη σύγκρουση.

Στις 26 Σεπτεμβρίου το Double Asteroid Redirection Test ή αλλιώς DART της NASA θα κάνει την πρώτη του δοκιμή για να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη Γη σε ενδεχόμενη απειλή από έναν αστεροειδή ή κομήτη.

Στόχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είναι να χρησιμοποιήσει ένας από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια για να αναλύσει την πρόσκρουση που θα έχει το DART με τον αστεροειδή πλάτους 160 μέτρων που είναι γνωστός ως «Dimorphos».

«Θέλουμε να μάθουμε πώς λειτουργεί το διαστημόπλοιο και ποια θα είναι η αντίδρασή του στην πρόσκρουση»

Κι ενώ ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν πρόκειται να χτυπήσει τη Γη σύντομα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τη USA TODAY, ο αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA, Λίντλεϊ Τζόνσον, είπε: «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου ένας αστεροειδής θα κατευθύνεται προς τη Γη και στη συνέχεια θα πρέπει να δοκιμάζουμε τις αντιδράσεις μας».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μάθουμε πώς λειτουργεί το διαστημόπλοιο και ποια θα είναι η αντίδραση του αστεροειδή στην πρόσκρουση πριν βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση».

Ο αστρονόμος του Παρατηρητηρίου Λόουελ στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα, και συν-επικεφαλής της εκστρατείας παρατήρησης του Ιουλίου, Νικ Μόσκοβιτς δήλωσε ότι τώρα είναι η τέλεια στιγμή για την εκτέλεση της δοκιμής, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Η φύση αυτού του πειράματος απαιτεί εξαιρετική γνώση του συστήματος των αστεροειδών, προτού κάνουμε οτιδήποτε», ξεκαθάρισε.

Και συνέχισε: «Δεν θέλουμε την τελευταία στιγμή να πούμε ότι είναι κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί ή δεν είχαμε προβλέψει. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε αλλαγή που θα δούμε θα οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό που πέτυχε το DART».

Το διαστημόπλοιο πρόκειται να δώσει μια ώθηση στον αστεροειδή, για να αλλάξει τροχιά κατά 1%

Η USA TODAY ανέφερε επίσης ότι το DART δεν προορίζεται να καταστρέψει το «Dimorphos», αλλά μάλλον να του δώσει μια ελαφριά «ώθηση», που θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά του γύρω από το Δίδυμο κατά περίπου 1 τοις εκατό. Αν και αυτό το νούμερο ακούγεται μικρό, σύμφωνα με την επικεφαλής συντονίστρια του DART, Νάνσι Σαμπότ, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σωτήρια για την ανθρωπότητα.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ