LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

28|09
2022
15:32

Σε κίνδυνο εξαφάνισης περισσότερα από τα μισά είδη φοίνικα

Η οικογένεια των φοινίκων περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη μεγάλης οικονομικής σημασίας.

Περισσότεροι από 1.000 φοίνικες σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από τα μισά γνωστά είδη, είναι πιθανό αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, υπολογίζει μελέτη που βασίστηκε σε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης.

Η οικογένεια των φοινίκων, τα αρεκοειδή, περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη μεγάλης οικονομικής σημασίας, είδη που προσφέρουν καρύδες, φοινικέλαιο, χουρμάδες, καθώς και καουτσούκ και υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σπιτιών, επίπλων και σχοινιών.

Συνολικά 185 είδη με οικονομική σημασία περιλαμβάνονται στα περισσότερα από 1.000 είδη που εκτιμάται ότι απειλούνται, διαπιστώνει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Ecology and Evolution.

Η εκτίμηση του κινδύνου εξαφάνισης για κάθε επιμέρους είδους είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Κιου στη Βρετανία να χρησιμοποιήσουν μοντέλο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να προσδιορίσουν κατά προσέγγιση τον αριθμό των απειλούμενων ειδών.

Ο φοίνικας Pritchardia affinis, ενδημικό είδος της Χαβάης, βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης (Hawaiian Ecosystems at Risk Project)

«Οι προβλέψεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό προτεραιοτήτων στις προσπάθειες προστασίας και σε δράσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον μέγιστο κίνδυνο» δήλωσε στο BBC ο Στίβεν Μπάχμαν, επικεφαλής της μελέτης.

Ως χώρες προτεραιότητας κατονομάζονται η Μαδαγασκάρη, η Νέα Γουινέα, οι Φιλιππίνες, η Χαβάη, η Βόρνεο, η Τζαμάικα, το Βιετνάμ, το Βανουάτου, η Νέα Καληδονία και το Σουλαουέσι.

Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Didio dcc από το Pixabay 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ