LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|11
2022
17:32

Ανακύκλωση αυτοκινήτου: Σώσε το περιβάλλον εξοικονομώντας χρήματα

Η ανακύκλωση αυτοκινήτου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής όσο το ενεργειακό αποτύπωμα, και η υπεύθυνη ανακύκλωση κερδίζουν έδαφος.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το τι πρέπει να κάνουν με τα γυάλινα μπουκάλια, το πλαστικό ή το χαρτί, πολλοί δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχει δυνατότητα για ανακύκλωση αυτοκινήτου!

Δυστυχώς, οι χωματερές γεμίζουν με υλικά που δεν έχουν ανακυκλωθεί σωστά και το αυτοκίνητο είναι ένα από αυτά.

Η απόρριψη οχημάτων στους χώρους υγειονομικής έχει σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες επηρεάζοντας και την υγεία μας. Πώς; Οι ρύποι, οι μπαταρίες αυτοκινήτου και πολλά ακόμα τοξικά υγρά περνούν στο χώμα, στα φυτά και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταφθάνουν στο πιάτο μας.

Ευτυχώς, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με την ανακύκλωση αυτοκινήτου μειώνοντας δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η απόρριψή τους στις χωματερές.

Αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 80% του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμο, αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθος της περιβαλλοντικής μας συνεισφοράς αλλά και το πλήθος των ανταλλακτικών και των υλικών που επιστέφουν στην αγορά μέσα από την ανακύκλωση του αυτοκινήτου.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης εκτός από το περιβάλλον ωφελεί και την τσέπη μας! Ένας ακόμη λοιπόν λόγος για να την επιλέξουμε είναι και ο οικονομικός, καθώς θα αποζημιωθούμε για αυτή μας την ενέργεια.

Πώς λειτουργεί η ανακύκλωση αυτοκινήτου;

Αρχικά, τα υγρά του αυτοκινήτου, όπως οι μπαταρίες, απορρίπτονται σε συγκεκριμένες δομές. Στη συνέχεια, αφαιρούνται τα μέρη του αυτοκινήτου και πολλά εξαρτήματα μεταπωλούνται. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτου μειώνουν τη ζήτηση για την κατασκευή καινούριων, μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο προμήθειας νέων υλικών και κατασκευής νέων ανταλλακτικών.

Το μη ανακυκλώσιμο μέρος του αυτοκινήτου, που δεν έχει πλέον τοξικά, θρυμματίζεται και είναι πραγματικά ελάχιστο, μπορείς να το κρατήσεις στο ένα σου χέρι!

Πλέον οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανακύκλωση αυτοκινήτου είναι πολλές και ευτυχώς μπορούμε να τις βρούμε και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από τα Χανιά, τη Λάρισα, το Αγρίνιο, την Κέρκυρα έως και τη Σάμο οι εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτου ανοίγουν θέσεις εργασίας, στηρίζουν το περιβάλλον και εξασφαλίζουν χρήματα στους κατόχους παλιών οχημάτων.

Ποια μέρη του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμα;

  • Λάδι κινητήρα και φίλτρα λαδιού

Το λάδι του κινητήρα και τα φίλτρα λαδιού ανήκουν στα ανακυκλώσιμα υλικά του αυτοκινήτου. Οι εταιρείες ανακύκλωσης γνωρίζουν τους αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους απομάκρυνσης του λαδιού πριν αποσυναρμολογηθεί.

  • Κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων

Διάφορα εξαρτήματα κινητήρα μπορεί να είναι πολύτιμα για διαφορετικούς αντιπροσώπους ΣΚΡΑΠ. Κάποια εξαρτήματα όπως το μπουζί, το καλοριφέρ ακόμα και ο κινητήρας μπορούν να ανακατασκευαστούν.

  • Γυαλιά

Η ανακύκλωση αυτοκινήτου όσον αφορά τα γυάλινα μέρη, μπορεί να τροφοδοτήσει διαφορετικές αγορές. Το γυαλί χρησιμοποιείται τόσο στα γυάλινα μπουκάλια, στα γυάλινα προϊόντα και κοσμήματα, σε πλακάκια δαπέδου αλλά και σε πάγκους!

  • Μεταλλικά μέρη

Τα μέταλλα κοστίζουν και το αυτοκίνητο έχει πολλά! Ανάλογα με την αξία και το βάρος τους τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου μπορούν να σου δώσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό.

  • Συμπλέκτης αυτοκινήτου και μίζα

Ομολογουμένως, από τα πιο ακριβά εξαρτήματα αν θες να τα πάρεις καινούρια. Οι ειδικοί όμως στην ανακύκλωση αυτοκινήτου μπορούν να τα αφαιρέσουν, να τα ανακατασκευάσουν και μαζί με τον πλανήτη να σώσουν και την τσέπη σου!

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Friedrich Frühling από το Pixabay

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo