LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|12
2022
22:59

Το παλιότερο DNA του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Γροιλανδία - Χρονολογείται πριν από 2 εκατ. χρόνια

DNA ζώων και μικροοργανισμών βρέθηκε στη Γροιλανδία, μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά DNA ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Τα μικροσκοπικά θραύσματα, το καθένα μήκους μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού, βρέθηκαν σε ίζημα της εποχής των παγετώνων στη βόρεια Γροιλανδία.

Το DNA επέτρεψε στους ειδικούς να χαρτογραφήσουν ένα προϊστορικό οικοσύστημα αποτελούμενο από ζώα όπως τάρανδοι, λαγοί, αρουραίοι, ακόμη και μαστόδοντες, που περιγράφεται ως ένας τριχωτός ελέφαντας της εποχής των παγετώνων.

Η νέα ανακάλυψη αποδεικνύει ότι ο μαστόδοντας περιπλανήθηκε μέχρι τη Γροιλανδία πριν εξαφανιστεί. Βρέθηκαν επίσης ίχνη φυτών όπως σημύδες και λεύκες, καθώς και μια σειρά από μικροοργανισμούς, όπως αναφέρει το περιοδικό Nature.

Ο καθηγητής Eske Willerslev, μέλος του Κολλεγίου St. John's University του Cambridge, δήλωσε: «Ένα νέο κεφάλαιο που εκτείνεται σε ένα εκατομμύριο επιπλέον έτη ιστορίας έχει επιτέλους ανοίξει και για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε απευθείας το DNA ενός παρελθόντος οικοσυστήματος πολύ πίσω στον χρόνο».

«Το DNA μπορεί να υποβαθμιστεί γρήγορα, αλλά δείξαμε ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να πάμε πιο πίσω στο χρόνο από ό,τι θα μπορούσε να τολμήσει να φανταστεί κανείς», πρόσθεσε.

Τα 41 χρησιμοποιήσιμα δείγματα DNA βρέθηκαν κρυμμένα από άργιλο και χαλαζία στον σχηματισμό Kobenhavn, ένα ίζημα πάχους 100 μέτρων, κρυμμένο στο στόμιο ενός φιόρδ στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο καθηγητής Kurt Kjaer, του Κέντρου Γεωγενετικής του Ιδρύματος Lundbeck του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Τα αρχαία δείγματα DNA βρέθηκαν θαμμένα βαθιά σε ίζημα που είχε συσσωρευτεί πάνω από 20.000 χρόνια. Το ίζημα τελικά διατηρήθηκε σε πάγο και δεν διαταράχθηκε από τους ανθρώπους για δύο εκατομμύρια χρόνια».

Η δουλειά από ομάδα 40 ερευνητών από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ξεκλείδωσε τα μυστικά των θραυσμάτων DNA.

Αν και βρέθηκαν αρκετά κομμάτια DNA του μαστόδοντα, οι ερευνητές είπαν ότι ήταν κατακερματισμένα και δεν κάλυπταν ολόκληρο το γονιδίωμα – πράγμα που σημαίνει ότι η αναβίωση του είδους μέσω της κλωνοποίησης δεν θα ήταν ακόμα δυνατή.

Ωστόσο, η ομάδα είπε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να δείξει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των «καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

«Οι αποστολές είναι ακριβές και πολλά από τα δείγματα ελήφθησαν το 2006 όταν η ομάδα βρισκόταν στη Γροιλανδία για άλλο έργο», είπε ο καθηγητής Kjaer.

«Αν μπορέσουμε να αρχίσουμε να εξερευνούμε το αρχαίο DNA σε κόκκους αργίλου από την Αφρική, ίσως μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε πρωτοποριακές πληροφορίες για την προέλευση πολλών διαφορετικών ειδών – ίσως ακόμη να αποκτήσουμε και νέες γνώσεις για τους πρώτους ανθρώπους και τους προγόνους τους – οι δυνατότητες είναι ατελείωτες» πρόσθεσε.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ