LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

10|12
2022
10:03

Οι ερασιΤΕΧΝΕΣ ανεβάζουν "Δον Κιχώτη" στην Αμαλιάδα

Το κλασσικό έργο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» του Θερβάντες ανεβάζει στη σκηνή η θεατρική ομάδα «ερασιΤΕΧΝΕΣ»  Αμαλιάδας, όπου χθες το μεσημέρι λίγο πριν την πρεμιέρα που έγινε το βράδυ της Παρασκευής με επιτυχία, από το συνεδριακό κέντρο της Σοχιάς, οι συντελεστές της παράστασης και ο δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Το έργο διασκευάστηκε από τον γνωστό ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Καλατζόπουλο, με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να προκαλεί ενδιαφέρον τόσο στα παιδιά μιας και πρόκειται για παιδική παράσταση όσο όμως και στους μεγαλύτερους. Η συνδιοργάνωση γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας.

Αρχικά ο σκηνοθέτης θεατρικής ομάδας  «ερασιΤΕΧΝΕΣ»  Αμαλιάδας Χάρης Κότσιφας αναφερόμενος στην παράσταση τόνισε ότι «... η ομάδα μας σε μία εποχή όπου οι ανθρώπινες αξίες είναι υπό αμφισβήτηση και έχουν ανάγκη από ένα καινούργιο ξεκίνημα, αποφάσισε να ανεβάσει ένα έργο το οποίο έχει διασκευαστεί από τον Γιάννη Καλαντζόπουλο και είναι ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες. Μέσα σε αυτό το έργο βλέπουμε τη μάχη του καλού με το κακό, την μάχη του ονείρου με το συμφέρον. Έτσι λοιπόν η διασκευή σε αυτό το έργο από τον Γιάννη Καρατζόπουλο που μας έδωσε το έργο δωρεάν, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο έργο μας έχουμε πάρα πολλά τραγούδια χορούς, μουσική, υπέροχα κοστούμια με σκοπό να πλησιάσουμε όσο είναι δυνατόν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Καλούμε τον κόσμο της πόλης μας να έρθει αυτές τις έξι ημέρες, αυτή την την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή και πάλι τις ίδιες μέρες την άλλη εβδομάδα για να διασκεδάσουμε μαζί και να πάρουμε τα βαθιά μηνύματα αυτού του έργου. Ως σκηνοθέτης της ομάδας είναι μεγάλη μου τιμή να δουλεύω με τα παιδιά της ομάδας και νομίζω ότι για πρώτη φορά ανεβαίνουν 25 ηθοποιοί στη σκηνή, ήταν πολύ δύσκολα αλλά ταυτόχρονα τα παιδιά βοήθησαν πάρα πολύ έτσι ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το τόσο δύσκολο αλλά ουσιαστικό έργο».

Όπως σημείωσε επιπλέον ο κ. Κότσιφας «Την Κυριακή στις 11.00 το πρωί θα έχουμε την χαρά να τιμήσει με την παρουσία του την παράσταση μας ο κ. Γιάννης Καλατζόπουλος γνωστός Θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός ο οποίος θα τιμηθεί τόσο από την θεατρική μας ομάδα όσο και από τον Δήμο Ήλιδας για την προσφορά του στα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Επίσης η ομάδα μας κάνοντας πράξη αυτό που τόσα χρόνια διδάσκει δηλαδή την αλληλοβοήθεια, μέρος των εσόδων, αφού καλύψουμε τα έξοδα της παράστασης, θα διατεθεί στον συμπατριώτη μας, ιδρυτή της “Κουζίνας του δρόμου”  “ο άλλος άνθρωπος” στον κ. Πολυχρονόπουλο πού κατάγεται από την Ροβιάτα για να αγοράσουν τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται για τους ανθρώπους που τρώνε και ζουν στους δρόμους της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης  αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης, επεσήμανε πως πλέον δεν υπάρχει καμία δέσμευση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να διατηρείται ο τίτλος «Πολυχώρος» και από δω και στο εξής θα ονομάζεται Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση για μία ακόμα φορά, με ωραίους, τρελούς άνθρωπος γιατί και εγώ τρελός είμαι για να κάθομαι να κάνω αυτή τη δουλειά τόσα χρόνια, σημαίνει ότι έχω την τρέλα μου, οι οποίοι αξιοποιούν αυτό που εμείς είχαμε οραματιστεί και τελικά κατασκευάσαμε το δημοτικό θέατρο Αμαλιάδας. Και είναι μία καλή αφορμή και ευκαιρία σήμερα να σας πω ότι ο πολυχώρος μας τελειώνει. Διότι πέρασαν τα χρόνια που ήμασταν δεσμευμένοι απέναντι στο ευρωπαϊκό μέτρο που δεν χρηματοδοτούσε θέατρα, κινηματογράφους κτλπ και έπρεπε να έχουμε τον τίτλο “Πολυχώρος”. Το Δημοτικό Θέατρο από όταν κάνουμε εμείς την παρουσίαση ότι πλέον έχουμε ένα δημοτικό θέατρο και μία δημοτική πινακοθήκη στην Αμαλιάδα θα είναι Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας. Η Ήλιδα είναι η μεγάλη Ήλιδα οι μεγάλες και διαχρονικές αξίες, οι οποίες μας τιμούν και πρέπει κι εμείς να τις τιμούμε στις δραστηριότητές μας. Με αυτούς τους ωραίους τρελούς ανθρώπους χαίρομαι γιατί αξιοποιούν αυτό που εμείς κοπιάσαμε πολλά χρόνια, πάνω από 10 χρόνια για να φτιάξουμε. Φανταστείτε να ήταν έρημο χωρίς πνοή. Η αναπνοή του και η λειτουργία του είναι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν το μεράκι για την τέχνη, το θέατρο, την μουσική και την ζωγραφική. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος, έτσι ώστε να έχει χώρους που θα φιλοξενούν αυτές τις δραστηριότητες. Το μόνο που έχω να πω είναι “σας ευχαριστώ παιδιά που κάνετε πράξη το όραμα μου».

Ακολούθως η Ελένη Σκορδίλη, βοηθός σκηνοθέτη και μουσικός της ομάδας “ερασιΤΕΧΝΕΣ” επεσήμανε ότι «... αυτό που χαρακτηρίζει το φετινό μας έργο είναι ότι μας βοήθησε και μας να εντρυφήσουμε λιγάκι στο τι σημαίνει Δον Κιχώτης και να καταλάβουμε την μάχη που έχουμε μεταξύ του ονείρου και της λογικής. Και πως το ένα επηρεάζει το άλλο. Αυτά όλα θα έχετε την χαρά να τα απολαύσετε ντυμένα με ισπανικές μουσικές, από γνήσιους ισπανός σύνθετες και με λίγα κομμάτια τα οποία έχω φτιάξει για την παράσταση. Θα έχετε όλο το χρώμα της Ισπανίας, τα παιδιά έχουν δουλέψει πάρα πολύ ωραία και έχουνε δώσει και κωμικό αλλά και σοβαρό χαρακτήρα όπου χρειάζονταν και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διασκευή είναι από τις καλύτερες διασκευές του Δον Κιχώτη τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους».

Τέλος, ο ηθοποιός Νίκος Κώνστας σημείωσε πως «... δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα γεμάτα χαρά, γεμάτα γέλια σας περιμένουμε όλους να έρθετε να μας δείτε, μικρούς μεγάλους, χωρίς όριο ηλικίας, μπορεί να είναι παιδική παράσταση αλλά όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Οπότε από ηλικίες τριών μέχρι 93 ελάτε να μας δείτε για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Εγώ από την πλευρά μου έχω να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα που έχουμε δει στις πρόβες. Και θα κλείσω με μία ατάκα το έργου που λέει ότι πρέπει να πολεμάμε για τις αξίες μας».

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ