LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|01
2023
21:32

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» - Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού

Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή «επιστροφή» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
Τι ανέφερε το δημοσίευμα
 

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την «επιστροφή» -για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μίας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη που χρονολογείται από το 1800, έγραφε το δημοσίευμα του Bloomberg που κυκλοφόρησε.

Μία τέτοια συμφωνία θα προβλέπει την αποστολή στην Αθήνα κάποιων γλυπτών -εκ περιτροπής- για αρκετά χρόνια, όπως γνωστοποιούν άτομα που γνωρίζουν το θέμα και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επειδή η συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι πολύπλοκες συζητήσεις συνεχίζονται και η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι η διαδικασία για τη μετακίνηση των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Τέλος σε μία διαμάχη χρόνων;

Μια συμφωνία θα επέλυε μια διαμάχη που επηρεάζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832. Τα γλυπτά -γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα- είναι μία συλλογή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για την επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μία μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που συνήφθη πέρυσι και η οποία οδήγησε στην ανάκτηση 161 αρχαίων αντικειμένων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών