LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|01
2023
23:18

iPhone: Η συσκευή που άλλαξε την καθημερινότητα μας συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής

Το iPhone ήταν η πρώτη υπολογιστική συσκευή που χωρούσε στην παλάμη ενός χεριού και επιπλέον έδινε πρόσβαση στο Διαδίκτυο

«Είναι μία μέρα για την οποία περίμενα 2,5 χρόνια». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο 

 του πριν από ακριβώς 15 χρόνια στο πλαίσιο του Macworld, μίας εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων για το οικοσύστημα της Apple.

Αντικείμενο της παρουσίασης ήταν το iPhone, μία «έξυπνη» συσκευή κινητής τηλεφωνίας που άλλαξε την καθημερινότητα μας και ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την ταχεία ανάπτυξη της ψηφιακής επανάστασης που συνεχίζουμε να βιώνουμε.

Το iPhone παρουσιάστηκε μεν στις 9 Ιανουαρίου 2007 αλλά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε να διατίθεται στις 29 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Ο λόγος ήταν απλός: η συσκευή έπρεπε να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τη ρυθμιστική αρχή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς των ΗΠΑ (FCC) και στην Apple δεν ήθελαν να υπάρξει κάποια διαρροή που δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνέχεια κάθε νέο iPhone παρουσιαζόταν μία εβδομάδα πριν την έναρξη της διάθεσης τους και κάθε φορά η φημολογία για τα καινούρια χαρακτηριστικά του ήταν έντονη.

Το πρώτο iPhone

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το πρώτο iPhone δεν είναι το πρώτο smartphone. Αν ορίσουμε το smartphone (ή «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο) ως μία συσκευή που μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις κινητής τηλεφωνίας, έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οθόνη αφής και δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών, είχαν προηγηθεί μοντέλα από διάφορους κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένης των Nokia, Ericsson και Motorola. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι η Microsoft είχε παρουσιάσει τα Windows CE, ένα λειτουργικό σύστημα για τέτοιου είδους «έξυπνες» συσκευές και υπήρχαν ήδη αρκετά κινητά τηλέφωνα με οθόνη αφής που το χρησιμοποιούσαν με τα μοντέλα της HTC να είναι τα πιο δημοφιλή.

Επίσης, από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών το iPhone δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Η οθόνη ήταν μεν αρκετά μεγάλη στις 3,5 ίντσες αλλά η συσκευή δεν υποστήριζε τη δυνατότητα λειτουργίας σε 3G δίκτυα, η κάμερα προσέφερε ανάλυση μόλις 2 megapixel και ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος ήταν μόλις στα 4 ή στα 8 GB! Το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου μέσω κάρτας microSD ήταν επίσης ένα μείον για πολλούς χρήστες.

Όμως, το iPhone ήταν η πρώτη φορητή συσκευή με οθόνη αφής που ενσωμάτωνε multi-touch τεχνολογία και σε συνδυασμό με έναν εξαιρετικά εύχρηστο λειτουργικό σύστημα ήταν το πρώτο πραγματικό smartphone. Η Apple είχε κατανοήσει τη σημασία του οικοσυστήματος ήδη από την εποχή του iPod και με το λανσάρισμα του App Store έδωσε τη δυνατότητα σε δημιουργούς εφαρμογών να παρουσιάσουν καινοτόμα apps που αξιοποιούσαν περαιτέρω τις δυνατότητες μίας φορητής συσκευής αλλά κυρίως του Διαδικτύου. Ουσιαστικά, το iPhone ήταν η πρώτη υπολογιστική συσκευή που χωρούσε στην παλάμη ενός χεριού και επιπλέον έδινε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το όραμα του Jobs

Η Apple εργαζόταν για την παρουσίαση του iPhone από το 2004. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακοίνωση δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη υπό την έννοια ότι πολλοί περίμεναν ότι η Apple, η οποία δεν ήταν ο κολοσσός που είναι τώρα, θα επεδίωκε να εισέλθει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων αξιοποιώντας την επιτυχία του… iPod. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι το iPhone αποτελεί τρόπον τινά τον διάδοχο του iPod και δεν είναι τυχαίο ότι η Apple το έχει καταργήσει πλέον. Με το iPhone οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα και να έχουν έναν υπολογιστή στην παλάμη τους. Αν και δεν είναι βέβαιο, αν ο Jobs θεωρούσε ότι το iPhone θα ήταν η βασική υπολογιστική συσκευή των χρηστών του οικοσυστήματος της Apple ή πίστευε ότι αυτό τον ρόλο θα είχε το iPad, το οποίο παρουσιάστηκε 2 χρόνια μετά το iPhone. Αλλά τελικώς η κατάσταση εξελίχθηκε αρκετά διαφορετικά.

Η «κληρονομιά» του iPhone

Αν και το iPhone δεν ήταν το πρώτο smartphone, σίγουρα ήταν η συσκευή που έκανε «μόδα» το smartphone. Σε μία περίοδο όπου κυριαρχούσα η Blackberry και η Nokia, η Apple έθεσε ως στόχο να κατακτήσει το 1% της παγκόσμιας αγοράς των smartphones. Το πέτυχε μέσα σε ένα χρόνο και αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν μία εξαιρετικά ακριβή συσκευή και διάθεση αρχικά μόνο σε περιορισμένο αριθμό αγορών. Σημειωτέον πως στην Ελλάδα το πρώτο iPhone δεν ήρθε επίσημα αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το iPhone 3G.

Αυτή τη στιγμή, το μερίδιο της Apple στην παγκόσμια αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδο άνω του 15% με τον αμερικανικό κολοσσό να είναι στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 που υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την Apple είχαν πωληθεί πάνω από 2,2 δισ. iPhone συσκευές. Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω 1,2 ενεργές iPhone συσκευές παγκοσμίως και γενικότερα το iPhone είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κινητά τηλέφωνα σε ολόκληρο τον πλανήτη παρά το γεγονός ότι είναι και από τα πλέον ακριβά!

Η πραγματική κληρονομιά πάντως του iPhone είναι πως πρόκειται για μία συσκευή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τις υπολογιστικές συσκευές. Εφαρμογές όπως τα social media δεν θα ήταν τόσο δημοφιλείς αν δεν υπήρχαν τα smartphones και τα τελευταία δεν θα ήταν τόσο εύχρηστα όσο είναι τώρα αν δεν υπήρχε το iPhone. Το 2007 οι έως τότε προσπάθειες για μία «έξυπνη» φορητή συσκευή δεν είχαν αποδώσει αυτό που περίμεναν πολλοί. Το iPhone άλλαξε τον τρόπο σκέψης για να έρθει μετά η Google με το Android, το οποίο έκανε προσιτό το smartphone, και να φθάσουμε στο σημείο το smartphone να είναι η συσκευή εκείνη που χρησιμοποιούμε πλέον σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας μας. Και να έχει δώσει πραγματική ώθηση στην ψηφιακή επανάσταση που συνεχίζουμε να βιώνουμε

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών