LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

11|01
2023
23:59

Πιο ζεστοί από ποτέ οι ωκεανοί το 2022 - Εκτός ισορροπίας ο πλανήτης

Οι ωκεανοί ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ το 2022, σύμφωνα με ανάλυση που δείχνει πως «οδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση».

Οι ωκεανοί του πλανήτη ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ το 2022, γεγονός που καταδεικνύει τις βαθιές και διάχυτες αλλαγές που έχουν επιφέρει οι ανθρωπογενείς εκπομπές στο κλίμα του πλανήτη.

Περισσότερο από το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που παγιδεύεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απορροφάται από τους ωκεανούς. Οι καταγραφές, που ξεκινούν το 1958, δείχνουν μια αδυσώπητη αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, με επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας μετά το 1990.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας επηρεάζουν σημαντικά τον παγκόσμιο καιρό. Οι θερμότεροι ωκεανοί συμβάλλουν στην υπερφόρτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, οδηγώντας σε πιο έντονους τυφώνες και τυφώνες και σε περισσότερη υγρασία στον αέρα, η οποία φέρνει πιο έντονες βροχές και πλημμύρες. Το θερμότερο νερό διαστέλλεται επίσης, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας και θέτοντας σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τη φυσική κλιματική μεταβλητότητα απ' ό,τι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τους ωκεανούς αναμφισβήτητο δείκτη της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η περσινή χρονιά αναμένεται να είναι η τέταρτη ή πέμπτη θερμότερη που έχει καταγραφεί για τις επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα, όταν συγκεντρωθούν τα τελικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του 2022, είδαμε το τρίτο κατά σειρά φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο είναι η ψυχρότερη φάση ενός ακανόνιστου κλιματικού κύκλου με επίκεντρο τον Ειρηνικό που επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα. Όταν επιστρέψει το Ελ Νίνιο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που συνέταξε τη νέα ανάλυση της θερμότητας των ωκεανών κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Οι κύκλοι ενέργειας και νερού της Γης έχουν μεταβληθεί βαθιά λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας σε διάχυτες αλλαγές στο γήινο κλιματικό σύστημα».

Ο καθηγητής John Abraham, στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και μέλος της ομάδας μελέτης, δήλωσε: «Αν θέλετε να μετρήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη, θέλετε να μετρήσετε πού πηγαίνει η υπερθέρμανση, και πάνω από το 90% πηγαίνει στους ωκεανούς. Η μέτρηση των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας. Έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο».

Τι σημαίνει θερμότεροι ωκεανοί

Ο καθηγητής Michael Mann, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, επίσης μέλος της ομάδας, δήλωσε: «Οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για μεγαλύτερα γεγονότα βροχόπτωσης, όπως είδαμε το περασμένο έτος στην Ευρώπη, την Αυστραλία και επί του παρόντος στη δυτική ακτή των ΗΠΑ».

Είπε ότι η ανάλυση έδειξε ένα όλο και πιο βαθύ στρώμα θερμού νερού στην επιφάνεια του ωκεανού: «Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη και ταχύτερη εντατικοποίηση των τυφώνων -κάτι που είδαμε και φέτος πέρυσι- αφού οι άνεμοι δεν αναδεύουν πλέον το ψυχρό υποεπιφανειακό νερό που διαφορετικά θα εξασθένιζε την εντατικοποίηση».

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έδειξε ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2022 έγιναν πιο πιθανά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τον Guardian οι αξιόπιστες μετρήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών χρονολογούνται από το 1940, αλλά είναι πιθανό οι ωκεανοί να βρίσκονται σήμερα στο θερμότερο σημείο των τελευταίων 1.000 ετών και να θερμαίνονται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Οι ωκεανοί απορρόφησαν 10 zettajoules περισσότερη θερμότητα το 2022 από ό,τι το 2021

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, χρησιμοποίησε δεδομένα θερμοκρασίας που συλλέχθηκαν από μια σειρά οργάνων σε όλους τους ωκεανούς και συνδύασε ξεχωριστές αναλύσεις από κινεζικές και αμερικανικές ομάδες για να υπολογίσει το θερμικό περιεχόμενο των ανώτερων 2.000 μέτρων, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης.

Οι ωκεανοί απορρόφησαν περίπου 10 zettajoules περισσότερη θερμότητα το 2022 από ό,τι το 2021, που ισοδυναμεί με το να λειτουργεί κάθε άνθρωπος στη Γη 40 στεγνωτήρες μαλλιών όλη μέρα, κάθε μέρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την αλατότητα, η οποία μαζί με τη θερμοκρασία καθορίζει την πυκνότητα του νερού και αποτελεί ζωτικό παράγοντα της ωκεάνιας κυκλοφορίας. Ένας δείκτης της μεταβλητότητας της αλατότητας σε όλους τους ωκεανούς έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2022, δείχνοντας τη συνεχή ενίσχυση του παγκόσμιου υδρολογικού κύκλου.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των ωκεανών είναι η στρωματοποίηση, όπου η διαστρωμάτωση του νερού με βάση την πυκνότητα γίνεται ισχυρότερη. Αυτό περιορίζει την ανάμιξη των βαθύτερων, ψυχρότερων και πιο πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υδάτων με τα επιφανειακά ύδατα.

Η μακροχρόνια τάση αύξησης της στρωμάτωσης συνεχίστηκε το 2022, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, με «σημαντικές επιστημονικές, κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες».

Μια συνέπεια, δήλωσε ο Abraham, είναι ότι η μικρότερη ανάμιξη στον ωκεανό σημαίνει ότι το επιφανειακό στρώμα απορροφά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης: «Αυξάνονται τα περιστατικά καυσώνων και ξηρασιών που καταρρίπτουν ρεκόρ στο βόρειο ημισφαίριο, γεγονός που συνάδει με την εντατική υπερθέρμανση των ωκεανών στο μεσαίο πλάτος του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού».

Η θέρμανση των ωκεανών και οι επιπτώσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν έως ότου η ανθρωπότητα φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Τον Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι η ατμοσφαιρική συγκέντρωση όλων των κύριων αερίων του θερμοκηπίου - διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου - είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ο επικεφαλής του WMO, καθηγητής Petteri Taalas, δήλωσε: «Οδεύουμε προς τη λάθος κατεύθυνση».

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ