LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|01
2023
22:58

Προειδοποίηση για πρωτοφανή κύματα καύσωνα – Τι σημαίνει η επιστροφή του Ελ Νίνιο το 2023

Οι επιστήμονες λένε ότι το φαινόμενο σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κλιματική κρίση είναι πιθανό να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και καύσωνες «εκτός ορίων».

Η επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο αργότερα αυτό το έτος θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη «εκτός ορίων» και θα δημιουργήσει πρωτοφανείς καύσωνες, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο θα επιστρέψει αργότερα το 2023, επιδεινώνοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο και καθιστώντας το «πολύ πιθανό» ο κόσμος θα ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου της υπερθέρμανσης. Η πιο καυτή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, το 2016, καθοδηγήθηκε από ένα μεγάλο Ελ Νίνιο.

Είναι μέρος μιας φυσικής ταλάντωσης που προκαλείται από τις θερμοκρασίες των ωκεανών και τους ανέμους στον Ειρηνικό, που αλλάζει μεταξύ του Ελ Νίνιο, του ψυχρότερου ομολόγου του Λα Νίνια, και ουδέτερων συνθηκών. Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε μια ασυνήθιστη σειρά διαδοχικών γεγονότων της Λα Νίνια.

Τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται από ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από το ξέσπασμα καύσωνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, βλάπτοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

«Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να μας οδηγήσει και πάνω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Καθηγητής Adam Scaife, επικεφαλής του τομέα μακροχρόνιας πρόβλεψης στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η πιθανότητα να έχουμε το πρώτο έτος με θερμοκρασία αυξημένη στοους 1,5C την επόμενη πενταετία είναι τώρα περίπου 50:50».

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των γεγονότων του Ελ Νίνιο θα ενισχυθούν, και πρέπει να το προσθέσετε αυτό στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς», ανέφερε. «Βάζετε αυτά τα δύο πράγματα μαζί, και είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανείς καύσωνες κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο».

«Το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ»

Οι διακυμάνσεις των επιπτώσεων του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια μπορούν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, ανέφερε ο Scaife. «Η επιστήμη μπορεί τώρα να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες μπροστά. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από το να έχουμε ετοιμότητα για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέχρι τις καλλιέργειες για να φυτέψουμε».

Ο καθηγητής James Hansen, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες του δήλωσαν πρόσφατα: «Θεωρούμε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απίθανο η τρέχουσα Λα Νίνια να συνεχιστεί για τέταρτο έτος. Ακόμη και μια μικρή φουρτούνα Ελ Νίνιο θα πρέπει να είναι αρκετή για ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας». Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία εμποδίζει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη θέρμανση, είπε.

Ενώ το Ελ Νίνιο θα ενίσχυε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο βαθμός επιδείνωσης ήταν υπό συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων.

Ο καθηγητής Bill McGuire, στο University College του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Όταν [το Ελ Νίνιο φτάσει], τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν οργιάσει στον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα ωχριούν».

Ενώ ο καθηγητής Tim Palmer, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή [αλλά] οι θερμοδυναμικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής θα κάνουν τις ανωμαλίες που θα έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο ακριβώς πιο ακραίες».

Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης κλίματος που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους Ελ Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καύσωνων, ξηρασίας και πυρκαγιών. Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%.

Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο ήταν ακόμη ασαφής. Ο καθηγητής Andy Turner, στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023». Η εικόνα θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, είπαν οι επιστήμονες.

Τι φέρνει το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Σύμφωνα με τον Guardian το φαινόμενο Ελ Νίνιο-Λα Νίνια είναι η μεγαλύτερη αιτία των ετήσιων διαφορών στον καιρό σε πολλές περιοχές. Στα έτη Λα Νίνα, οι άνεμοι από ανατολικά προς δυτικά του Ειρηνικού είναι ισχυρότεροι, ωθώντας τα θερμά επιφανειακά ύδατα προς τα δυτικά και αντλώντας βαθύτερα, ψυχρότερα ύδατα στα ανατολικά. Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο συμβαίνουν όταν οι άνεμοι εξασθενούν, επιτρέποντας στα θερμά νερά να εξαπλωθούν προς τα ανατολικά, καταπνίγοντας τα ψυχρότερα νερά και οδηγώντας σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τα κράτη που συνορεύουν με τον δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, βιώνουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες. «Τείνουν να έχουν πολλές ξηρασίες, πολλές πυρκαγιές», δήλωσε ο Scaife, αν και η Κίνα μπορεί να υποστεί πλημμύρες στη λεκάνη του Γιανγκτσέ μετά από μεγάλα Ελ Νίνιο.

Οι μουσώνες της Ινδίας και οι βροχές στη νότια Αφρική μπορούν επίσης να κατασταλούν. Άλλες περιοχές, όπως η ανατολική Αφρική και οι νότιες ΗΠΑ, που και οι δύο έχουν υποστεί πρόσφατες ξηρασίες, μπορεί να έχουν περισσότερες βροχές και πλημμύρες. Στη Νότια Αμερική, οι νότιες περιοχές είναι πιο υγρές, αλλά ο Αμαζόνιος, που ήδη πλησιάζει ένα επικίνδυνο σημείο καμπής, είναι πιο ξηρός.

«Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αισθητές μέχρι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου, με πιθανότητα να επικρατήσουν υγρότερες συνθήκες στην Ισπανία από το καλοκαίρι και μετά και ξηρότερες συνθήκες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα και την άνοιξη», δήλωσε ο Turner.

Ο Palmer δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η κλιματική αλλαγή ευνοεί περισσότερα φαινόμενα Ελ Νίνιο ή περισσότερα φαινόμενα Λα Νίνια: «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες που εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή και θα χρειαστούν κλιματικά μοντέλα πολύ υψηλότερης ανάλυσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεγαλύτερους υπολογιστές».

Ο Palmer και οι συνάδελφοί του ζήτησαν τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου κλιματικής μοντελοποίησης αξίας 1 δισ. δολαρίων, όπως ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων που επιτρέπει στους διεθνείς φυσικούς σωματιδίων να κάνουν από κοινού αυτό που κανένα έθνος δεν μπορεί να κάνει μόνο του.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ