LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

01|02
2023
19:55

Live: Κοντά στη Γη ο πράσινος κομήτης - H πορεία του όπως φαίνεται από το τηλεσκόπιο

Ο κομήτης είναι οριακά ορατός με γυμνό μάτι, για αυτό είναι καλύτερα να τον παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο ή κιάλια

Ο «εξωτικός» πράσινος κομήτης, σήμερα Τετάρτη (1/2) αναμένεται να προσεγγίσει τον πλανήτη μας στην κοντινότερη απόστασή του, περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Την τελευταία φορά που πλησίασε τη Γη ήταν την εποχή των Νεάντερνταλ δηλαδή πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Για να δείτε τον κομήτη, κοιτάξτε προς τα βόρεια αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και αναζητήστε μια αχνή πρασινωπή λάμψη. Ο κομήτης είναι οριακά ορατός με γυμνό μάτι, για αυτό και είναι καλύτερα να τον παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο ή κιάλια. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για παρατήρηση, μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στον ιστότοπο ή στο κανάλι Virtual Telescope Project στο YouTube.

Δείτε την πορεία του πράσινου κομήτη:

Ο πράσινος κομήτης, ονόματι C/2022 E3 (ZTF), είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.

Οι εικόνες του C/2022 E3, μέχρι στιγμής αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύστασή του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την «κόμη» του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική «ουρά» του.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο κομήτης - που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο - έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση. Οι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι κατάφεραν τον Ιανουάριο να φωτογραφήσουν τον ισχυρό ηλιακό «άνεμο» να διασπά ένα μέρος της ουράς του κομήτη.

Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής 'Αρκτου, δίπλα στον οποίο θα εμφανιστεί στις 26 Ιανουαρίου. Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον 'Αρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς απομακρύνεται από τη Γη.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ