LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|02
2023
12:16

Ελευσίνα: Σήμερα και αύριο η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Πώς θα πάτε, τί θα δείτε και ποια είναι τα highlights της διήμερης γιορτής

Αυτό το Σαββατοκύριακο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελευσίνα. Την πόλη που μεταμορφώθηκε για να υποδεχτεί και να υπηρετήσει τον τιμητικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που τής ανατέθηκε. Τα φώτα ολόκληρης της της Γηραιάς Ηπείρου θα είναι στραμμένα από σήμερα στην μικρή αυτή γωνιά ελληνικής γης που θα γιορτάσει, σήμερα και αύριο, μια σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της, με μια διήμερη, εντυπωσιακή τελετή έναρξης η οποία φέρει την δυνατή καλλιτεχνική υπογραφή του καταξιωμένου Μιχαήλ Μαρμαρινού
 
 

Εντυπωσιακές περφόρμανς ποτισμένες με την ιστορία της πόλης και εμπλουτισμένες με σύγχρονες καλλιτεχνικές ιδέες, συναυλίες, εκθέσεις, χορευτικά δρώμενα αλλά ξέφρενα πάρτι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην Ελευσίνα τα δύο αυτά 24ωρα. Όσοι πάλι δεν θα καταφέρουν να δώσουν το παρών, μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, το Σάββατο, από τις 7 το απόγευμα, σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ World και το ERTFLIX. Οικοδέσποινα, στην κεντρική σκηνή της τελετής, η οποία θα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, θα είναι η Ρένα Μόρφη, την αφήγηση έχει αναλάβει ο «αστροναύτης» των βυθών Κώστας Νιζάμης, ενώ τις μελωδίες του Άγγελου Τριανταφύλλου θα αποδίδει το φωνητικό σύνολο της Μαρίνας Σάττι και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Εκεί, στο παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης, θα καταλήξουν οι τέσσερις μεγαλοπρεπείς ανθρώπινες πομπές, με κορυφαία αυτή που θα ακολουθήσει  το δρομολόγιο της θαλάσσιας «Ιεράς» Οδού, η οποία διαπλέει επτά ιστορικούς δήμους, συνδέοντας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τον Πειραιά με την Ελευσίνα. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία εν πλω, μια ξενάγηση συνοδευόμενη από τις μελωδίες αγαπημένων τραγουδιών που έχει σφραγίσει κατά το παρελθόν με την ερμηνεία της η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Την ίδια στιγμή οι δρόμοι της πόλης θα πλημμυρίσουν από αέρινες Νύμφες που θα χορεύουν.

Στις 9.30 το βράδυ θα ξεκινήσει, στο πρώην εργοστάσιο ΙΡΙΣ, η πολυαναμενόμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα, του θρυλικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής που πανενώνται μετά από χρόνια, ειδικά γι΄ αυτή την εξαιρετικά σημαντικά πολιτιστική περίσταση. Από τις εκδηλώσεις της Κυριακής ξεχωρίζουν  περφόρμανς του Ευριπίδη Λασκαρίδη Μυστήριο 108 το Μυστήριο 17 Μελίνα και το Μυστήριο 44 7 Στήλες του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου ΚΑΜΑΡΕΣ στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος αλλά και οι φωτιστικές και βίντεο εγκαταστάσεις της Αμερικανίδας φωτογράφου και εικαστικού Lina Bertucci στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας. 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσει είναι ελεύθερη για το κοινό, είναι ωστόσο απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Τα δελτία εισόδου για τις δυο εκδηλώσεις του Σαββάτου, για το παράκτιο μέτωπο (19:00) και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα (21:30) έχουν εξαντληθεί.
Elesina_-_Xartis
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

17:00 Άφιξη των Πομπών
Παράκτια ζώνη, επικράτεια Παλαιού Ελαιουργείου

Θαλάσσια “Ιερά” Οδός, Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω θαλάσσης | Πομπή #1
Με μοναδικά ιστορικά δεδομένα και τοπόσημα (νερά Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, θρόνος του Ξέρξη, Σαλαμίνα-πατρίδα του Αίαντα, Ελευσίνα-γενέτειρα του Αισχύλου, Ελευσίνια Μυστήρια κ.ά.) και με τη δεσπόζουσα βιομηχανική ζώνη, αυτή η θαλάσσια εμπειρία –που συνιστά μια μυητική διαδρομή στα άδυτα αυτής της περιοχής– έχει στόχο να αναδείξει βιωματικά αυτή την παρεξηγημένη και αναποκάλυπτη πλευράς της Αττικής με τη συμβολή πολυμέσων και παραστατικών τεχνών.

Ελευσίνιο Κίνημα, με τη συμμετοχή 14 εθνοτοπικών συλλόγων Ελευσίνας | Πομπή #2
Πολλές ταυτόχρονες πομπές, σαν ποτάμια στο τοπίο, σαν αρτηρίες στο αστικό σώμα, θα ενωθούν σταδιακά και θα συνθέσουν ένα νέο μεγάλο πολυμορφικό σώμα. Ενωμένοι όλοι οι εθνοτοπικοί σύλλογοι της πόλης θα σχηματίσουν ένα μεγάλο χορό που θα ‘εκβάλει’ στο σημείο συνέχισης των δράσεων της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς. Ως ανάμνηση αυτής της νέας εμβληματικής πορείας θα στηθεί μια ειδική έκθεση-εγκατάσταση σχετικά με το εργατικό κίνημα στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.

21 χλμ, μια Ημεροδρομία | Πομπή #3
Μία εκ των εκ των τεσσάρων μεγάλων διακριτών Πομπών ανθρώπων, που συνθέτουν το δραματικό προσωπικό (dramatis personae) του πρώτου μέρους της Τελετής Έναρξης. Καλεσμένοι περιπατητές από όλη την Ελλάδα θα διανύσουν το σύνολο της Ιεράς Οδού, διατρέχοντας τη γεωγραφία της Αττικής και συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την Αθήνα με την Ελευσίνα.

TimeCircus, η μεγαλύτερη προσκυνηματική διαδρομή στην ιστορία της πόλης: 3.000 χλμ από το Βέλγιο στην Ελευσίνα
Οι TimeCircus, η βελγική κολεκτίβα από την Αμβέρσα, έχοντας διασχίσει την Ευρώπη με ένα χερσαίο πλοίο (Landship), το οποίο κινείται μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, κάνουν την πανηγυρική είσοδό τους στην πόλη της Ελευσίνας. Αμέσως μετά την άφιξή τους, οι Timecircus θα επικεντρωθούν στην κατασκευή του THE ARK, ενός χώρου Αιώνιας Νεότητας και Πολιτισμού που θα λειτουργήσει ως ανοιχτός χώρος για τους νέους όλων των ηλικιών της πόλης

19:00 - 20:00 «Μυστήρια Μετάβασης» Κόλπος Ελευσίνας, δράση στη θάλασσα (Απαραίτητη η προκράτηση δελτίου εισόδου)

20:00 - 21:30 «Παράκτια Πολιτιστική Διαδρομή», 21 δράσεις κατά μήκος της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου

21:30 - 23:00 συναυλία «ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ», Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ (Απαραίτητη η προκράτηση δελτίων εισόδου)

23:00 - 02:00 After-party με Female DJ set, Αποθήκη 1 Παλαιού Ελαιουργείου

Οι ΝΥΜΦΕΣ εμφανίζονται στην πόλη διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

11:00 - 20:00 Εγκατάσταση γλυπτού

11:00 - 20:00 Μυστήριο 17 Μελίνα, έκθεση, Αποθήκη 3 Παλαιού Ελαιουργείου
Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού. Αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.

11:00 - 20:00 Μυστήριο 177 Visions from the Underworld, εικαστική Έκθεση, X-Bowling Art Center
Σε ένα σκηνικό που απηχεί αρχαίο ιερό ως αναφορά στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες και σε ένα ακαθόριστο, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, οι επισκέπτες προσκαλούνται σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι −μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής− όπου περιλαμβάνονται ποικίλα έργα τέχνης με θέματα όπως ο κύκλος θανάτου και αναγέννησης, οι τελετές μύησης, οι παραισθήσεις και η σημασία όλων αυτών στη σημερινή κοινωνία.

11:00 - 20:00 Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό μουσείο, έκθεση, Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
Μια έκθεση εκτός των τειχών της πόλης, η οποία ανιχνεύει τις βασικές ψηφίδες που συνιστούν το φαινόμενο «Ελευσίνα», με στόχο να καταδείξει ψήγματα από το παρόν και το παρελθόν της. Επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως έκθεμα, ως πρώτη από μια σειρά χειρονομίες που θα ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

11:00 - 20:00 Αποθέματα: Inventory II, Βασίλης Γεροδήμος - Τζένη Αργυρίου, έκθεση - εγκατάσταση, Παγκάλου & Κανελλοπούλου
Μια εικαστική έκθεση-εγκατάσταση μέσα σε τρία container, με βίντεο-ντοκουμέντα και δημιουργική παράθεση τεκμηρίων. Στόχος να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά το ισχυρό αποτύπωμα του εργατικού κινήματος στον ελευσίνιο τόπο.

12:00 - 20:00 Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες, εικαστική εγκατάσταση, Αποθήκη 2 Παλαιού Ελαιουργείου
Με μεγάλο σεβασμό στη μεταβιομηχανική ιστορία της πόλης, στην αρχιτεκτονική της και στη γενναιόδωρη αισθητική της, ο Heiner Goebbels χρησιμοποιεί το φως, την προβολή, το νερό και τον ήχο για να μετατρέψει τον χώρο σε ένα Τελεστήριο, έναν χώρο κοσμικής μύησης. Μια ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να ανακαλύψει –χωρίς ιεράρχηση– τις εύγλωττες επιφάνειες των λίθων, τις αναπάντεχες αντανακλάσεις στους τοίχους και στην οροφή, καθώς και τις κινούμενες εικόνες στις οποίες οι περφόρμερ φαίνονται (κυριολεκτικά) να ανασύρουν λείψανα της ευρωπαϊκής ιστορίας από το οπλοστάσιο του παρελθόντος.

13:00 - 14:00 Γιορτάζοντας το Φως, δράση στη θάλασσα του Ναυταθλητικού Ομίλου Ελευσίνας

18:30 - 19:30 Μυστήριο 108 Κάμαρες η περφόρμανς, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος
Στον απόηχο του Μυστηρίου ΚΑΜΑΡΕΣ, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης μοιράζεται μαζί μας τα πεπραγμένα του τριημέρου που προσφάτως ολοκληρώθηκε. Ο χώρος θα λειτουργήσει ως ένα ίχνος - με οθόνες να προβάλλουν βίντεο, εικόνες και αισθήσεις της δράσης που παρήλθε.

Οι ΝΥΜΦΕΣ εμφανίζονται στην πόλη

H Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας σε διάφορους δρόμους της πόλης

Εγκαταστάσεις στην πόλη:

Μυστήριο 34 Πρόσωπα, Lina Bertucci, βιντεοεγκατάσταση, Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
Το έργο Πρόσωπα είναι μια φωτογραφική έκθεση και πολυμεσική συμμετοχική βιντεοεγκατάσταση για τις ποικιλόμορφες κοινότητες της Ελευσίνας. Το έργο εξετάζει τρόπους για την καλλιέργεια ενσυναίσθησης προς τους απογόνους των εργατικών μεταναστών που προσπαθούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την αίσθηση του ανήκειν.

Μυστήριο 4 Φωτεινά Ξυστά, Beforelight, φωτιστική εγκατάσταση, πλατεία Αγίας Μαρκέλλας
Το έργο αντλεί έμπνευση από την ανθρωπολογική και λαογραφική παράδοση της Χίου, και συγκεκριμένα από τη μεσαιωνική τεχνοτροπία των Χιωτών, τα λεγόμενα “Ξυστά”. Έχει αποσπάσει το Βραβείο Gold και Platinum Project στα Lighting Awards 2022. Η πρωτότυπη φωτιστική εγκατάσταση φιλοξενείται μέχρι και σήμερα στην πλατεία της Αγίας Μαρκέλλας -την καρδιά της Χιώτικης Κοινότητας της Άνω Ελευσίνας.

Μυστήριο 85 Μοτίβα της Πόλης, M2P / metoo communication design, εικαστική εγκατάσταση, Καραισκάκη & Κανελλοπούλου
Το μοτίβο αφηγείται από την αρχή εικόνες και μνήμες της περιοχής. Αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά και την πολιτισμική ποικιλομορφία της. Το έργο παρουσιάζεται σε μορφή εφήμερης εγκατάστασης στον δημόσιο χώρο.
Eleysina

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Για τη διευκόλυνση του κοινού, το Σάββατο 4/2, θα ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Για τη μεταφορά σας στην Ελευσίνα υπάρχουν οι εξής επιλογές:

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία της 2023 Ελευσίς
Από και προς το κέντρο της Αθήνας (Παλαιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Ερμού & Πειραιώς):
Αναχώρηση στις 17:00 με απαραίτητη προκράτηση μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων. Επιστροφή στις 22:00, 24:00 και στις 02:00.
Από και προς τον σταθμό Μετρό Αγία Μαρίνα
Κυκλικό δρομολόγιο από τις 17:00 έως τις 18:00 (κάθε 15 λεπτά) και από τις 20:00 έως τις 24:00 (κάθε 30 λεπτά).
Προκράτηση θέσεων έως Παρασκευή 03/02 εδώ.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 
- Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
- Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
- Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ Ι.Χ.

Για τους κατόχους Δελτίου Εισόδου για το παράκτιο μέτωπο (19:00) ή/και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα (21:30) θα λειτουργεί πάρκινγκ (P1) με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Υποχρεωτική επίδειξη του δελτίου εισόδου.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση και τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη θα βρείτε εδώ
 
Πηγή: protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών